İzmir’de Kültürel Tesisler, İşlevini Görüyor mu?.. Nedim Bubik


Toplam Okunma: 3536 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:54
Kategori: Basından

…Haberde, Büyükşehir Belediyesi’nin Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’ni yaptığı, Tarihi Havagazı Fabrikası’nı restore ettiği, Güzelbahçe’ye amfi- tiyatro kazandırdığı, Fuar Açıkhava Tiyatrosu’nu yenilediği de anımsatılıyordu. Bildiğim kadarıyla İnciraltı’nda Kent Ormanı içinde de bir açıkhava tiyatrosu var. Bornova’daki Büyük Park’ta da. Aklıma gelmeyen bir çok yerde de vardır. Ayrıca hemen her ilçenin kültür sanat merkezi de var. Kimini üniversiteler, kimini belediyeler yaptırdı… Bu tesisler İzmirli’den yeterli ilgiyi görmedi… Sonuç olarak bu tesislerden yeterince yararlanılıyor mu?..

GEÇENLERDE bir haber dikkatimi çekti. Büyükşehir Belediyesi’nin Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda 5 bin kişilik açıkhava tiyatrosu yapacağı duyuruluyordu.

İzmir’de en çok seyirci alacak tiyatronun sahne üzerindeki çatısında güçlü ses ve ışık düzeni konulacakmış. Sanatçılar için özel kulisler planlanmış. Bana göre haberin en önemli bölümü ise, tiyatronun önemli sanat etkinliklerine ev sahibi olacağını anlatmasıydı ve “Projenin tamamlanmasıyla İzmir, çok önemli sanatçıları ve tiyatro gruplarını daha sık ağırlayacak” deniliyordu. Ne güzel…

Haaa, haberde, Büyükşehir Belediyesi’nin Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’ni yaptığı, Tarihi Havagazı Fabrikası’nı restore ettiği, Güzelbahçe’ye amfitiyatro kazandırdığı, Fuar Açıkhava Tiyatrosu’nu yenilediği de anımsatılıyordu. Bildiğim kadarıyla İnciraltı’nda Kent Ormanı içinde de bir açıkhava tiyatrosu var. Bornova’daki Büyük Park’ta da. Aklıma gelmeyen bir çok yerde de vardır. Ayrıca hemen her ilçenin kültür sanat merkezi de var. Kimini üniversiteler, kimini belediyeler yaptırdı.

Düşündüm de 5 bin kişilik açıkhava tiyatrosu, gerçekten hoş bir eser olur İzmir için. Ama nereden çıktı bilemiyorum, UNIVERSIADE (Üniversite Oyunları) için yaptırılan devasa spor salonları, tenis kortları geldi aklıma. Salonlar arada sırada etkinliklere sahne oldu. Ama Örkekköy’deki çok önemli tenis tesisi, son olarak uluslararası bir turnuvada bile İzmirli’den yeterli ilgi görmedi. Sonuç olarak bu tesislerden yeterince yararlanılıyor mu?

Neyse bırakalım sporu, gelelim kültür ve sanata. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi, gerçekten İzmir’e yakışan bir eser. Ama kaç etkinlik düzenlendi burada? Şimdilerde, geçen cumartesi akşamı dünyaca ünlü Japon davul grubu Kodo’yla başlayan 23. Uluslararası İzmir Festivali’yle hareketlenecek biraz. Bunun dışında bir kafe, bir D&R dışında terk edilmiş gibi duruyor.

Tarihi Havagazı Fabrikası, bir kaç kez gittim, özellikle geceleri harika. Ya işlevi? Yemekler, kokteyllerle renklendi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 29 Mart sonrası burada onuruna verilen kahvaltıda, belediye başkanlarıyla İzmir halkına sevgilerini sundu. Şimdi düğünler, nişanlar başladı. Eeee, gelir de gerekli değil mi?

Şimdi, yanlış anlatmış olmayayım. Bu eserlere, kültür ve sanata, her İzmirli gibi, kesinlikle karşı değilim. Hatta içtenlikle teşekkür ediyorum. Kafama takılan yalnızca bu tesislerin işlevi, kullanılması, işe yaraması, ilginin nasıl artırılacağı. Merak ettiğim şu:

Birileri bu güzelim tesisler yapılırken sonrasını planlıyor mu? ‘Biz burada şu etkinlikleri düzenleyeceğiz, boş, terk edilmiş kalmasına izin vermeyeceğiz, şunlarla işbirliği yapacağız, vatandaşı buralara yönlendireceğiz’ diyor mu?

Örneğin, bir sanatçı dostum, Tarihi Havagazı Fabrikası için, ‘Üniversitelerle işbirliği yapılarak, resim, heykel, karikatür, yontu, müzik atölyeleri kurulamaz mı? Düğün, dernek dışında, vatandaşı buraya çekmek için kurs gibi etkinlikler düzenlenemez mi’ diyordu. Tabii ki, uzmanı değilim. Etkililer, yetkililer mutlaka düşünmüştür. Yakında mutlaka çekim yeri haline gelir bu eserler. Peki nereden mi çıktı bu? Kötümserlik mi? Yok canım, değil, sadece takıntı.(1)
____________________________________________
(1) http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=11873584&yazarid=203&tarih=2009-06-16




Hoşgeldiniz