TRT’nin Özgür Kemancısı Aramızdan Ayrıldı…


Toplam Okunma: 11492 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:52
Kategori: Tarih ve Anılar

TRT’nin tanınmış, her zaman sevgiyle anılmış olan keman sanatçısı Demir Karabaş(d.1961 Bayramiç/Çanakkale) 9 Ağustos 2009 Pazar günü(dün) aramızdan ayrıldı. İsmail Oytun, Turhan Toper, Çinuçen Tanrıkorur, Ekrem Vural gibi müzik insanlarımızdan faydalandığını belirten GTSM’nin piyasa boyutunun aranılan/sevilen sanatçısı Demir Karabaş 1979′da başladığı TRT görevinin yanı sıra dışarıda yaptığı müzisyenlikleriyle gündeme gelmiş, bu nedenle iki kez görevden alınmış, o dönemde gazetelere haber olmuştu. Bu satırların yazarı 1999’daki bir yazısında D. Karabaşla ilgili olarak şunları yazmıştı(*):

“Bugün GTSM’yi gerçekten iyi bilen tecrübeli müzisyenlerin büyük çoğunluğu TRT veya Devlet korolarında görev yapmakta, Devlet memuru olmaları nedeniyle de para karşılığı başka yerde çalışamamaktadırlar. Bu konuda yıllar boyunca piyasada da çalışmak isteyen sanatçılar ile devlet müzik kurumları arasında kaçma kovalamaca oynanmıştır. TRT keman sanatçısı Demir Karabaş’la ilgili olay Sabah gazetesine şu başlıkla yansıyordu:

Talihsiz kemancı: TRT’nin 19 yıllık kemancısı Demir Karabaş, Emel Sayın’in saz ekibinde çalmaya başladığı ilk gecede, Maksim Gazinosunun açılış gecesine eğlenmeye gelen TRT Gn.Md’ne yakalandı ve işten atıldı.” (1)

Kendisini rahmetle andığımız Demir Karabaş ile ilgili diğer bir haber ise şöyleydi:

Kemancının isyanı

TRT Genel Müdürü’nün, Emel Sayın’ın arkasında çaldığı için işten attığı kemancı Demir Karabaş, “Saz ekibinde 3-4 TRT’li vardı, sadece beni kovdular” dedi.

Maksim Gazinosu’nda Emel Sayın’ın arkasında çalarken, Genel Müdür Yücel Yener’e yakalanarak görevden alınan TRT’nin 19 yıllık kemancısı Demir Karabaş, hakkındaki karara isyan etti. TRT müzisyenlerinin yüzde 80′inin ek işler yaptığını söyleyen Karabaş, kendisini şöyle savundu: “Maksim Gazinosu ile anlaşan, çok sevdiğim bir arkadaşım rahatsızlanınca sahneye çıkamadı. Onun ricasını kırmadım ve çekinerek 2 geceliğine sahneye çıktım. TRT Genel Müdürü Yücel Yener’in Maksim’e geleceği, beni tanıyıp görevden alacağı aklıma gelmezdi. Ancak yine de kararı doğru bulmuyorum” dedi.

Karabaş o gece kendisiyle birlikte sahnede 3-4 tane daha TRT’nin kadrolu müzisyeni olduğunu da hatırlattı ve kendisinin görevden alınmasını “kasıtlı bir hareket” olarak nitelendirdi.

“Neden sadece ben?”
“Benim gücüme giden sadece benim görevden alınmam. TRT sanatçılarının yaklaşık yüzde 80′i piyasada çalışıyor. Ben daha önce de görevden alınmıştım ve mahkeme kararıyla 8 ay önce yeniden görevime başladım. Benim tekrar görevden alınmam kasıtlı bir harekettir” diyen Karabaş, çok üzgün olduğunu sözlerine ekledi.

Karabaş, 1.5 yıl önce görevden alınmasına neden olan olayı da şöyle anlattı:
“Ben 1.5 yıl önce Muazzez Abacı’nın TGRT’de canlı olarak yayınlanan bir konserinde orkestra şefliği yaptım. Bu program nedeniyle hakkımda soruşturma açıldı ve görevden alındım. Bunun üzerine Ankara 10. İdare Mahkemesi’ne başvurdum. Mahkeme beni haklı bularak yürütmeyi durdurma kararı aldı. 8 ay önce yani Aralık 1997′de tekrar TRT’deki görevime başladım.”

TRT’deki arkadaşlarının çoğu piyasada çalıştığı halde kendisinin 8 aydır ek iş yapmadığını sözlerine ekleyen kemancı Karabaş uzun yıllar emek verdiği TRT’den kovulmasının kendisini çok üzdüğünü söyledi. Evli ve 13 yaşında bir oğlu olan Karabaş, “Maksim’de sahneye çıktıktan sonra Pazartesi günü işyerime gittim. Bir hafta sonra da Ankara’ya çağırıldım. Müfettişlere savunmamı verdim. 2-3 gün sonra da sözleşmem feshedildi” diye konuştu.

TRT sanatçılarının piyasada çalışmalarını engelleyen yasağın 1 yıl önce TRT Genel Müdürü Tayfun Akgüner zamanında çıkarıldığını söyleyen Karabaş, “Bu yasaktan önce herkes istediği yerde çalışabiliyordu. Sadece özel kanallara çıkmamız yasaktı. 1996 ve 97 yıllarında Muazzez Abacı’nın orkestra şefliğini yaptım. Bülent Ersoy ve Ajda Pekkan ile uzun yıllar çalıştım. Bu yasağın neden getirildiğini anlayamıyorum. Zaten maaşlarımız çok düşük. Oysa böyle ekstra gecelerde(1998) 20-25 milyon(TL) para kazanıyoruz” açıklamasında bulundu.

Uzun yıllar emek verdiği TRT’den kovulmasının kendisini çok üzdüğünü söyleyen Demir Karabaş, görevini en iyi şekilde yerine getirmek için elinden geleni yaptığını ve İdare Mahkemesi’ne başvurarak hakkımı arayacağını sözlerine ekledi.(2)

Nur içinde uyu sevgili kemancı…

Taksimini dinlemek için: http://www.trt.net.tr/SanatciTopluluk/detay.aspx?id=100
_____________________________________
(*) Ayhan Sarı “Günümüz GTSM’de Etkileşimler” D.E.Ü. Sos. Bil. Enst. Müzik Bilim. Doktora Tezi, 1999
(1) İsmail Küçükkaya “Talihsiz Kemancı” Haziran 1998.
(2) Türkan Hiçyılmaz “İsyankar Kemancı” Sabah Gazetesi 21 Haziran 1998




Hoşgeldiniz