MEB’de “Halk Oyunları Öğretmenlerinin”, “Müzik öğretmenliği’ne” Geçirilme Çalışmaları -1- …Y.Doç.Dr. Göktan Ay


Toplam Okunma: 12843 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:14
Kategori: Fikir Yazıları

Konservatuar halk oyunları bölümlerinde yetişen öğrencilerin amacı ve hedefi “halk oyunları eğitmenliği” dir. Diplomalarında; bölümü, alanı ve sanat dalı “halkoyunları” diye yazmaktadır. Bu branşın kaldırılması ile halk oyunları bölümleri de amaçsız duruma düşecektir… Halk Oyunları Bölümlerinde “eğitim” buna göre yapılandırılmıştır. Burada alınan solfej dersleri ile derslerle “müzik öğretmenliği” yapılabilmesi, diğer bölümlerdeki eğitimi de baltalayacaktır…

MEB’de “Halk Oyunları Öğretmenlerinin”, “Müzik öğretmenliği’ne” Geçirilme Çalışmaları - 1…(Gerekçesi var mı?) Y.Doç.Dr. Göktan Ay

“Başarılı olmak için terlemek yetmez,
neyi niye yaptığını da bileceksin.” B.C. Forbes

İlgi: MEB’nın Temmuz 2009 da çıkan 80 sayılı kararı üzerine

DURUM TESBİTİ

Halk oyunları, bir çok değeri (giysi, ritim, müzik, makyaj, hareket, dikkat, düzen, sahne, sosyalleşme v.b.) içinde barındıran; ırk, dil, din, mezhep ayrımı yapmadan, her yaştaki insanın katıldığı, milli kültürümüzün en yaygın ve en önemli sanat dallarından birisidir.
Ülkemizde, ana okullarından üniversitelere kadar, en yaygın olarak yapılan sanatsal faaliyet “halk oyunları” dır.
Ülkemizin, yurt dışında sürekli temsil edildiği ve ödüllendirildiği tek dal “halk oyunları” dır.

Halk oyunları, ülke çapında örgütlenerek Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’nu oluşturmuş ve bugün “en çok üyesi ve hakemi olan” federasyon olmuştur.

Halk oyunları, kişilerin yeteneklerini artırmada, ortaya çıkarmada en önemli faktördür.
Halk oyunları ile, kişilerin; estetik, ritm, müzik ve hareket yetenekleri artırılmaktadır.

Halk oyunları ile dil, din, cins farkı gözetmeden, kişilerin sosyalleşmesi sağlanmaktadır. Yapılan araştırmalarda halk oyunları çalışmalarına katılan öğrencilerin sınıflarındaki başarılarının arttığı gözlenmiştir.

Halk oyunları sadece yaygın eğitimde değil,örgün eğitimde de önemli bir yer kaplamaktadır.
Halk oyunları; Üniversiteler Konservatuarları* bünyesinde açılan “halk oyunları bölümleri” ile, akademik eğitimden yetişen öğretmenlerle yürütülmektedir.

Konservatuar halk oyunları bölümlerinde yetişen öğrencilerin amacı ve hedefi “halk oyunları eğitmenliği” dir. Diplomalarında; bölümü, alanı ve sanat dalı “halkoyunları” diye yazmaktadır.Bu branşın kaldırılması ile halk oyunları bölümleri de amaçsız duruma düşecektir.
Halk oyunları bölümleri kurulmadan önce, Spor akademilerinde, beden eğitimine en yakın alan olduğu için programlarda halk oyunları adı altında ders verilmekte ve mezunların halk oyunları alanında da öğretmenlik yapabilecekleri belirtilmekteydi. Ancak 1985 yılında ilk kurulan İTÜ TMDK Halk Oyunları Bölümünün 1990 yılında mezun vermesi ve yeni bölümler açılması ile “halk oyunları” gerçek sahiplerine teslim edilmiştir. 1996 yılından itibaren, atamalar da MEB tarafından bu amaçla yapılmıştır. Bu nedenle beden eğitimi altında, halk oyunları verilmesi doğru değildir.

Halk Oyunları Bölümlerinde “eğitim” buna göre yapılandırılmıştır. Burada alınan solfej dersleri ile derslerle “müzik öğretmenliği” yapılabilmesi diğer bölümlerdeki eğitimi de baltalayacaktır.(YÖK eğitim planına da terstir) Aynı kredideki dersler mesela çalgı yapım bölümlerinde de vardır, ancak müzik öğretmeni olarak atama yapılmamaktadır. Çünkü, her bölüm; kendi alanında, ihtiyacı olan insan gücünü, arzu edilen programlarla/derslerle yetiştirmek için planlanmaktadır.

Ayrıca, çok yoğun çalışmalar içinde olan ve üreten HEM’de görevli halk oyunları öğretmenlerinin, müzik öğretmenliğine geçirilmek istenmesindeki sebep/amaç bir türlü anlaşılamamıştır. (Ne Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü’nün, ne THOF’un ne THO Mezunlar Derneklerinin bu yönde bir isteği/yazısı olmadığı belirtilmektedir.)
Yine Halk Eğitimi Merkezlerindeki “müzik öğretmenliği norm kadrolarının” neden açılmadığı da merak konusudur.

İSTEK
Örgün eğitime kaydırılan, HEM deki halk oyunları öğretmenlerinin, müzik öğretmeni olarak değil de, ana branşları olan “halk oyunları öğretmeni” olarak atanması daha doğru olacaktır.

Bunun içinde Bakanlığımız TTK’nun, örgün eğitimde atanacak dallar bölümüne “Halk oyunları öğretmenliği”ni eklemesi gündeme gelecektir.
Böylece, Konservatuarlar “Halk oyunları bölümleri” mezunlarının istihdamı sağlanacak, usta öğreticilerle yürütülmeye çalışılan okullara akademik eğitim almış mezunlar gelecek, bu eğitimciler eğer açık varsa müzik derslerine de girecek, böylece öğretmenlerin alanlarında, verimli çalışmaları sağlanmış olacaktır.
Kararda halk oyunlarının beden eğitimi başlığı altına verilmesi, tekrar geriye dönüşü ifade etmekte, gelişmeye/bilimselliğe/akademik yapılanmaya zarar vermektedir.

Bu durum acilen değiştirilmeli, “halk oyunları” dal olarak bağımsız olarak örgün eğitimde yerini alabilmeli, verilecek dersler bölümlerine (karşılıklı olarak) “halk oyunlarına beden eğitimi, beden eğitimine halk oyunları” yazılarak sorun çözüme bağlanmalıdır.
_________________________________________

Not: Bu kararı irdelemeye devam edeceğiz.




Hoşgeldiniz