Türkülerin Sahibi… “Müzik Aleminden Fıkra, Nükte, Düşünceler” Kitabından-1950


Toplam Okunma: 3243 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:06
Kategori: Toplum ve Müzik

Sezar Devri Roma İmparatorluğu sınırları içinde yaşıyan iki bey arasında bir arazi parçası yüzünden anlaşmazlık çıkmıştı. Bir türlü bu toprak hakiki sahibine geçemiyordu. Neredeyse aralarında bir savaş çıkacaktı. Savaş da işlerine gelmiyordu. Kan dökmeden bir bir hal çaresi aramaya başladılar. Akıllarına büyük Sezar geldi. Gidip kendisine vaziyeti izah edeceklerdi. İmparator Sezar bu davada hem hakem olacak ve böylece de mesele halledilecekti.

İki Bey Sezar’ın huzuruna çıktılar ve davayı arz ettiler. Sezar biraz düşündükten sonra şu cevabı verdi:

- “Bana bir ay müsaade edin… Bir ay sonra tekrar gelirsiniz. Bu toprağın hanginize ait olduğunu o zaman söylerim.”
Bir aylık süre dolmuş, Bey’ler tekrar huzura kabul olunmuşlardı. İkisi de heyecanlıydı. Sezar susuyor, O’nlar da konuşmasını heyecanla bekliyorlardı. Nihayet Sezar:

- “Beyler davanızı tedkik ettim” dedi.

Ortalığı yeniden bir sessizlik kapladı. Sezar’ın iki dudağının arasından çıkacak iki çift söz birisini sevince kavuştururken, diğerini de üzecekti. Sezar devamla:

- “Bu toprak senin ülkene aittir!…”

Diye eliyle birisini gösterdi. Diğer Bey sarardı soldu. Yutkundu. Sezar’ı iyi tanırdı. İtiraz imkansızdı. Buna rağmen dayanamadı:

- “Haşmetlum…” dedi.

Sezar derhal gözlerini itiraz niyetinde olan Bey’e dikmişti. Bey düşündü. Bu konuşmasının sonu kendisine pahalıya malolabilirdi. Ama ok yaydan çıkmış, bir defa söze başlamıştı. Devamla:

- “Adaletinizden, asaletinizden şüphe olunmaz. Ulu cengaver, ünlü Sezar’sınız. Siz dileyince her şey olur. Emrinizi kabul ettim. Lakin büyüklüğünüze sığınarak bir sual sormama müsaade buyurulmasını arz edeceğim.

Sezar mağdur durumdaki Bey’in ne söylemek istediğini anlamıştı. Sözünü keserek:

-“Evet, bu hükme nasıl vardığımı öğrenmek istiyorsun, değil mi? Dedi.

-“Yüksek müsaadeniz olursa” diye cevap verdi Bey.

-“Bak anlatayım” dedi Sezar:

-“Siz bana davayı anlattıktan sonra kalkıp sözü geçen bölgeye gittim. Köy, köy, oba oba dolaştım ve gördüm ki o topraklarda senin memleketinin değil, bu Bey’in türküleri çalınıp söylenmektedir. İşte böyle anladım o toprakların sana ait olmadığını…
___________________________________
İskender Cenap Ege
Kaynak: İhsan ÜNAL(Aydın Lisesi Müzik Öğretmeni) “Müzik Aleminden Fıkra, Nükte, Düşünceler” Yeni Aydın Matbaası, Aydın. (Tarih yok, Eski kitap, belki 1950 civarı)




Hoşgeldiniz