Müziğin Seyrini Değiştiren 44 Gün…


Toplam Okunma: 2890 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:19
Kategori: Haberler

Billboard Dergisi 1950’li ve 60’lı yılların efsanevi grubu The Beatles’dan, Bee Gees’e, İsveçli grup ABBA’nın Eurovision Şarkı Yarışması’nda birincilik elde etmesinden günümüzün en yaygın müzik formatı MP3’lere kadar müzik tarihinin seyrini değiştiren 44 günü belirlemiş(1) : Listenin bir numarasında “The Beatles” yer alıyor. 45 yıl önce 9 Şubat 1964’te müzik dünyasında ilk defa daha önce sadece radyolarda ve plaklarda dinlenebilen The Beatles 73 milyon izleyiciye televizyondan ulaştı. Şöhret odaklı bu tecrübe televizyonun şov dünyasıyla ilk buluşmasıydı ve o günden sonra hiçbirşey eskisi gibi olmadı. İşte müziğin seyrini değiştiren 44 önemli gün:

1- THE BEATLES’I GÖRMEK
50’li ve 60’lı yılların ABD’li ünlü televizyon programcısı Ed Sullivan, The Beatles’ı konuk ettiğinde grup henüz iki albüm üretmişti ve Amerikan radyolarında sadece altı şarkısı çalıyordu. “I Want to Hold Your Hand” single’ı ise iki ay boyunca inmemek üzere oturacağı bir numaraya doğru çıktığı yolculuğun henüz ortalarındaydı. Ama dönemin koşullarını göz önünde bulundurursanız Beatles’ı duymak başka, görmek ise bambaşka bir şeydi. Bir kere bu adamların saçları uzun ve dağınıktı. Uzun bacakları sivri burunlu botlarında son buluyordu ve sahnedeki coşkulu ifadeleri o döneme kadar kimsenin görmediği kadar eğlenceli ve çılgınlıklarla dolu bir yaşam tarzı vaat ediyordu. Onlar sahnedeyken insanlar eğleniyor, kendilerinden geçiyor, çığlık çığlığa bağırıyor ve kitlesel histeri belirtileri gösteriyorlardı.

O gece “All My Loving”, “She Loves You” ve “Til There Was You”yu çalan Beatles bir devrime imza attı. 73 milyon izleyici, elektrikli ünitere bağlanmış bir halde melodik pop üreten bu sıkı çocuklara adeta aşık olmuşlardı. Üstelik sahnede eğlence sektöründe hizmet veren bir ekip değil birlikte eğlenen ölümüne kankalar gibiydiler. İşte bu onları tepeden tırnağa tapılası figürler haline getiriyordu. Söz konusu gece şöhret anlayışının en dokunulmamış hali olarak tarihe geçti ve bu günden sonra rock’n roll yaşam tarzı Beatles’ı dahi içine alarak gerektiğinde çiğneyip tükürmekten geri kalmayan bir devinime girecekti.

Ed Sullivan Show’un o gece çektiği izleyici topluluğu halen televizyon tarihinin en yüksek istatistiklerinden biri olarak anılıyor. İşin en ilginç yanı ise bu kitlenin içerisinde Billy Joel’den Kiss grubunun basçısı Gene Simmons’a kadar bir sonraki neslin rock starlarının bulunuyordu. Hatta Elvis’i aynı programda gördükten sonra eline gitarı alan Bruce Springsteen, bu sefer de gidip bir amfi edinmişti kendine. O gece Beatles sanki başka bir gezegenden gelmiş ve herkesi yeni bir dünyanın kapılarını gösteriyor gibiydi.

9 Şubat 1964’te yani 44 yıl önce müzik dünyası işte böyle bir ilke şahit oldu. 73 milyon izleyici o güne dek sadece duydukları The Beatles’ı aynı anda izlediler. En saf ve sade haliyle yaşanan bu şöhret odaklı geceden sonra artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı. Tıpkı biraz sonra okumaya başlayacağınız olayların ardından olmadığı gibi…

2- THE VELVET UNDERGROUND’UN İLK KONSERİ
11 Aralık 1965 günü gerçekleşen konserde grubun ortaya koyduğu sound alternatif rock’ın doğumu anlamına geliyordu.

3- SATURDAY NIGHT FEVER
14 Aralık 1977’de New York’ta galası yapılan film günümüze dek unutulmayan soudtrack’i ve dansları ile son otuz yılı etkiledi. Disko jenerasyonuna odaklanan filmin müzikleri büyük ölçüde Bee Gees’e ait.

4- İLK SYNTHESIZER
RCA firması “Victor” adını verdikleri ilk synthesizer’ı 31 Ocak 1955 yılında üretti. Böylece Madonna’dan Rihanna’ya kadar herkese gün doğdu. Elektronik müziğin başlangıcı anlamına gelen bu icat o kadar gelişti ki artık cebe sığacak dizaynları dahi var. Oysa ilk model oda büyüklüğündeydi.

5- ROGER WATERS TÜKÜRDÜ
Pink Floyd’un basçısı 6 Temmuz 1977 tarihli konser sırasında bir hayranına tükürdü. Daha sonra bu olaydan ilham alan sanatçı bir rock klasiği olan “We Don’t Need No Education” sözleri ile milyonların aklına kazınan ve Berlin Duvarı’nın yıkılışında dahi çalınan “The Wall”u yazdı.

6- ABBA KAZANDI
İsveçli grup Abba, günümüzde profesyonellerin katıldığı ve politize olmakla eleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması’nda birinci oldu. Tarihler 6 Nisan 1974’ü gösteriyordu. Abba yarışmanın amacına uygun olarak çıkardığı yegane grup olarak tarihe geçti.

7- İLK MP3
Günümüzün en yaygın müzik formatı 26 Ocak 1995’te patent aldı. Artık bir cd’ye 76 dakikayla sınırlı arşiv geleneği yerini bir cd’ye bir sanatçının tüm albümlerini sığdırma geleneğine bırakmıştı.

8- HEAVY METAL PATLADI
29 Mayıs 1983’te 300 bin kişinin, Van Halen ve Mötley Crüe’nun müziğine kafa salladığı US Festival, Heavy Metal’in artık ana akım olduğu anlamına geliyordu.

9- İLK KONSEPT ALBÜM
Yeniliklerin adamı, arıza kişilik Frank Zappa ve grubu The Mothers of Invention “Freak Out” isimli ilk konsept rock albümünü 27 Haziran 1966’da yayınladı.

10- İLK CD
Philips firmasının beş yıllık emeği sayesinde ortaya çıkan bu yeni formatta basılan ilk albüm Abba’nın “The Visitors”ı oldu. Tarih 1 Ekim 1982.

11- WALKMAN
İnsanoğluna yürürken bile istediği müziği dinleme imkanı veren cihaz 1 Temmuz 1979’da satışa sunuldu. Mucidi Japon ses mühendisi Nobutoşi Kihara, walkman’i sıkça yaptığı uçak seyahatlerinde opera dinlemek için tasarlamıştı ve ona verilen isimden nefret edip değiştirilmesini istese de ticari açıdan bu imkansızdı.

12- BİR SEKSÜEL SORUN
Tartışmalı cinsel kimliği hakkında açıklama yapan ilk rockstar David Bowie oldu. Nam-ı diğer Ziggy Stardust’ın 22 Şubat 1972’de yaptığı açıklama spekülasyona yer bırakmayacak nitelikteydi: “Evet, elbette eşcinselim, daima öyleydim.”

13- iPOD
Apple firması 11 eylül saldırılarından sadece altı hafta sonra, 23 Ekim 2001’de 21. yüzyılın olay yaratan ilk büyük elektronik cihazını piyasaya sürdü: Bir mp3 player. İçine yüzlerce cd sığan bu termostat kılıklı buluş o kadar sıra dışıydı ki görenler ilk aşamada inanmadı. Bu aynı zamanda iTunes Store’un açılması ve yasal şarkı indirme konusuda ilk büyük atılımın başlaması anlamına geliyordu.

14- LIVE AID
Bir buçuk milyarlık bir televizyon kitlesini aynı anda ve tek bir amaç için ekrana kitlemeyi başaran ilk etkinlikte dünya çapındaki ünlüler Afrika’da süregelen açlık için şarkı söylediler. Dünya çapındaki başkentlerde şarkıcı Sör Bob Geldof’un ön ayak olduğu etkinlik 2005’te Live 8 ve 2007’de de Live Earth adı altında tekrar edildi.

15- KISS VE MAKYAJ
Basçı Gene Simmons ve solist Paul Stanley bir önceki grupları Wicked Lester’da yüzlerini beyaza boyuyorlardı. Bu sefer bu işe biraz da “karakter” eklediler ve ortaya bir şeytan, bir yıldız çocuk, bir uzay ası ve bir de kedi adam çıkmıştı. İlk konser 30 Ocak 1973’te Queens’deki Popcorn Club’da üç kişiye verildi, şimdiki izleyicleri ise milyonluk bir ordu.

16- FM RADYO, 17- HENDRIX DEVRİMİ, 18- İLK KAYIT, 19- SEX PISTOLS İLLÜZYON, 20- İLK STRAT, 21- MADONNA, 22- SATISFACTION RIFF’İ, 23- EMINEM KEŞFEDİLİDİ, 24- MTV YAYINDA, 25- KURT COBAIN, 26- NAPSTER, 27- HIP HOP, 28- WOODSTOCK, 29- İLK KLİP, 30- NIELSEN SOUNDSCAN, 31- BEDAVA ALBÜM, 32- ROCK’N ROLL, 33- RED HOT CHILI PEPPERS, 34- POP STAR, 35- GUITAR HERO, 36- DEJENERE GENÇLİK, 37- YOUTUBE, 38- İLK ROCK ŞARKISI, 39- ÇİFTE ALBÜM, 40- SÖZLERİ YAZILMIŞ İLK ALBÜM, 41- MYSPACE, 42- SAHNEDE KELEPÇE, 43- TÜRKİYE’DE İLK STADYUM KONSERİ, 44- LAST.FM
_________________________________________________
(1) Şubat 2008 sayısı
_________________________________________________
http://www.ntvmsnbc.com/news/434536.asp#storyContinues




Hoşgeldiniz