Mozart’ın Bilinmeyen İki Eseri Bulundu…


Toplam Okunma: 3980 | En Son Okunma: 09.05.2024 - 01:47
Kategori: Haberler

35 yıllık ömrüne 626 eser sığdıran Avusturya/Salzburg’lu besteci Wolfgang Amadeus Mozart’ın(Salzburg 27 Ocak 1756 - 5 Aralık 1791 Viyana) piyano için yazılmış iki bilinmeyen eseri gün ışığına çıktı. Merkezi Salzburg’da bulunan Uluslararası Mozart Vakfı tarafından yapılan açıklamada, ayrıntılı bilginin 2 Ağustos 2009’da Salzburg’da yapılacak sunumda verileceği duyuruldu.

Viyana’da hayata gözlerini kapayan klasik dönemin dahi çocuğu Mozart’ın cenazesi fakir cenazelere iuygulanan biçimde kaldırıldı. Mezarının nerede olduğu ise bilinmemektedir. Söylenenlere göre, Mozart’ın tanıdığı insanlar arasından sadece altı kişinin katıldığı katedraldeki cenaze duasından sonra bu küçük kafile şiddetli yağmur nedeniyle mezarlığa kadar tabuta eşlik edemeyince cenaze aceleye getirilerek dilenciler için ayrılan bir mezara gömüldü. En fenası, bütün araştırmalara rağmen bu mezarın yeri öğrenilemedi, tabutun nasıl olup ta sahipsiz kaldığı ise ölüm sebebi gibi hiç bir zaman anlaşılamadı.

Parasız ve unutulmuş olarak öldüğü söylenir. Ancak, Viyana’da eskisi kadar yüksek yaşam standartlarında yaşamasa da, komisyonlardan iyi bir gelir elde ediyordu. Yılda yaklaşık olarak 10,000 florin kazanıyordu, bu da 2006′ya göre 42,000 Dolar (ya da 63,000 YTL) etmektedir. Söz konusu miktar O’nu 18′inci yüzyılda Dünya’da en fazla para kazanan %5′in içerisine sokar. Ancak, servetini kontrol edemiyordu. Annesi hakkında “Wolfgang ne zaman yeni bir şeyler kazanırsa, kendisini ve malını etrafına veriyordu” demiştir. Oldukça masraflı yaşamı da, o’nu birçok kez kredi almaya yöneltmiştir. Birçok yalvarış mektupları hala günümüzde vardır, ama fakirliğine değin harcamalarına olduğu kadar fazla bir delil yoktur.

St. Marx mezarlığındaki orijinal mezarı kaybolsa da; anıtsal mezartaşları buraya ve Zentralfriedhof’a yerleştirilmiştir. 2005′de Avusturya’nın Inssbruk Üniversitesi ve Rockville, Maryland’deki DNA labaratorlularında; Avusturya Müzesi’ndeki Mozart’ın kafatasının o’na ait olup olmadığı araştırılmış ve bu ananesinin ve yeğeninin DNA’leriyle karşılaştırılmıştır. Test sonuçları yetersiz kalmıştır, ve DNA örneklerinin birbiriyle bir alakasını bulamamışlardır.

Karısı Constanze Mozart’ın ölümünden sonra 1809′da Danimarkalı diplomat Georg Nikolaus von Nissen (d. 1761 – ö. 1826) ile evlenir. Yeni eşi de Mozart’ın büyük bir hayranıdır ve Mozart üzerine bir biyografi yazar. Ömrü süresince bunu bitiremese de, öldükten sonra, Constanze bitirmiş ve yayınlamıştır.




Hoşgeldiniz