İki solist: Benyamin Sönmez & Kemal Cem Yılmaz… Üner Birkan


Toplam Okunma: 4137 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:13
Kategori: Konserler

22 Mayıs cuma akşamı AASSM’de(*), iki solisti dinledim: Viyolonselci Benyamin Sönmez, Piyanist Kemal Cem Yılmaz. Ender Sakpınar yönetimindeki İzmir DSO eşliğinde. Önce şu “eşlik” ile igili bir saptama: Konçerto eşlikleri, belli bir yumuşaklık, bir kıvam gerektirir. Solisti örterek, bütün gücüyle ses vermek, her şeyden önce solisti umursamamaktır, sonra da dinleyiciyi görmezden gelmektir..

O akşam, Dvorak’ın ve Liszt’in konçertolarında durum ne yazık ki buydu. Özellikle Benyamin’i duymakta, beşinci sırada oturduğum halde, güçlük çektim. Oysa Benyamin’i ilk dinleyişimdi. Harika bir viyolonselci. Dvorak’ta ulaştığı anlatım zenginliği, tamperaman düzeyi, entonasyon sadakati… Her türlü övgüyü hak ediyordu. Hele, tekrar parçası olarak, ölümsüz Pablo Casals’ın “Cant dels Ocells”ini (Kuşların Şarkısı adlı Catalan halk ezgisi) , bu kısa başyapıtı dinletmesi, unutulacak gibi değildi.

Bir tek noktayı eklemeden geçemem:

Benyamin’in elindeki viyolonsel, bu olağanüstü solistimizin performansını gölgeleyen, cılız sesli bir âlet. Bir an önce, bir “sponsor” eliyle mi olur, Devlet mi elini uzatır bilmem, bir başka , kaliteli çalgıyla değiştirilmesi uygun olacaktır.

Benyamin’i doya doya dinlememize orkestra eşliği kadar, âletin yeterli kaltede olmayışı da engel oldu diyebilirim.

Genç Piyanist Kemal’i de ilk dinliyorum. Yetenekli bir piyanist, bir parça fazla heyecanlı, çekingen buldum kendisini. Liszt’ in konçertosunda orkestra eşliği gene yüksek tondaydı; ünlü “zil ” sesleri hiç gelmedi kulağıma!

AASSM (Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi) konser salonu, düzgün akustik ortamı ile, göğüs kabartıcı kalitede. Nefis bir dinleme ortamı. İzmir’e kazandıran Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerimi bir kez daha iletiyorum.(1)
_____________________________________
(*)Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi - İzmir
(1) 26 Mayıs 2009 Salı, klasikbatimuzigi@yahoogroups.com




Hoşgeldiniz