OYAK 441 bin TL verirken, Devlet SGK ancak 64 bin TL emekli İkramiyesi verebildi…


Toplam Okunma: 31366 | En Son Okunma: 18.04.2024 - 14:18
Kategori: Müzik Dışından

30 yıl önce göreve başlayan ve şu an korgeneral rütbesinde olan bir askerin üyeliği süresince OYAK’a ödediği toplam para sadece 15 bin 760 TL. Buna karşılık bu toplam aidatın OYAK’ta değerlendirilerek mensuba geri ödediği para ise 441 bin 404 TL. Buraya dikkat: Normal bir devlet memurunun emekli olduğunda alacağı paranın tam 7(yedi) katı. Yani korgeneral eski adıyla Emekli Sandığı yeni adıyla “Devlet Sosyal Güvenlik Kurumu” personeli olsaydı alacağı emeklilik ikramiyesi sadece 64 bin 578 TL’de kalacaktı. Oysa şimdi bu miktarı artı olarak alıyor. Oyak Başkanı Coşkun Ulusoy Devlet Sosyal Güvenlik Kurumunda OYAK’ın modelinin niye uygulanmadığını soran bir gazeteciye espriyle “Versinler bize uygulayalım onlara da” yanıtını vererek şöyle devam etti:

“Uygulanabilir. Ama burada şunu garanti edeyim, şu telefonla bu kişinin işe girmesi, şu telefonla bu yatırımı yapmamız veya yapmamamız diye bir şey yok. Ama ne yazık ki o SGK gibi devletin parçası olan kurumlarda başka etkilerin olduğunu düşünmemiz lazım. –Böyle müdahaleler- Olmazsa bu model çalışır. Versinler bize SGK’ya da aynı sistemi uygulayalım …”

OYAK 1961 yılında kurulduğunda misyonu her emeklisine bir ev bir de araba alabileceği gelir yaratmaktı. 1961 yılında kurulduğunda tüm üyelerine bir araba bir de ev sözü veren OYAK, Coşkun Ulusoy’un yönetiminde bu hayaline ulaştı. Yapılan hesaplamaya göre bu yıl TSK’dan emekli olacak 5 binin biraz üzerindeki personel OYAK’tan alacakları emekli yardımları ile hem ev hem de otomobil sahibi olabilecek.

OYAK’ta kesilen paranın maaşa esas ücretin yüzde 10’u olduğunu, devletin ise yüzde 36 oranında kesinti yaptığını anlatan OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, doğru, dürüst ve milletlerarası kurallara uyarak çalışan bir sistemin başarılı olabildiğini gösterdiklerini söyledi.

Hedef işe yeni başlayan teğmene ev-oto…

Emekli olduğunda OYAK’tan 441 bin lira alacak korgeneral, 248 bin lira alacak kıdemli albay ve 196 bin lira alacak kıdemli başçavuşun bir ev ve araba alabileceğini gördüklerini, bir tek başçavuşun İstanbul Göztepe’de ev almaya parasının yetmeyeceğini, ancak yakın bir bölgeden ev sahibi olabileceğini dile getiren Ulusoy, ayrıca emeklilere devletin vereceği emeklilik parasının da bulunduğunu bildirdi.

OYAK 441 bin TL verirken SGK 64 bin TL verebildi

Coşkun Ulusoy, “Oyak bir model olmalı” derken bunu çarpıcı örneklerle de ortaya koydu. 1969 yılında görevine başlayan ve şu an korgeneral olan bir asker üyeliği süresince OYAK’a 15 bin 760 TL nominal değerde aidat ödedi. Buna karşılık bu aidatlar OYAK’ta değerlendirilerek 441 bin 404 TL’lik bir değere ulaştı. Oysa korgenerale emekli olduğunda SGK’nın ödeyeceği emeklilik yardımı ise 64 bin 578 TL’de kalıyor.

Modeli ihraç edebiliriz, polise öğretmene de uyarlayabiliriz…

“OYAK artık bir ev bir araba verebiliyorsa, ama bir hakim, bir doktor, başka bir devlet çalışanımız bunları yapamıyorsa bunun devlet tarafından bence iyi değerlendirilmesi lazım. Böyle bir ilave katkı, evet bir şey ödüyorsunuz ama bunun karşılığını da ödeyebilen bir modelimiz var. Türkiye’de bunu polis, öğretmenler niye yapmasın?” diyen Coşkun Ulusoy, OYAK modelinin her meslek grubuna örnek olabileceğini hatta yurtdışına bile marka olarak ihraç edilebileceğini söyledi.

Ulusoy, modeli yabancılara da önerdiklerini dile getirerek, “Finansal enstrüman alıp pasif kalmayın, bizler gibi idareye girin, başka imkanları da uzun uzun anlatıyoruz ve ses de geliyor. Durmadan davet ediliyoruz anlatalım diye bu modeli…” şeklinde konuştu.

Ulusoy, dünyada tam anlamıyla OYAK’a benzeyen bir kuruluşun olmadığını belirterek, “Mesela yatırım fonları var, ama emeklilik fonları değil. Ama hem emeklilik hem yatırım fonu, ikisinin birarada olduğu tek kuruluş biziz” dedi.

39 bin kişinin emeklilik parasının en az 4’te birini bırakarak sisteme dahil olduğunu belirten Ulusoy, her yıl TSK’dan emekli olan 5 bin küsur kişinin yaklaşık yüzde 60’ının alacağının 4’te 4’ünü bıraktığını, toplam içeride bırakılan paranın ise 753 milyon lira olduğunu söyledi. Ulusoy, 9 sene önce emekli olan 100 kişinin 40-50’sinin üyeliği biraz daha devam etsin diye bir miktar para bıraktığını ancak 2008 sonu itibarıyla emekli olanların yüzde 80’inin parasının tamamını bıraktığını söyledi.

Tabloya göre 31 yıl görev yapan bir kıdemli albay 2008 sonu itibarıyla Oyak’tan tam 247 bin 754 TL emekli yardımı almaya hak kazandı. Kıdemli albay bu parayla 210 bin TL’ye İstanbul Göztepe’den bir ev alsa dahi cebinde 37 bin 754 lirası kalıyor. Bu para ile de çok rahatlıkla bir araba alabiliyor.(1)

Devlette özerk yapıda olan Merkez Bankası  vs gibi kurumların özel sandıklarının, emekli olan personeline yukardakine benzer ayrıcalıklar uyguladığı biliniyor.

Devletten hastanede görülen itibardan, sağlık doğru teşhis sonucu ve tedavisinden, emekli ikramiyesine değin konular bir yerlerde adeta tökezliyor…

Devlette kesilen emekli veya sağlık parasının yarısını özel sigortaya ödeyen vatandaş son sistem tıbbi araçlarla donatılmış özel yataklı, özel hemşireli, lüks hastanelere kendini huzur ve de güven içinde teslim ediyor…

Aradaki fark çok büyük!

Ama niye kimsenin umurunda değil ki?

Asıl mesele de burada!..
____________________________________
(1)Ercan İNAN / VATAN Gazetesi, 15 Haziran 2009
http://w9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=OYAKsozunu_tuttu&tarih=21.06.2009&Newsid=243667&Categoryid=2




Hoşgeldiniz