Hasan Cihat Örter’le Saray Musikisi… Sevcan Çarkcı


Toplam Okunma: 3163 | En Son Okunma: 20.05.2024 - 22:33
Kategori: Değerlerimiz

Gitar sanatçımız Hasan Cihat Örter, Osmanlı’nın bir parçası olan Sarayda Musiki’yi anlatmak istediği ve tanburla beste yaptığı “Sadabat” adlı çalışmasını yayınladı. Örter’in evinin sokağında oturan Mimar Behruz Çinici‘nin H.C.Örter’e Tanburi Dürri Turan’a(1883-1961) ait 100 yıllık bir tanbur hediye etmesiyle başlıyan tanbur icracılığı serüveni yepyeni bir albümün doğmasını sağlamış. Şöyle diyor: “Yetişen genç neslin yeni tanbur ustalarını çok yakından takip etmekteyim. Enstrümantal müzik Batı’nın çok dikkatini ve ilgisini çekmektedir. Bizde henüz bu tarz müziğe bir kaç belgesel, reklam müziği dışında medyada maalesef yer yok.”

Uluslararası müzik sanatçımız Hasan Cihat Örter, Osmanlı’nın bir parçası olan Sarayda Musiki’yi anlatmak istediği ve tanburla beste yaptığı “Sadabat” adlı çalışmasını yayınladı.

13 eserin yer aldığı albümün ortaya çıkışını şöyle anlatıyor Örter: “Sokağımda oturan, ünlü Mimar Behruz Çinici bana 2003 yılında Üstad Dürri Turan’a ait, 100 yıllık bir tanbur hediye etti. Ben de Üsküdar Musıki Cemiyeti ve merhum Üstad Emin Ongan’dan aldığım Türk Müziği derslerinin birikimiyle bu değerli tanbur sazına ağırlık vermeye ve yenilikler bulmaya çalıştım.

Bizdeki mücerret fikir istidanını yani şiarını kabullenmeyenlere inat, ısrarla çalıştım, çalıştım, çalışıyorum… Ceddimize ve özellikle Osmanlı’nın sanata ve sanatçıya verdiği değeri bir nebze olsun anlatabilmek maksadıyla bu albümü yaptım.”

Tanburun gelişmelere açık bir enstrüman olduğunun da altını çizen sanatçı “Zaman dahilinde birçok değerli icracı bu sazın sadece Üstad Tanburi Cemil Bey ile (veya diğer birkaç değerli üstad ile) anılmayacağını bütün dünyaya haykıracaklardır. Bunun için özellikle böyle bir çalışma yaptım.” diyor ve şöyle devam ediyor:

“Sadece gitar çalan biri olmadığımı artık bütün dünya biliyor. Yetişen genç neslin yeni tanbur ustalarını çok yakından takip etmekteyim. Enstrümantal müzik Batı’nın çok dikkatini ve ilgisini çekmektedir. Bizde henüz bu tarz müziğe bir kaç belgesel, reklam müziği dışında medyada maalesef yer yok.”

Sanat hayatında 42. yılını dolduran Örter’in; üzerinde çalıştığı birçok farklı projenin yanı sıra, ülkemizde ve yurt dışında sürdürdüğü konserleri de devam ediyor.
___________________________________________
http://www.akort.org/post/2008/11/07/HASAN-CIHAT-ORTERe28099LE-SARAY-MUSIKISI.aspx




Hoşgeldiniz