Bodrum/Gümüşlük’de Çok Güzel Şeyler Oluyor… Suna Kartal


Toplam Okunma: 4866 | En Son Okunma: 13.04.2024 - 12:06
Kategori: Festivaller

Bu aralar Gumusluk ‘komsu kapisi’ oldu… Evveli aksam(20 Temmuz 2009), Gumusluk 6. Muzik Festivali kapsaminda yer alan 3. resitaldeydim. Aleksander MADZAR in piyanosuyla bir bucuk saat suren ve hepimizi kucaklayan, o olaganustu performansini, dinleyenlerin tumu gibi, avuclarim aciyana dek alkisladim…

Kucucuk Eklisia kilisesi, son ana dek hincahinc doluydu, ve bahcede de en az 200 kisilik bir kalabalik daha vardi.

Tamami Chopin eserlerden mutesekkil programda, ilk bolumde, Nocturne Op.62 no.1, Polonaise Op.53, Scherzo No.4 Op.54 ve Ballade Op.52 No.4 u dinledik. Ikinci bolumde ise Op.25 de yer alan tum etutleri sundu bize 41 yasindaki virtuoz.

Konser oncesi cok kisinin adini dahi duymamis oldugu Madzar, sanirim Turkiye ye daha sık gelecek. Sanatcinin teknik ve muzikalite sunumundaki mukemmeliyet ve son derece isabetli secilmis repertuari bir tarafa, izleyicinin sicaga ve gecenin ilerlemis saatine karsin israrli alkislari ve hararetli tebrik kuyrugu bana bunu isaret etti. Hemen herkesin ‘Iste dinlemek istedigim muzik!’ ‘İyi ki gelmisim!’ tarzi konusmalarina cok sahit oldum.

Gumusluk Muzik Festivali, genc yasina karsin cok emin adimlrla ilerliyor. Dinletiler isin bir cephesi, digerinde ayni virtuoz hocalarin verdigi kurslar var.

12 Temmuz da baslayan festivalde, Aleksandar Madzar; Gulsin Onay ve Emre Elivar dan sonra, 16 piyano ogrencisini calistirmaya gelen 3. virtuoz hoca. Ogrencilerin cogu da asina oldugum simalar. Bilkent ten, Hacettepe den, Eskisehir den Edirne den ve guneyden gelenler oldugunu duydum. Ogretmenler cok yakin bir otelde, ve ogrenciler de bir pansiyonda konakliyor, herkes -zaten Gumusluk un tabiati geregi- yurume mesafesinde, ve dersler gunduzleri Eklisia kilisesi icinde yapiliyor. Aksamlari, yakin bir askeri mekanda, ayni ogrencilerin performans yapma sansi / geregi de bir baska hosluk.

–Festivalin deklare edilmis programina ilaveten, 27 Temmuz aksami ise, 4. siradaki Micha Dacici virtuoz/hoca ve Gulsin Onay in onderliginde, kursa katilan ogrencilerin bir dinletisi de olacagi da dun Sn. Onay tarafindan ifade edildi. –

Gumusluk konserleri 21.30 da basliyor. Eklisia daki dinletiler ucretsiz. Neredeyse haftada iki dinleti mevcut. Yore halkinin ayagina gelmis virtuozlere saygisi cok, konserlere katilim yuzdesi cok yuksek. Dinleyen kulaklarin oldukca ‘bileyli’ bir kesimi de icerdigini de gozlemlerime dayanarak soyleyebilirim.

Gecmis yillara kiyasla Eklisia nin civari da biraz daha goze hos gelir olmus. Bahcede projeksiyon ve mikrofonla dinletiyi izleyebilmek, kimi genclerin yildizlari da ayni anda seyredebilmesine de olanak sunuyor. Bahce/acik hava dinletisi, ayrica cok cok uzun suren resitallerde ise, cok yaslilarin kimseyi rahatsiz etmeden ayrilabilmesine de olanak olmus Neredeyse tum piyano ogrencilerinin resitallerde hazir oldugunu da gozlemlemekteyim.

Her resital oncesi, sanatcilarin, ‘basina ozel’ bir eser sunumlari esnasinda, kayit yapiliyor. Daha sonra konser basinda resimler aliniyor ve basin salondan ayriliyor. Erkin Onay in ayrica resitallerin kaydini da yapmakta oldugunu gozlemledim.
 Giriste bir ‘Bagis’ masasi da olusturulmus ve katilim oldugunu gozlemlemekten de ayri bir keyif aldim. Bir sonraki konser icin rezervasyon yaptiranlar oldugunu da duydum. Keske ulkenin dort bir yani boyle olsa.

Gumusluk Belediyesi, ayrica da, sponsor oldugu festivalde hazir bulunmak, sanatcilari sonuna dek izlemek ve cicek sunmak islevini de aksatmadan yerine getiriyor.

Dunku resitalde -nihayet- ‘Yatsi Ezani nin da zamani’ resitalin ‘Ara’ sina denk getirilebildi. Bu da baska bir hosluk oldu.

Gulsin Onay ve Eren Levendoglu ekibi, genel tanitim brosurunden, munferit konser programlarina dek gosterdikleri ozen, ve her an her yerde hazir bulunmakliklari, her detaya onem vermeklikleri ve hem de ‘mukemmelen cesitlendirdikleri katilimci ogretmen/ogrenci’ bazinda, Gumusluk te hakikaten giderek daha da mukemmelen bir calismaya imza atiyorlar. Tebrik etmek gerek.

Bu baglamda sponsor olmus/olmayi hedefleyen sahis / kurumlarimizi da kutluyorum.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

2004 yılından beri Bodrum’un Gümüşlük beldesinde Eren Levendoğlu’nun direktörlüğünde, Gülsin Onay’ın sanat danışmanlığında, Bodrum, Gümüşlük belediyeleri ve Eklisia Yaz Müzik Okulu tarafından düzenlenen festival, 12 Temmuz Pazar akşamı piyanist Gülsin Onay’ın Bodrum Kalesi’nde verdiği konserle başladı. Bir buçuk ay sürecek olan festivalin Kale’deki diğer konseri 31 Temmuz’da piyanist Misha Dacic ve bandoneoncu Hector Del Curto’nun sahne alacağı “Tango Gecesi”.

Bu küçük balıkçı kasabasını ve çevre köyleri her yıl klasik müzikle buluşturan festival bu yıl Brezilya’daki bir festivalden dönerken uçak kazasında hayatını kaybeden arp sanatçısı Ceren Necipoğlu’nun anısına adanıyor.

Festivalin diğer konserleri Gümüşlük’teki tarihi kilisede gerçekleşiyor. Piyanistler Emre Elivar (16 Temmuz) ile Aleksandar Madzar (20 Temmuz), flütçü Gülşen Tatu (1 Ağustos), arpçı Şirin Pancaroğlu (9 Ağustos), gitarcı David Pavlovitz (12 Ağustos), kemancı Cihat Aşkın (20 Ağustos) ve çellist Alexander Baillie (26 Ağustos) müzikseverlerle buluşacaklar.




Hoşgeldiniz