Yalın, Şarkısını Norveç’in Şarkısından mı Üretti?.. Ayhan Sarı


Toplam Okunma: 5234 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:58
Kategori: Haberler, Yazarlarımız: A.Sarı

Beş aydır dünya müzik kanallarında “Eurovision’un en favori şarkısı” olarak yayınlanan, sözü ve müziği Alexander Rybak’a ait olan Norveç’in Eurovision-2009 birincisi şarkısı Fairytale (Peri Masalı) ile şarkıcımız Yalın’ın piyasaya 14 Mayıs’ta çıkan albümündeki -söz ve müziğini Yalın’ın yazdığı belirtilen- “Bit pazarı” şarkısı girişte kemanın solo olarak seslendirdiği temayla ilk bakışta adeta tıpatıp benzer hissi veriyor…

Telif yasası bir eserden müzik alıntılamaya sekiz ölçüye kadar izin veriyor. Yani sekiz ölçüden sonrası çalma suçuna dahil ediliyor. İki şarkı da 4/4’lük ölçüde yazılmış. Şarkı 4/4’lük kabul edilirse yalın’ın çalma suçunu işlediği söylenemez. Ama Alexander Rybak şarkısının 2/4’lük olduğunu iddia eder de kanıtlarsa o zaman Yalın davayı kaybedebilir.

İki şarkının dinlenmesi sonrasında Yalın’ın Alexander Rybak’ın şarkısının başında intro olarak kullanılan ana temanın en azından yarısını ve keman ile çalgılama ve seslendirme özelliğini alıntıladığı anlaşılıyor. Zaten Norveç şarkısının tiz bölümlerini seslendirmeye Yalın’ın ses genliğinin yeterli gelmiyeceği de tahmin edilebiliyor.

Bestecilikte etkilenme olabilir ama aynısını -yasal sınırlar içinde de olsa- almak eylemi “pop müzikte böyle şeyler mübahtır” kaçışıyla tabii ki açıklanamaz.

MESAM (Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) Başkanı Ali Rıza Binboğa bu durumun Yalın’ın albümünü tehlikeye sokacağını belirterek şunları söylüyor(1):

“Eserin gerçek sahibi Alexander Rybak’ın şikayetçi olduğu takdirde Yalın’ın albümü toplanabilir. Eğer altına bir de eser sahibi olarak kendi adını yazmışsa Rybak yüklü miktarda tazminat davası da açabilir. Biz MESAM olarak dünya repertuarını da koruyoruz. Bununla ilgili ’Bu şarkı aynen alınmıştır’ diye bir ihbar söz konusu olursa, şarkıyı teknik bilim kuruluna göndeririz. Rybak ” Yalın’ın en şiddetli şekilde cezalandırılmasını istiyorum “ diye başvuru yapabilir. Bu durum hapis cezasına kadar gider. Her türlü izinsiz kullanım korsanlıktır.”

Norveç’in şarkısını dinlemek için:
http://www.gazeteport.com.tr/TV-VIDEO/VIDEOPOPUP/index.htm?videoDName=GP_460351

Yalın’ın şarkısını dinlemek için:
http://www.gazeteport.com.tr/TV-VIDEO/VIDEOPOPUP/index.htm?videoDName=GP_460875

* * *
Yapımcı Avrupa Müzik iddiaya aynı gün(19 Mayıs 2009) cevap verdi:

Avrupa Müzik, Yalın adına, 14 Mayıs’ta piyasaya çıkan “Ben Bugün” albümünde yer alan “Bit Pazarı” şarkısının, 16 Mayıs’ta yapılan Eurovision Şarkı Yarışması’nda Norveç adına birinci olan Alexander Rybak’ın seslendirdiği Fairytale isimli şarkısıyla aynı olduğu iddialarını şöyle yanıtladı:

…”İddiaların kendisini çok üzdüğünü belirten Yalın adına bir açıklama yapan Avrupa Müzik, “Her iki şarkının da introlarında keman kullanmak dışında hiçbir benzerlik bulunmamaktadır. Şarkı introlarındaki aynı müzik aletini kullanılmasından yola çıkarak her iki şarkının aynı olduğunu söylemek ve bununda Norveç’lilerden çalındığını itham etmek yapımcı şirket olarak hem bizi hem de Sanatçımız Yalın’ı çok üzmüştür. Konuyla ilgili gerekli hukuki işlemler yapılacaktır”

Zalim’in çalınmasında niye kimse duyarlılık göstermiyor?

Yalın, 5 yıl önce tanınmasını sağlayan “Zalim” şarkısının izin alınmadan şarkıcı Rovena Stefa tarafından ‘Zemer’ ismiyle, Bulgar şarkıcı Toni Storaro ‘Greshnica’ ismiyle ayrıca Rusça, Arapça, Sırpça ve Yunanca olarak çeşitli sanatçılar tarafından seslendirildiğine de dikkat çekerek “Neden bu konuda kimse duyarlılık göstermiyor?” dedi.(2)

Yalın’ın prodüktörü Cengiz Erdem de konu hakkında “Bu şarkı ilk repartuar çalışması yaptığımız zaman yani 1,5 yıl önce yapıldı. Yalın 9 aydır da stüdyoda. Biz benzerlik göremiyoruz. Benziyorsa da benzeten karşı taraftır. Çünkü biz şarkıyı daha eski yazdık” açıklamasında bulundu. Özdemir Erdoğan da şarkıların keman kısımlarının çok benzediğini söyleyerek “Kemanla çalınan kısım bayağı andırıyor. Şarkının girişinde de benzerlik var. Giriş olarak benzeşiyor. Ama üst üste bir örtüşme yok. Buna esinlenme denir. Burada Yalın Norveçli’den aşırmış diyemem, bu söz konusu değil. Ama tesadüfi bir benzerlik var” dedi.(3)
____________________________________
(1) http://w9.gazetevatan.com/Yalin_Norvecin_sarkisini_caldi_mi/
239053/8/Magazin
(2) http://www.cnnturk.com/2009/kultur.sanat/muzik/05/19/
ha.norvecin.sarkisi.ha.yalinin.sarkisi/527191.0/
(3) http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?Newsid=239198&Categoryid=8




Hoşgeldiniz