Kurtuluş Savaşı Öncesi Gibi… Can Ataklı


Toplam Okunma: 3606 | En Son Okunma: 28.03.2024 - 10:52
Kategori: Müzik Dışından

…Geçen haftaki bir yazımda da sormuştum. Ama bıkmadan ve ısrarla tekrarlamak istiyorum: Herkes Kürt açılımından ve çözümden söz ediyor. Peki; samimi olarak soruyorum, kim ne istiyor? Neden hiç kimse ne istediğini ve ne yapacağını açık açık konuşmuyor? Oysa herkes yüzündeki maskeyi indirse daha kolay anlaşacağız. Ama belli ki maksat çözüm üretmek değil Türkiye aleyhine sorunlar üretmek…

“Kurtuluş Savaşı Öncesi Gibi”… Can Ataklı

Tıpkı demokrasi gibi.
AKP ve yandaşlarının bu tutumu sadece hukuk konusunda geçerli değil. Demokrasi de böyle kullanılıyor. Eğer AKP’yi destekliyor ve boyun eğiyorsanız demokratlıkta üstünüze yok. Ama eğer ki biraz eleştirir, biraz soru sorarsanız, özellikle kendilerine “liberal süsü” veren “faşistlerin” saldırısına uğruyorsunuz.

Yine Kürt açılımı
Herhalde hiç değişmeyecek gündem maddelerinden biri de Kürt açılımı. Cumhurbaşkanı Gül “sihirli” bir formül bulduğunu söyleyerek “Çözüme hiç bu kadar yakın olmamıştık” dedi. Ama her nedense “çözümün” ne anlama geldiğini söylemeyi unutuyor. Nitekim “Çok yakınız” dedikten sonra çözümle ilgili bir açıklamada bulunmadı.

Kim ne istiyor?
Geçen haftaki bir yazımda da sormuştum. Ama bıkmadan ve ısrarla tekrarlamak istiyorum: Herkes Kürt açılımından ve çözümden söz ediyor. Peki; samimi olarak soruyorum, kim ne istiyor? Neden hiç kimse ne istediğini ve ne yapacağını açık açık konuşmuyor? Oysa herkes yüzündeki maskeyi indirse daha kolay anlaşacağız. Ama belli ki maksat çözüm üretmek değil Türkiye aleyhine sorunlar üretmek.

Kürtler de açıklasın.
Samimi biçimde cevap bekliyorum; Kürtler ne istiyor? Lütfen maddeler halinde yazabilirler mi? Televizyonlara çıkıp, geçmişe gidip, nasıl ezildiklerini, işkence gördüklerini, jandarma postalı altında ezildiklerini, dillerini konuşamadıklarını falan değil ama. O günler geçti. Şimdiki somut talepler nedir?

Bilen var mı hiç?
Bırakalım kendilerine süper entelektüel süsü vererek her gece Kürt sorunu diye ekranlarda tartışanları bir kenara. Normal vatandaşlar olarak sormak istiyorum. Tüm okurlara sormak istiyorum: Kürtler ne istiyor, aranızda bilen var mı? Yorum yapmadan, siyasi tahlillerde bulunmadan “Şunlar isteniyor” diyebilecek bir kişi var mı?

Devlet de aynı oyunda.
Kürtler ne istediklerini söylemiyor da devlet tarafı söylüyor mu? Hayır. Aynı oyun orada da oynanıyor. İşte koca Cumhurbaşkanı “Çok yaklaştık” diyor da “neye çok yaklaştığımız” söyleyemiyor. Oysa Cumhurbaşkanı’nın korkacak bir şeyi yok, çıksın “çözümün ne anlama geldiğini” anlatsın. Herkes rahat bir nefes alsın.

Çözülmek istenmiyor.
Ama sevgili okurlar; benim anladığım kadarıyla aslında kimse bir şeyi çözmek falan istemiyor ki. Mevcut durum herkesin işine geliyor. Kürtler adına siyaset yapanlar mağduru oynuyor, asker sürekli silah ve mühimmat deniyor, uzman asker yetiştiriyor, PKK dağ kadrolarını diri tutabiliyor, devlet memurları çift kat maaş alıyor, bölge halkına inanılmaz yardımlar gidiyor, liberaller sözde demokrat olduklarını kanıtlamak adına sürekli konuşuyor.

Çözümü ben söyleyeyim.

Bütün bunların ışığında “çözüm” diye ortaya çıkanların söylemedikleri şudur: Asker bölgeden çekilsin, PKK’lı teröristlere af çıkarılsın, İmralı’daki de bundan yararlanıp serbest bırakılsın, siyasete girsin. Batı çok isterse ayrı bir Kürt devleti kurulsun, aksi halde bir Kürt özerk bölgesi oluşturulsun.

. . .

_____________________________

25 Mayıs 2009 Vatan Gazetesi




Hoşgeldiniz