Müzisyenler Kahvehanesinde Müzik Sohbeti ve Müzik… Ayhan Sarı


Toplam Okunma: 4906 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:58
Kategori: Fikir Yazıları, Toplum ve Müzik, Yazarlarımız: A.Sarı

İstanbul/Eyüp Belediyesi’nin işlettiği Eyüp Müzisyenler Kahvesi’nde Türk müziği sohbetleri ve fasıllarının(*) gerçekleştirileceği duyumunu aldık. Henüz gerçekleşmemiş, programı belirginleşmemiş olsa da –fikir- çok hoş ve çekiciydi… Müziği, kaynağında dinlemek kadar güzel ve doğal bir müzik atmosferi bulunabilir miydi?.. Kendini evinde hisseden müzisyenlerimizin doğal-naif duygularla dile gelmiş doğaçlamalarını ve isteyen icracının içinden geldiği zaman müziğe dahil olma özgürlüğünde oluşacak müzikaliteyi dinleme zevkini yaşamak/yaşatmak pekala mümkün olabilirdi…

Yurdumuzun -ilçesine değin- hemen yerinde müzisyen kahveleri veya müzik dernek/cemiyetleri bulunmaktadır. Bunların çalışmaları belli bir repertuarın papağan usulüyle tekrarlanması temeline dayanır. Haftalarca, aylarca şarkılar/türküler söylenir.

Buralarda müzisyenin ve de koristin icra özgürlüğü olmaz. Çünkü bu amatör topluluk/koroların başında “şef“ vardır. Herkes şefin programına uymak zorundadır!..

Ama önerilere açık olan kimi amatör koro yöneticisi şeflerimiz de yok değildir.

Denir ki, dillenir ki, dilenir ki: “Belli zamanlarda müzik özgürlüğü sağlanamaz mı?”

Çalgısına, sesine hakim yerel müzisyenlerin kendilerini göstermelerine imkan verilemez mi?

Pekala uygulanabilir…

1970′lerde (örneğin Çanakkale/Biga’da) yerel müzisyenlerin ve halktan amatör solistlerin okuyuculuğunda yaz mevsiminde gerçekleştirdikleri çay bahçesi konserleri vardı.

Müziği kaynağında dinlemek güzel ve doğal bir müzik atmosferidir.

Haydi müzik dernekleri/cemiyetleri. Haydi müzisyen kahvehaneleri.
Artık sigara da yok.
Eski kıraathane/çay bahçeleri müzik sohbetlerini hatırlayalım; günümüze uyarlayalım…

. . .

Tarihimizde birçok değerli müzisyenin eserlerini bestelediği, sözlerini yazdığı, usta kalemlerin romanlarına konu olan “Müzisyenler Kahvehanesi Etkinlikleri” şimdiden ilgi çekeceğe benziyor…
______________________________
(*) Kimi restoran/cafe benzeri büfelerde “muhteşem fasıl” kandırma ve yozlaştırmalarıyla icra edilen müzik doldurmalarına “dandik fasıl” dendiğini biliyor ve kabul ediyoruz.




Hoşgeldiniz