Hadise Duruşu… Dr. Ayhan Sarı


Toplam Okunma: 4572 | En Son Okunma: 11.05.2024 - 21:23
Kategori: Yarışmalar, Yazarlarımız: A.Sarı

Hadise, Moskova’daki 54. Eurovision Şarkı Yarışması’nın ilk aşamasında finale kaldı. Başarısı üzerine ilk duyguları sorulduğundaki doğallığını ve içtenliğini; sanki evimizin bir ferdi imişçesine bize de yansıtan havasında duyumsayarak kendi kendimize sorduk. O’nun bu doğallığında Türkiye’de yetişmemiş bir şarkıcı olmasının etkisi olabilir miydi? Ve hemen bizdeki popüler müzik şarkıcılarının genel duruşlarıyla karşılaştırdık.

Türkiye’de popüler müzik şarkıcılarının çoğunluğunun toplum üzerinde bıraktığı genel etki doğal olmayan tavırlarıyla salınan, kendini mutlaka bir maskenin arkasına sığınmak zorunda hisseden, sanki ağzında bir sakız varmış gibi konuşan kişi imajıdır.

İmaj oluşumu konusundaki genel duruş ve maskeyi onlara toplumun giydirdiğini söyleyivermek işin kolaycılığına kaçmak olur. Çünkü onlardaki yapmacık şarkıcı tavırlarının oluşmasında -eğitimlerinin yanı sıra- sürekli yakınlarında gördükleri, sorularına, intiba tacizlerine maruz kaldıkları gazeteci/medya mensubundan çapkınına; pavyon imajı hissedilen eğlence mekanlarının atmosferi ile buraların işletmecisinden şarkıcı organizatörüne uzanan kesimin önemli payı bulunmaktadır.

22 yaşındaki Hadise Eurovision için seçilmeden önceki ve sonraki iki röportajında şöyle diyor:

“İnşallah 35-40 yaşlarımda da bu işi yapıyor olurum. Ben iki sene bunu yapalım, sonra Hadise’yi bitirelim diyemem. Gece kulüplerinde de çalışmam. Burada(Türkiye’de) olmaz yani….Burada sürekli yaşamak istemem. Piyasa çok karışık. Kimseyi eleştirmiyorum burada ama bence paparazzi programlarına yapılan açıklamalar çok kötü. Burada sanatçılar birbirlerine giriyorlar. Polemik yapayım da gündemde kalayım diyen çok kişi var. Belçika’da olmaktan dolayı mutlu ve huzurluyum.”(1)

“…Beni ailem böyle büyüttü. Bizim evde slogan budur; “İstediğini yap, yeter ki mutlu ol, ama oku, oku, oku.” Bana ilk başlarda kötü tepkiler de geldi; “Aaaa, Türk kızı, bak ne giymiş, Belçika kanallarında,” diye. Ben böyle şeyleri çok saçma buluyorum, Türkiye’de çok güzel, seksi giyinen sanatçılar var onlara laf edilmiyor. Birden “Belçika’dan Hadise çıktı, orasını açmış, burasını açmış…” Zaten bunlar benim bir kulağımdan girip ötekinden çıkıyor.
- Düm Tek Tek isimli şarkı nasıl ortaya çıktı?
- Stüdyoya gidiyordum, arabanın içindeydim, kar yağıyordu Belçika’da, çok soğuk ve trafik çok yoğundu. Mesaj çekiyordum; “Trafikteyim, geç kalacağım,” diye. O sırada düşünüyorum, elimde telefon, birkaç cümle geldi aklıma, hemen cep telefonuma kaydettim. Stüdyoya gittim, Sinan Akçil ve Stefaan Fernando ile hemen şarkıyı yazdık, söyledim. Tamamdır. İlk kayıt yarım saat sürdü, yazmak birkaç saat. Çok kolay oldu.”(2)

* * *

Hadise doğallığının ve dik duruşunun verdiği güven ile TRT yönetiminin tüm uyarılarına rağmen final öncesi elemelerde –her ne kadar tasarımını şahsen beğenmesem de- o sahne kostümünü giyebilme yürekliliğini gösterebilmiştir. Acaba kendi topraklarımızda yetişmiş bir şarkıcımız şu anki politik havaya rağmen o elbiseyi giyebilir miydi? Giyerse sansasyonel basının tepkisi ne olurdu? Ateşe körükle giderler miydi?

Evet. Gerek sansasyonel basın gerekse kimi red ve başarıyı taşlama hegemonyaları topyekün giderlerdi.
Hadise doğal ve de güvenli duruşuyla bunları ve bunlara benzer daha birçok olası girişimleri de engelledi. Susturdu.

Türkiye’nin popüler müzik şarkıcılarından çoğunun duruşu eksiktir. Lezzetsizdir. Dünyaya açılamamasında sözkonusu duruş eksikliği ve lezzetsizliği önemli bir etkendir. Yaşadığı, nefes aldığı ortamı onu bu hale getirmektedir.

* * *

Acaba Hadise’nin kafasını karıştırıp imajını bozabilirler mi?

Bir okuyucunun Hadise’nin Eurovision yarıfinal performansı ve duruşu hakkındaki yorumu bize ilginç geldi. aktarmadan geçemedik!

“Bazılarının durdukça, bazılarının da oynadıkça duruşu kayar. Bazı şeyler vardır her zaman altın madeni gibidir. .. Bence rahat bıraksınlar. İlk Hadise saf ve temizdi. Öyle kalsın yine jean li.!..”(3)

Arkasındaki ekibin final öncesinde Hadise’yi fazlaca yorduğu, bu dönemin en sağlıklı, en verimli nasıl geçirileceğini hesaplıyamadığı gözleniyor. Kişinin sadece kendi duruşu yeterli gelmiyor. Menajerinden rejisine geri plandaki ekibin de duruşu önem kazanıyor.

Hadise bize müzik sanatından örnekler sergilemese de popüler müzik şarkıcısı duruşu konusunda yeni bir yükselti getirmiştir.

Finalde sonuç ne olursa olsun, şimdiden birinci olmak diye buna denir…

Teşekkürler Hadise, teşekkürler TRT …
_____________________________________
(1) http://www.webhatti.com/magazin/46951-hadise-sordu-cakma-ne-demek-ozel-roportaj.html
(2) http://www.kafesite.net/2009/01/hadise-rportaj-sabah-rportaj.html
(3) http://www.pressturk.com/haber.php?haber_id=38228




Hoşgeldiniz