İtalyan Radyosu’nda Bülent Bezdüz… Fabio Grassi


Toplam Okunma: 2867 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:07
Kategori: Değerlerimiz

Dünyanın herhangi bir yerinde kendi yetenek potansiyeli ve imkanlarıyla mesleğinin yükseltisini –çıtayı- aşmış veya küçük bir güven hissi uyandırma desteğiyle aşacak olan birçok sanatçımız ve bilim adamımız bulunuyor. Ama ne yazık ki dünya çapında sanat ve bilim elçimiz olabilecek değerlerimizi zıplama aşamasında destekleyecek ulusal sistemimiz bulunmuyor. İşte göstermelikten öte destekleyemediğimiz(*) tenorumuz Bülent Bezdüz ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti tarihi uzmanı Fabio L. Grassi’nin(d.1963, Roma) İtalya’da geçen anısı(1) :

“Roma’daydım, araba kullanırken radyodan bir (tesadüfe bak) müzik programını dinliyordum. Sunucular, ismini unuttuğum bir aryanın son parçasının icra edilmesinin bir dizi örneklerini dinletip yorumluyorlardı . Uzak ve yakın geçmişin bazı ünlü tenörlerin icralarını da dinlettikten sonra:

“Ve şimdi… Hadi bakalım, geçen yaz İtalya’da söyleyen bir Türk tenörün icrasi”
deyip Bülent Bezdüz’ün icrasının kayıdını dinletmeye geçtiler.

O kısa kayıdın sonunda:

“Mmm, çok enteresan, aryanın hepsini dinletsek?”. Dinletirken “Ne güzel ses! Ne zarafet! Bravo! Adı ne? [Tabii ki telaffuz etmekte zorlanıyordular]”.

Aryanın sonunda futbol takımı taraftarı gibi heyecanlanmışlardı. Bezdüz’e övgü yağdırdılar.

“Türk”(:) olarak çok gururlandım…”
__________________________________
(*) Minik desteklerden de çoğu meslekle ilgisi olmayan “hamil-i kart tanıdıklar” yararlanıyor. Tıpkı Almanya’nın sanatçılarımıza vizeyi kaldırdığı haberi çıkar çıkmaz “vizesiz girmek isteyen sanatla alakası olmayan kimilerinin sanatçı belgesi alacağı” düşüncesinde/beklentisinde olduğu gibi…(M.D.)
(1) Teşekkürler Serhan Bali.(M.D.) klasikbatimuzigi@yahoogroups.com 4 Haziran 2009 Perşembe




Hoşgeldiniz