İzmir Devlet Opera Balesi’nde iki “prömiyer”… Üner Birkan


Toplam Okunma: 3010 | En Son Okunma: 18.05.2024 - 08:21
Kategori: Konserler

Dün akşam (9 Mayıs 2009 Cumartesi) İzmir Devlet Opera Balesi’nde bir “Dünya prömiyeri” bir de “Türkiye prömiyeri” izledik. “Türkiye prömiyeri’ni anladık ama, Dünya prömiyeri nasıl oluyor?” diye soran izleyicilerin haklı olduğunu belirtmek gerek!.. Önce bu soruyu yanıtlamak isterim: İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin çalışkan yöneticileri, başta bu kuruluşun müdürü, sayın Aytül Büyüksaraç, Zarzuela (popüler İspanyol operası) türünün belli başlı temsilcilerinden Ruperto Chapi’nin (1851-1909) bugüne kadar temsil edilmemiş bir operasının, “La Muerte de Garcilaso”nun peşine düşmüşler…

Bu arada Onaltıncı Yüzyıl İspanya’sının ünlü şair ve kumandanlarından Garcilaso de la Vega’nın (1501-1536) birkaç kuşak öte torunlarından Fernando Garcilaso de la Vega ve başkanı olduğu Garcilaso Vakfı ile ilişki kurmuşlar, Chapi’nin bu eserinin İzmir DOB’da temsil edilmesini sağlamışlar.

Büyük bir başarı bu…

Chapi’nin tek perdelik operasının konusu oldukça yalın:
“Fransa’ nın Frejus kenti işgal altındadır. Birlik Komutanı , şair ve asker Garcilaso, kenti ve kalesini savaşarak geri almayı tasarlarken, eşi Elena cepheye gelir. Bir askerin eşinin cepheyi ziyaret etmesi, hayra alâmet değildir, nitekim, zafer kazanılır ama ünlü şair-komutan ölür.”

İzmir DOB, “Garcilaso’nun Ölümü” adlı Zarzuela operasını büyük bir başarı ile temsil etti.
Garcilaso’da Tenor Aydın Uştuk, eşi Elena’da Soprano Birgül Su Ariç, İmparator Beşinci Carlos’ta Bariton Gökhan Koç, Komutan Lara’da Bas Tevfik Rodos, orkestra yönetiminde Tulio Gagliardo Varas, sahne tasarımında Tayfun Çebi ve Caner Ruhselman’ın yönettiği koro başarıyı sağlayan kadronun belirgin elemanlarıydı.

Sözkonusu “Dünya prömiyeri”ni mayıs ayı sonunda İspanya’da (Toledo) temsil edeceklerini eklemek istiyorum…

Türkiye prömiyeri ise, Manuel de Falla’nın (1876-1946) “La Vida Breve” (Kısa Yaşam) adlı, iki perdelik operası ile ilgiliydi. Bu kısa İspanyol başyapıtı renkli, öte yandan dokunaklı bir sahne düzenlemesiyle sunuldu dün gece. Orkestra Miquel Ortega’nın, Koro Caner Ruhselman’ın, danslar ünlü koreograf Goyo Montero’nun yönetimindeydi.
Salud’da Soprano Nurgün Babürhan, Paco’da Tenor Enrique Ferrer, Büyükanne’de Anna Chubuchenko başta olmak üzere, bütün kadro eseri büyük başarı ile yaşattı.

Konuyu Andante ‘nin sayfalarında daha derinliğine incelemek istiyorum…

Üner Birkan




Hoşgeldiniz