Mardan Palace Açılışı ve Uluslararası Sanatçı Popülaritemiz… Dr. Ayhan Sarı


Toplam Okunma: 6098 | En Son Okunma: 29.04.2024 - 19:14
Kategori: Arabesk Dönüşüm, Fikir Yazıları, Yazarlarımız: A.Sarı

Azeri asıllı Rus işadamı Telman İsmailov’un(***) Mardan Palace’ının açılışına Türkiye’nin şimdiye kadar bir arada görmediği Sharon Stone, Richard Gere, Monica Belluci, Paris Hilton, Mariah Carey, Seal ile Tom Jones gibi dünyaca ünlü yıldızlar katıldı. Basında Türkiye’den İbrahim Tatlıses dışında ismi anılan sanatçı katılımı haberlerine rastlanmadı… Eskiden bu işlere gayrimüslimler(!) bakardı. Şimdi de onlar bakıyor. Ama bir farkla: Özel uçaklarla gelip, kırmızı halıdan geçip, saat başına milyon dolarları götürerek…

Otelimiz Mevcut ama Popüler Sanatçımız Yok… Ayhan Sarı

Azeri asıllı Rus işadamı Telman İsmailov tarafından Antalya-Kundu Sahilinde yaptırılan ultra lüks Mardan Palace 23 Mayıs 2009 günü örkemli bir törenle açıldı. Açılışa Türkiye’nin şimdiye kadar bir arada görmediği Sharon Stone, Richard Gere, Monica Belluci, Paris Hilton, Mariah Carey, Seal ile Tom Jones gibi dünyaca ünlü yıldızlar katıldı. Sunuculuğunu Sharon Stone ve ünlü soul şarkıcısı Seal’in birlikte beraber yaptıkları gecede kurdele kesiminin ardından Tom Jones, Seal ve Mariah Carey davetlilere mükemmel bir gece yaşattı. Basında Türkiye’den İbrahim Tatlıses dışında ismi anılan sanatçı katılımı haberlerine rastlanmadı…

İşte uluslararası sanatçı yetiştirememe eksikliğimizin belirgin göstergesinin başa gelmiş hali…

Çok önceleri Türkiye’nin de uluslararası düzeyde sanatçıları olması, bu yönde desteklemeler ve sistem kurmanın gerekliliği üzerine söylemler vardı. Zaten bu nedenle konservatuarlar kuruldu. Üniversitelere bağlı diğer sanat okulları gibi konservatuarlarımız da bu söylemi çok dikkate almadan kendi varolma dertlerine düştüler. Akademik titr kompleksi altında yıkıldılar.

Artık Türkiye’de anlaşılan/tahayyül edilen konservatuar terimi ile üniversite arasındaki bağın tartışılması zamanı da geldi. Tek soru kaldı:

“Sanat mı? Titr mi?..”

Sözkonusu kargaşanın içinde her geçen gün, uluslararası sanatçı yetiştirme gerekliliği söylemininin sesi biraz daha kısıldı(*).

Öngörüsüzlük hala devam ediyor…

Mardan Palace’ın açılışında yaşanan tablo/fotoğraf, okumasını bilen insanlarımız tarafından önemli bir ders gibi algılandı. Çünkü gelen ünlülerle yan yana anılacak hiçbir popüler sanatçımız yoktu.

Üstelik daha da kötü olanı, bu durumdan kimsenin gocunmamasıydı.

Gocunması gereken sanat kurumu yöneticilerimizi tatlı koltuklarında tabii ki kınamıyoruz…

Ama her uluslararası yetenek gösteren sanatçımızı bırakın desteklemeyi, daha başını bile yukarıya kaldıramadan yok edenlerine ve bunu sistematikleştirerek, makam hırsı uğruna -öngörüsüzce- kalıcı hale gelmesinde alet olanlarına saygı duymaya devam ederek destekleyen diğer bir çeşit öngörüsüzlere de tabii ki saygılarımızı sunamıyoruz!..

Türkiye, ortalama onyıllardır uluslararası hemen hiçbir alanda kendini gösteremiyor. Bunun bir sistem/gelenek meselesi olduğunu, uluslararası düzeyde sanatçı yetiştirme sistemini yerleştirebilecek doğru yöneticileri seçtiği/desteklediği oranda uluslararası saygınlığımızın artmasına katkı sağlayacağını hiçbir(!?) üst düzey politikacı bilmiyor. İhtiyaç da duymuyor.

Duydurulmuyor.

Belki de asıl sorun “eğitim şart toplumu” olarak böyle bir sisteme ihtiyaç duymamamızdan kaynaklanıyor.
Çünkü taligalara doldurularak getirilmiş kiralık ya da ne alkışladığını bilmeyen alkışçı eller sadece görüntü için yeterli geliyor.

Eskiden bu “sanat-manat” işlerine gayrimüslimler bakardı.

Şimdi de onlar bakıyor.

Ama bir farkla:

Özel uçaklarla gelip, kırmızı halıdan geçip, milyon dolarları götürerek(**)…

Ee, boşuna dememişler: “Atanın (babanın) sanatı oğula mirastır” diye…
__________________________
(*) Ününü kıstığımız popüler müzik sanatçımız Tarkan gecede yoktu..
(**) Mariah Carey ve Tom Jones 1.5 Milyon Dolar… Mardan Palace Oteli’nin açılışı için düzenlenen basın toplantısında İsmailov, “Açılışı neden Hollywood ünlüleriyle yaptınız ve açılış ne kadara mal oldu” şeklindeki soruya şu yanıtı verdi: “Herkes sadece para konusuyla ilgileniyor, ancak ben dünyaca ünlü bu sanatçıları misafir olarak davet ettim.”… İsmailov 2004’deki doğum günü partisine Türkiye’den İbrahim Tatlıses ve Sibel Can’ı davet etmişti.

ayhansari17@gmail.com

Görüntüler:


Açılış basın toplantısı, 23 Mayıs 2009


Tom Jones Mardan Palace açılışında

* * * * * * * * * * *

(***) Mardan’ı açtı, şimdi de Türk vatandaşı oluyor… (Basından)

Antalya’da yaptırdığı Mardan Palace Otel’le günlerdir adından söz ettiren Azeri asıllı ünlü işadamı Telman İsmailov Türk vatandaşlığına geçmek için başvuru yaptı. Türkleri ve Türkiye’yi çok sevdiğini söyleyen ve kendisinin de Türk olduğunu ifade eden işadamı İsmailov, “Rus pasaportu taşıyorum ancak benim ismim İsmail. Oğlumun ismi de Serkan. Ben Türkiye aşığıyım. Bu nedenle Türk vatandaşlığına geçmek için başvurdum. Artık Türk vatandaşı olmak istiyorum. Kendimi size çok yakın buluyorum’ dedi.(1)

Telman İsmailov
__________________________________________
(1)Ergün Diler - 25 Mayıs 2009 Yeni Şafak Gazetesi
http://yenisafak.com.tr/Gundem/?t=25.05.2009&i=188378

Yazıya 2015 eki:
Azeri işadamı Telman İsmailov’un 1.5 milyar dolara yaptırdığı ve açılışına Monica Bellucci, Paris Hilton gibi ünlüleri çağırdığı Antalya’daki Mardan Palace Hoteli, icradan satılığa çıktı. Antalya’da Azeri asıllı Rus işadamı Telman İsmailov tarafından 2009’da 1.5 milyar dolara yaptırılan Mardan Palace Hotel ile 6 ultra lüks villa, banka borcu nedeniyle Antalya 4’üncü İcra Dairesi’nce satışa çıkarıldı. Otel için 650 milyon TL, villalar içinse 69 milyon 750 bin TL değer tespit edildi.
Otelin satış ihalesi, 3 Haziran 2015 saat 14.10’da gerçekleştirilecek. Açık artırma usulü ile yapılacak ihalede elektronik ortamda teklif verilebilecek. Tesis, artırmada muhammen bedelin yüzde 50’sini ve rüçhanlı alacaklar varsa alacakları toplamını ve satış giderlerini geçmek şartıyla satılacak. Eğer satışı yapılamazsa 30 Haziran’da ikinci satış ihalesi yapılacak.
“…Putin’le arası bozuldu, iflas etti.
Azeri işadamı Telman İsmailov’un borç krizine girmesinin ardında Mardan Palace Oteli yatıyor. İsmailov, bir zamanlar çok yakın ilişkiler içinde olduğu dönemin Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in emriyle iş hayatının en büyük darbesini aldı. İsmailov’un Rusya küresel finans kiriziyle boğuşurken Antalya’da açtığı Avrupa’nın en lüks oteli Rus liderin hiç hoşuna gitmedi. Putin, İsmailov’a ait olan ünlü Çerkez pazarına baskın yaptırdı ve 2 milyar dolar değerindeki 6 bin konteyner mala el koydu. Telman İsmailov’un sıkıntılı günleri pazar operasyonuyla başlamış oldu. İsmailov’un Halkbankası’na, KKTC’de ismi gizli bir bankaya, Asya İnşaat’a, Kristal Klit Grup’a borcu bulunuyor. Moskova’daki bankalardan da kredi çeken Azeri işadamının 400 milyon euroyu aşkın borcu olduğu belirtiliyor…” (1)
________________________________
(1) “1.5 milyar $’lık rüyanın sonu”, Vatan Gazetesi, 28 Mart 2015
(http://www.gazetevatan.com/1-5-milyar-lik-ruyanin-sonu-756069-ekonomi/ )




Hoşgeldiniz