Mavi Senfoni’k Rekor: 2.2 Milyon TL…


Toplam Okunma: 10067 | En Son Okunma: 24.04.2024 - 07:39
Kategori: Müzik Dışından

Burhan Doğançay’ın ‘Mavi Senfoni’ adlı büyük boy tablosu Antik AŞ. müzayedesinde 2.2 milyon liraya satılarak bir rekora imza attı. Doğançay ise yaşayan en pahalı Türk ressam oldu. 1 milyon liradan açık artırmaya çıkan 162X285 cm. boyutlarındaki ‘Mavi Senfoni’ için çekişme müzayedeye telefonla katılan bir koleksiyoner ile salondaki bir koleksiyoner arasında yaşandı. 50 ile 100 bin liralık artışlarda devam eden açık artırma sonucunda ‘Mavi Senfoni’nin yeni sahibi, telefonla katılan Yıldız Holding Yön.Kur. Başkanı Murat Ülker oldu…

Eserin açık artırmaya çıkış fiyatı da bir rekor. İlk kez yaşayan bir sanatçının eseri bu kadar yüksek fiyata satışa sunulmuş oldu.

Müzayedede ayrıca, 700 bin lira muhammen bedelle satışa çıkan Fahrelnissa Zeid’in ‘Londra’ adlı tablosu 1 milyon 50 bin liraya satılarak bir Zeid rekoru kırıldı. Ömer Uluç’un ‘Levni’ tablosu ise 425 bin liraya satıldı.

Doğançay’ın Mavi Senfoni’si Sultanahmet Camii’ndeki İznik çinilerini anlatıyor. Satış öncesi, Milliyet’in pazar ekinde yayımlanan söyleşisinde Doğançay şunları anlatıyordu:

“Bu tarihi bir resim. 1987 tarihli bir eser. O yıl Türkiye’de bienaller başlamıştı. İlk İstanbul bienalinde yer aldı bu resim. En büyük ebattaki tuvalim ‘Mavi Senfoni’ aslında Sultanahmet Camii’nin içini gösteriyor. Sultanahmet’i nasıl yaparım diye yıllarca düşündüm ve aklıma içindeki mavi İznik çinileri geldi. Bunları tuvale yansıttım. Osmanlı dönemini yansıtan en önemli eserim bu eser üzerinde iki-üç yıl düşündüm, iki-üç ayda bitirdim. Bu resmi 1987’de bir koleksiyonere sattım. Çok da düşük bir fiyata sattım. O zaman yatırdığı para 5 ise bugün 500. Öyle şeyler oluyor ki 100 dolara sattığım bir resim bazen 50 bin dolara gidebiliyor. Resmimi zamanında alanlar ileriyi gören insanlar. 1 milyon liranın çok üzerinde satılması gereken bir resim bu. Resmim satılmazsa Türkiye için bir felaket olur. Resmim satılmazsa bence Türkiye sanat meselesini kapatsın.”

Doğançay, “Bir resme değer nasıl biçilir” sorusu üzerine ise şu yanıtı veriyor:
“Bu işin eksperleri var. Bir fiyat belirlerken sanatçının hangi müzelere girdiği, hangi koleksiyonerlere resim sattığı hakkında kaç kitap yazıldığı, nerelerde sergi açtığına bakılır. Bir resim satın alırken de bunlara bakılmalı. Bu tür resimlerin fiyatları hiç düşmez. Eğer siz sadece mobilyaya, salona uyuyor diye bir resim satın alırsanız o resmi çocuklarınız 10 yıl sonra yakar.”
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=964612&Date=16.11.2009&CategoryID=82

Burhan Doğançay’ın 1 milyon TL açılış fiyatıyla müzayedeye çıkan eseri ‘Mavi Senfoni’, 2 milyon 200 bin TL’ye alıcı buldu. Zeid’in “Londra” adlı tablosu ise yine yüksek bir fiyata, 1 milyon 50 bin TL’ye Nezih Barut’un oldu
“Pazar günü şehirde milli maç havası esecek”… Bu sözler, “Mavi Senfoni” adlı resmi Antik AŞ’nin müzayedesinde 1 milyon TL açılış fiyatıyla satışa sunulan Burhan Doğançay’a ait… Şehirde esti mi bilmem ama Swissotel’in müzayedeye ayrılan salonunda maç öncesini andırır bir heyecan vardı.

Dün salonda bulunanlar, dört bir yanı çevreleyen 184 eserle de ilgiliydiler ama müzayedenin bir starı vardı: “Mavi Senfoni”. Sıra 137. sıradaki bu resme yaklaştıkça salondaki heyecan arttı. Tabelada 137 numarası görününce nefes sesi bile duyulmaz oldu. Resim, görevlilerin elinde arzı endam edince büyük bir alkış koptu, her starın hak ettiği ‘antre alkışı’ydı bu… İki soru vardı akıllarda: Resim bu fiyata alıcı bulacak mı? Bulursa da fiyatı ne kadar yükselecek?

Müzayedeyi yöneten Olgaç Artam’ın ilk kalkan bayrağı işaret etmesiyle birinci soru cevabını buldu. İlk kalkan bayrak Erdoğan Demirören’e aitti. Ardından tek tek yükseldi bayraklar: 1 milyon 100, 1 milyon 200… Ve müzayedeye telefonla katılanlar da eklendi artırmaya… Fiyat 1 milyon 500 bin TL’yi aştığında müzayedeye telefonla katılan iki kişi kaldı karşı karşıya… Antik AŞ görevlisinin temsil ettiği 222 numara ve Antik AŞ’nin sahibi Turgay Artam’ın bizzat temsil ettiği 300 numara… 100’er bin çıkan fiyat 2 milyon TL’ye dayandı, herkes kıpır kıpırdı artık. 222 numaranın 2 milyon 100 bin TL teklifine 300 numara 2 milyon 200 bin TL ile cevap verdi. Ve zafer onun oldu; “Mavi Senfoni”, 2 milyon 200 bin TL’lik satış fiyatıyla Türkiye’de, yaşayan bir ressamın en yüksek fiyata satılan eseri unvanını elde etti.

Olgaç Artam’ın “Satıyorum. Sat-tım” sözlerinden sonra bastığı zilin sesiyle birlikte ilkinden daha büyük bir alkış yükseldi salondan. Ve hemen 300 numaranın kim olduğuna dair fısıltılar dolaşmaya başladı. Tabloyu kimin aldığı ise açıklanmadı.

Zeid’e 1 milyon 50 bin TL
Müzayedede yedi haneli rakama ulaşan bir resim daha vardı. Listede 700 bin TL açılış fiyatıyla yer alan Fahrelnisa Zeid’in “Londra” adlı tablosu, çekişmeli bir açık artırmanın ardından 1 milyon 50 bin TL’ye alıcı buldu. Tabloyu, Abdi İbrahim İlaç firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut satın aldı.

Geçtiğimiz hafta “Fahişeler” adlı tablosu 500 bin TL’ye satılan Ömer Uluç’un “Odalık” adlı resmi de 80 bin TL’den açıldı ve tekliflerin ardından 425 bin TL’ye, Zeid’in tablosunu da alan Barut’un oldu. İlk kez müzayedede satışa çıkan video art çalışması unvanına sahip, Canan Şenol imzalı 20 bin TL açılış fiyatlı “İbret-i nüma” ise 24 bin TL’ye satıldı.

Portakal: Çok önemli
 Sanat ve müzayede danışmanı Rafi Portakal, “Çağdaş Türk resminin 1 milyon dolarlık fiyat barajını geçmesi çok önemli. Alanı da satanı da kutlarım” dedi.

Bugüne kadar satılan en pahalı Türk resimleri
- Osman Hamdi Bey, “İstanbul Hanımefendisi”, 5.975.000 dolar
- Osman Hamdi Bey, “Kaplumbağa Terbiyecisi”, 3.484.321 dolar
- Şeker Ahmet Paşa, “Narlar ve Ayvalar”, 1.074.380 dolar
- Hüseyin Zekai Paşa, “Natürmort”, 888.889 dolar
- Osman Hamdi Bey, “Rüstem Paşa Camii Önünde”, 643.939 dolar
- Halife Abdülmecit, “İstanbul Limanı Medhali”, 546.218 dolar
- İbrahim Çallı, “Üsküdar”, 495.000 dolar n Fahrünnisa Zeid, 487.000 dolar
- Şeker Ahmet Paşa, “Orman Yolu”, 454.545 dolar
- Hoca Ali Rıza “Göl Kenarı” 413.223 dolar

KDV DE EKLENİYOR
‘Mavi Senfoni’ adlı resmin alıcıya maliyeti, yüzde 18 KDV ve müzayede komisyonuyla birlikte yaklaşık 2 milyon 700 bin TL ediyor.

O, çok azına satmış

Rekor fiyata alıcı bulan resmi bakın 22 yıl önce ne kadara satmış…

Özlem ÜLKÜ/VATAN
________________________________________

Ressam Burhan Doğançay, 2 milyon 200 bin TL’ye alıcı bulan “Mavi Senfoni” adlı tablosunu 1987 yılında Duran
Ofset’in sahibi Oktay Duran’a 25 bin TL’ye sattığını açıkladı

Eserlerİ dünyanın 64 müzesinde yer alan ressam Burhan Doğançay’ın başyapıtı “Mavi Senfoni”, Antik A.Ş. tarafından düzenlenen “Çağdaş Sanat Eserleri“ Müzayedesi’nde, 2 milyon 200 bin TL’ye satıldı. Türkiye’de ilk defa yaşayan bir sanatçının tablosu bu kadar yüksek fiyata alıcı buldu. 2 milyon 200 bin TL’nin abartı bir rakam olmadığını söyleyen Doğançay, Mavi Senfoni’nin öyküsünü VATAN’a anlattı.

* Mavi Senfoni 3 çağın karışımı olarak ortaya çıktı. Tarihimizin en şaşalı dönemi Kanuni Devri ve yine Osmanlı devrinin en şahane eserlerini yapan Mimar Sinan, camiler arasında içi en güzel olan Sultanahmet’in içi. O caminin içine girdiğim zaman mavinin tonlarından dolayı hayranlık duyarım bana huzur veriyor. Mavi Senfoni bu en güzel, ihtişamlı üç çağın karışımıdır. Bu resmi kafamda 3 yılda oluşturdum. Koşarken, kahve içerken, yatarken bile düşündüm ve resmi önce kafamda bitirdim. Tuvalin karşısına geçtiğim zaman otomatik bir robot gibi yaptım. Kolay değil çok zor bir resim oldu. 87 yılında bu resmi 3 ayda tamamladım.

* Bu tabloyu 87’de 25 bin TL’ye bir Türk’e (Oktay Duran) sattım. Kiramı ödeyemediğim, ekmeğimi alamadığım günlerde ya da cebimde metroya binmek için 15 cent’im olmadığı zamanlarda New York’da 100 dolara sattığım resimlerim de oldu. Buraya Everest dersek ben buraya tırnaklarımla kazıyarak geldim, helikopterle gelmedim. Bu yaşıma kadar ilk defa medyanın bu kadar yoğun ilgisiyle karşılaşıyorum.

* İyi sanatçının iyi resmi şarap gibidir, yıllandıkça değerlenir. 2 yıl sonra bu resim 10 milyon TL de edebilir. Resmim 2 milyona gitti diye ’vayy’ diyenler var. Halbuki Andy Varhol’ın resmi 43 milyon dolara gitti. İran, Mısır bile bizi resimde geçti. Dünkü müzayede bizim için son vagondu, kaçabilirdi ama kaçmadı. Resmimi alanların ismi altın harflerle yazılmalı, alnından öpülmeli.
_______________________________________

http://haber.gazetevatan.com/O_cok_azina_satmis/271164/8/Magazin




Hoşgeldiniz