TRT İzmir Çocuk Korosu Faaliyetlerine Son Verildi…


Toplam Okunma: 8249 | En Son Okunma: 08.05.2024 - 12:21
Kategori: Toplum ve Müzik

Devlet adına, yurtiçi ve yurtdışında eğitici ve eğlendirici yayınlar yapan ve son zamanlarda kanal sayısında artışlar yaparak beğeni kazanan ve hatta çocuk kanalı açarak önemli bir ilke imza atan TRT, İzmir Bölge Müdürlüğü’nde 5 yıldan bu yana çalışmalarını sürdüren ”Çocuk Korosu”nun çalışmalarına son verdi. TRT TSM Çocuk Korosu’nda 30 dolayında seçkin çocuk korist bulunuyordu. Devlet Sanatçısı Kutlu Payaslı, ”Bu Türk Musıkisi’nin geleceği açısından büyük bir talihsizlik. Yetkililer umarım olaya en kısa zamanda bu yanlıştan geriye dönerler” dedi.

Önceki gün TRT’nin Kahramanlar’da bulunan devasa binasında bir araya gelen ve sertifika dağıtılacağını zannederek toplanan veliler, TRT İzmir Müdür Yardımcısı Oğuz Kaçtan’ın, yer yokluğu nedeniyle çalışmalara son verildiğini, açıklamasının ardından adeta şoke oldular. Kaçtan’ın Çocuk korosunda bulunan velilere, ”Siz dışarıda yer kiralayın, biz size hoca buluruz” demesiyle TRT’ye velileriyle birlikte gelen küçük sanatçılar, yaşanan talihsiz durum karşısında göz yaşlarına boğuldular.

Normalde 5 yıllık bir eğitim döneminden sonra sertifika verilmesi gerekirken, henüz birkaç yılını dolduran çocuk korosunun elemanlarına sertifika dağıtılmasının İzmir TRT’de, çocuk korosunun lağvedilmesi anlamına geldiğini vurgulayan velilerden Atalay Dönmez konuyla ilgili olarak ”Çalışmaların sona erdirilmesi karşısında adeta kapı önüne konulduğumuzu hissettik. TRT önemli bir kurum.. Yarının sanatsal alanda sesini yükseltecek gençlerinin önü açılması gerekirken bu uygulamanın gerçekleşmesi yani çocuk korosunun çalışmalarının bitirilmesi büyük bir talihsizlik. Zaten uzun süredir çocuklarımızın çalışmalarıyla ilgili önemli hiçbir etkinlik de düzenlenmedi. Geçtiğimiz yıllarda Konak Belediyesi Korosu’yla birlikte bir kaç etkinlik gerçekleştirildi.. Hatta zaman geldi veliler olarak TRT’nin koskoca otoparkına dahi alınmadık. Türkiye’nin üçüncü büyük şehri İzmir’de TRT’de çocuk korosunun çalışmalarına son verilmesinin tüm veliler olarak esefle karşıladık.. Bir de çocuklarımızın ruh halini düşünmek gerek. Alsancak’ta bulunan koskoca TRT binasında toplam 30 tane küçücük çocuğa haftada 1-2 saatlik çalışma yeri bulunamıyorsa fazla söze gerek de kalmıyor.

Olayların yaşandığı anda orada bulunan ve TRT’ye yıllarca hizmet veren Türk Musıkisi’nin duayenlerinden Devlet Sanatçısı Kutlu Payaslı da yaşanan olayları protesto ederek, ”Bu yaşanan olay Türk Musıkisi’nin geleceği açısından büyük bir talihsizlik. Yetkililer umarım olaya en kısa zamanda el atarak yapılan bu yanlıştan geriye dönerler”.. TRT’de yapılan çocuk korosunun çalışmalarının büyük bir değer taşıdığını vurgulayan sanatçı TSM’nin geleceği hakkındaki endişelerini dile getirdi.
____________________________________________
13 Haziran 2009
http://www.haberhurriyeti.com/HaberDetay/5172-trt’den-sok-eden-karar.aspx




Hoşgeldiniz