Müzik ve Sempatinin Borsası: Eurovision… Ayhan Sarı


Toplam Okunma: 3234 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:53
Kategori: Yarışmalar, Yazarlarımız: A.Sarı

Eurovision Şarkı Yarışması’nda sonuçların hep siyasi olduğunu, birbirine komşu/destek ülkelerin birbirlerini kayırdıkları gözlendi/söylendi. Söyledik. Geniş anlamda doğruydu da. Herkesin kendi mahallesinde gözlemlediği bakış açısıyla yapılan bir tesbitti bu…  Artık daha belirginleşen görünümünde ise Avrupa’nın kıyısında sevgiye hasret devletlerin sempati borsası da demek mümkünİçsel savaştaki psikolojik rahatlamanın birinci koşulu “kabul et, kurtul” söylemidir.

Eurovision’un sadece şarkı yarışmasından ibaret olmadığını artık kabul etmek gerekir. Tıpkı Andrew Lloyd Weber’in(d.1948) konusu Hong Kong’da geçen “Chess” müzikalinde bir Amerikalı ve bir Sovyet Satrançcının yarışmasının etrafında (Amerika/Sovyetler soğuk savaşı) birçok tâli/yan mücadelenin yaşanması gibi…

Başarısı yıllara uzanan bu tâli mücadelelerin başarısızlığı durumunda, -konusu ister satranç, ister müzik olsun- ana yarışmanın başarılı olabileceğini söylemek pek de mümkün görünmemektedir.

En azından bundan sonra Eurovision değerlendirme öngörüsü ölçütlerine Avrupa devlet ilişkilerinin sempati derecelerini de katmak gerekmektedir.

Tıpkı Türkiye’deki siyasi parti delegelerinin başkanlarını seçmesinde olduğu gibi.

* * *
Her şeye rağmen yine de Eurovision Şarkı Yarışması’nda aslolan müziktir. Dolayısıyla müziği kötü bir ülkenin ne sempatisi, ne de dostluğu Eurovision yarışmasını kazanmasına yeterli gelmemektedir.

Konuya müzik açısından bakıldığında kimi yıl müzik teknolojisi, kimi yıl çağdaşlık, kimi yıl ise gelenekselliğin ön plana çıktığı görülmektedir.

54. Eurovision yarışmasında(2009) yani bu yıl geleneksel müzik unsurlarının ağır bastığına tanık olduk.. Norveç gibi Batılı, Avrupalı ülke bile geleneksel müziğini yansıtan bir şarkıyla birinci oldu.(*)

Eurovision yarışmasında okunması ve de çözümlenmesi gereken sonucun muhatabı artık Kültür Turizm Bakanlığımız veya TRT değil, Dışişleri Bakanlığımızın ilgili birimi olmalıdır.

Çünkü böylesine açık bir şekilde sınırlar arası sempatinin tesbit edilebileceği bir etkinlik/yarışma daha dünyaya gelmemiştir.

Kabul etmeli ki Eurovision, Avrupa kıtasında ulusallık derecesi ve de devletlerin sempati ilişkilerinin seviyesini test etmek açısından önemli bir yarışmadır.

. . .

Yanında biraz da müzik almaz mıydınız?..
__________________________________________
(*) Hadise’nin şarkısının belli olduğu yeni yılın ilk günlerinde kaleme aldığımız yazımızda (http://www.musikidergisi.net/?p=801) şarkımızın ana temasının çok iyi olduğunu ama içinin doldurulması gerektiğini yazmıştık. Finalde bunun yapılmadığını gördük. Başından sonuna kadar içi “düm tek” le doldurulmuş bir şarkı izleniminden sıyrılamadık. Oysa üçüncü bölüme arataksim vb. tarzında -belki çalgısal, belki sesli- duygusal bir bölüm eklenebilirdi.




Hoşgeldiniz