Doğu’dan Yükselen Işık: Hasan Cihat Örter… Yrd. Doç. Güldeniz Ekmen Agiş*


Toplam Okunma: 4200 | En Son Okunma: 09.05.2024 - 01:47
Kategori: Eleştiri/Kritik

Işık Doğu’dan yükselir sözünden hareketle yollara düşmüş bir müzik seyyahı… En ücra köşelerde, yurdunun en doğusunda ışığı arayan bir aşık, bir gerçek virtüoz Hasan Cihat Örter… Dünyanın müziğini kendi dünyasıyla harmanlamış, özünü kaybetmeden evrenseli yakalayabilmiş bir büyük sanatçı Hasan Cihat Örter. Geleceğin müziği adeta şekilleniyor ellerinde… Halkımızın gerçek sanatçıları görmeye ne kadar ihtiyacı olduğunu Örter’in Elazığ konseri sonrasında çok daha iyi anladım…

Doğu’dan Yükselen Işık Hasan Cihat Örter… Yrd. Doç. Güldeniz Ekmen Agiş*

Işık Doğu’dan yükselir sözünden hareketle yollara düşmüş bir müzik seyyahı… En ücra köşelerde, yurdunun en doğusunda ışığı arayan bir aşık, bir gerçek virtüoz Hasan Cihat Örter… Iğdır, Erzincan, Erzurum, Batman, Elazığ gibi yerler, sanatçı geçinen kör zevatın astronomik ücretler almadan uğrayamayacağı yerlerdir. Oysa insanın hası, bozulmamışı buradadır, çıkarsız bakarlar dünyaya; gönül gözüyle görürler çok zaman. Hasan Cihat Örter bu saf, naif, kıskançlıktan uzak insanlarla buluşmanın, kaynaşmanın hiçbir parayla satın alınamayacak kadar değerli olan keyfini yaşarken bizler de sanat gerçeği ile yüzleşmenin etkisi günlerce süren hazzını yaşadık.

Halkımızın gerçek sanatçıları görmeye ne kadar ihtiyacı olduğunu Elazığ konseri sonrasında çok daha iyi anladım. İnsanlar, önceden yaşamadıkları bir heyecan ve şaşkınlık içerisinde kulisin önünde sanatçının çıkmasını bekliyorlardı.

Öğrencilerim bakışlarıyla; “bize şimdiye kadar anlatmak istediğiniz sanatçı profili buydu değil mi Hocam”, diye soruyorlardı.
Dünyanın müziğini kendi dünyasıyla harmanlamış, özünü kaybetmeden evrenseli yakalayabilmiş bir büyük sanatçı Hasan Cihat Örter. Geleceğin müziği adeta şekilleniyor ellerinde.

Böylesine halis bir niyetle yola çıkmış, her türlü yozlaşmaya ve yobazlığa kafa tutan bu insan ne yazık ki mücadelesinde yalnız.

Kültür Bakanlığı ve diğer kuruluşlar neredeler, kimler için varlar diye düşünmemek elde değil…

Gerçek bir sanatçı hangi şartlarda yetişiyor, ne türlü fedakârlıklarla sanatından taviz vermiyor, toplum olarak haberimiz var mı? Kimleri alkışlıyoruz, kimleri hak etmedikleri para ve iltifatlarla şımartıyoruz, haberimiz var mı? Gençlerimizi “sanatçıyım” diye geçinen cahil para babalarının elinde nasıl heba ediyoruz, haberimiz var mı? Doğu neymiş, oradan yükselecek ışık neymiş, haberimiz var mı?

Toplum olarak neden haberimiz var ki?

Değerlerin dibe vurduğu, vurdumduymazlığın kol gezdiği bir ortamda Hasan Cihat Örter ne yapıyor haberimiz var mı?
___________________________________
(*) Fırat Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı Müdürü

(**) Hasan Cihat Örter :  hasancihatorter@com.tr




Hoşgeldiniz