“Sarı Gelin Türküsü Kimindir?” Tartışması… Mahiye Morgül


Toplam Okunma: 4473 | En Son Okunma: 08.05.2024 - 11:32
Kategori: Fikir Yazıları

Tartışmalar daha Türkiye-Ermenistan maçı oynanmadan başladı. “Sarı gelin” türküsü yine tartışma konusu oldu… Sarı Gelin bütün Kafkas Oğuz boylarınındır, her dilde söylenmesi kadar doğal ne olabilir ki…Türküye konu SARI KIZ Rize’lidir, bunu daha önce yazdım. MÖ.64’de Roma’nın yağmacı ordularına teslim olmamak için dağlara çıkıp orada kendini öldüren Sare Bacı’dır. Annesi Emine, Bedri’nin ilk eşidir… Batılıların MİLAT deyip tarihten sildiği o büyük savaşları ne Ermeniler bilir ne biz biliriz…

Sare Bacı, Büyük Bedri’nin kızıydı. 48 yıl savaşan babası artık yorgun düşmüş ve yenilmişti. Bir ablası BEDRİYA, Kleopetra diye yazarlar adını, Ermenilerin ata kabul ettikleri Oğuz beyi Dikran’ın (Tuğran) eşiydi.

Bugünkü Cumhuriyet’te(13 Ekim 2009) Özgen Acar yazdı; Ermeniler “soykırım” demezler, “Medz Yergen” derlermiş. ABD başkanı Obama da soykırım demeyip Medz Yergen dediği için biz de sevinmiştik hani. Aslında Ermenice söylemişti söyleyeceğini.
Tarihte Anadolu topraklarında yaşanmış en büyük yenilgiyi bilmediğimiz için bu tür adlandırmaların kaynağını algılayamıyoruz.

Batılıların MİLAT deyip tarihten sildiği o büyük savaşları ne Ermeniler bilir ne biz biliriz. Ama yeni bir yenilgiyi adlandırırken farkında olmadan YENİLGİ için YORGUN diyerek aynı sözcüğü telaffuz etmektedirler. Uzun yıllar Romalılarla savaştıktan sonra yorgun düşüp “yenildiğimi görmektense” diyerek başını kestirmek suretiyle kendini öldüren MOHTİ OĞUZ BEDRİ’yi anmaktadırlar.

Özgen Acar’a katkı olacak bir yanıt verdim bugün. Kendisi de Kafkas kökenli Çerkez’dir. Çerkezlerin direnişçi sıfatı da aynı yıllardan kalmadır. Ona yanıtımı okurlarımla paylaşmak üzere köşeme alıyorum:
…..

Teşekkür ederim Özgen bey, ellerinize sağlık.

Medz Yergen’in antik dönemde Orkun MEZ Atası Mitri Date’ye benzerlikle kullanıldığını düşünüyorum. 48 yıl savaşarak yorgun düşmüş ve Kırım’da Kerkin İtisi/ Orkun Atası) denilen yerde 69 yaşında, başını kestirerek intihar etmişti.

Henüz ortada Hıristiyanlık falan yoktu, herkes Şaman Oğuz kültürü içindeydi. Ermeniler de o zaman, Bozülüs Türkmenleri diye de adlandırılan, büyük Oğuz atası BAZİLEUS Mitri Date komutasındaki birleşik ordular içerisinde Sezar’a karşı savaşmıştı ve büyük yenilgi yaşanmıştı.

Hem de Dikran’ın karısı Kle-opatra (Oğul Bedira) Mitri Date’nin kızıydı, ki, onun oğlu Betros da dedesinin adını taşır.

Kafkas boylarının genel direnişçi kavmine ad olan ÇERKES adının altında da o dönemden bir isim olan SERKAS vardır, SER-OĞUZ onlardır. SER, Dor/Tur adından dönüşümlü Türk demek olan “Zor” olup Azeri’lerin genel adıdır.

A’ZER’i Gelin, SARI/SARE/AZERİ GELİN, SARI-KIZ, SER-KOZ da aynı adlandırmadan geliyor olmalıdır ki bütün Kafkas boylarında bu türkü vardır. Her dilde söyleniyor olması, Sezar’a karşı hazin yenilgi MEDZ YERGEN, Yorgun/Orkun, MEZ dönemine ait olmasındandır. MEZ’ler ise Amazonlar diye de bilinen, Kafkas Ay Tanrısı “İstar, DORİ-US” inanışlılardır.
Sarı Kız, DORİ BACI, SARE Kız, Rize dağlarında (MÖ.64) Pompeius garnizonuna teslim olmamak için dağlara çıkan, Hakka yürüyen, orada kendini öldüren, Büyük Bedri’nin 40 yaşındaki kızıdır. “Sarı Gelin”, efsaneleşen bu öykünün türküsüdür. Balıkesir Kaz Dağlarındaki Bozülüs Türkmenleri de onu kurban keserek anarlar.
  ….
Bence yapacağımız propaganda, “bu türkü senin değil benimdir” yerine, “Oğuz atalarımız birdir, batılılar bizi yine birbirimize düşüremesinler, onlara inat MÖ.1.yüzyıldaki gibi Ön-Asya Oğuz birlikleri kurup batının emperyalist savaş planlarını bozalım” olmalıdır.
Özetle, SARI-KIZ, Zer-Oks/Azeri Oğuz, ulu anamızdır, Anası-Ulu/Anadolu’ya adını veren Azize ninemizdir, SARI GELİN’dir.

13.10.2009




Hoşgeldiniz