Etem Ruhi Üngör’ün Vasiyeti… Ersin Antep


Toplam Okunma: 3708 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:07
Kategori: Değerlerimiz

Musikisi Müzesi’nin kurulması gerektiğini dile getiren Üngör; Eylül 1967′de şöyle diyor: “Haziran 1963′te ilk defa ‘Türk Musikisi Müzesi İhtiyacı’ tarafımdan ortaya atılmıştı. Resmi makamlar hariç çok ilgi gördü. Artık bu işte ilk adımı benim atmamdan başka çare kalmamıştı. Böylece musikimizde ün yapmış kişilerin; giyim eşyası, büro eşyası, ev eşyası, nota yazısı, fotoğraf, musiki aleti vesaireyi evimde toplayarak müstakbel Türk musikisi müzesi veya enstitüsü kuruluncaya kadar ömrüm yettikçe tarafımdan muhafaza edilecek, ölümümden sonra…

… musiki kütüphanem, arşivim ve çalgı koleksiyonum ile birlikte topyekûn, müze kurulduğunda devredilmek üzere vârislerim tarafından muhafaza edilecektir.”

Etem Ruhi Üngör’ün Vasiyeti… Ersin Antep

Önemli ödüllerin sahibi ve hocası Hüseyin Sadettin Arel’in adını, emeğini ve düşüncelerini de yaşatan Etem Ruhi’nin en önemli mirası; yarım asra yakın süre yayınlanan İleri Musiki Mecmuası’dır. Yabancı bilim insanlarının ve müzik kurumlarının ülkemizde ilk temas kurduğu, bilgilerinden faydalandığı kişidir. Herhangi bir kurum telkini olmadan 1960′ların sonunda halk çalgılarımız üzerine bir inceleme gezisine çıkmış ve notlarını yayınlamıştır.

Türk Musikisi Müzesi’nin kurulması gerektiğini dile getiren Üngör; Eylül 1967′de şöyle diyor:

“Haziran 1963′te ilk defa ‘Türk Musikisi Müzesi İhtiyacı’ tarafımdan ortaya atılmıştı. Resmi makamlar hariç çok ilgi gördü. Artık bu işte ilk adımı benim atmamdan başka çare kalmamıştı. Böylece musikimizde ün yapmış kişilerin; giyim eşyası, büro eşyası, ev eşyası, nota yazısı, fotoğraf, musiki aleti vesaireyi evimde toplayarak müstakbel Türk musikisi müzesi veya enstitüsü kuruluncaya kadar ömrüm yettikçe tarafımdan muhafaza edilecek, ölümümden sonra musiki kütüphanem, arşivim ve çalgı koleksiyonum ile birlikte topyekûn, müze kurulduğunda devredilmek üzere vârislerim tarafından muhafaza edilecektir.”

Umarız vefatından dolayı üzüntülerini bildiren devlet büyükleri, ‘müzik müzesi’ konusundaki vasiyetini yerine getirmek için çaba gösterir.

Eserleri ve fikirleriyle yaşayacak ustanın ruhu şadolsun! (*)
(ersin@muzikoloji.org)
_______________________________
(*) 13 Ağustos 2009 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanmıştır.




Hoşgeldiniz