Bono ile Bona… Eray Aytimur


Toplam Okunma: 5451 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:47
Kategori: Basından

Radikal Gazetesi yazarı Eray Aytimur’un dergimiz yazısı ve Musiki Dergisi hakkındaki görüşleri: “…Bugün size İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Gözde Çolakoğlu’nun musikidergisi.net sitesinde yayınlanan ‘Bona Nedir?’ başlıklı makalesinden alıntılar yapacağım… musikidergisi.net sitesi akademik ve gündelik müzik bilgileriyle genel olarak takip edilesi derli toplu bir adres. ‘Canım Müziğim!’ linkine tıklarsanız da pek sevimli müzik videoları izleyebilirsiniz…”

Bono ile Bona… Eray Aytimur

9 Eylül’de Atatürk Olimpiyat Stadı’na konsere geliyorlar, biletler 2 Kasım’da satışa çıkıyor. Fiyatlar 50 liradan 550 liraya kadar uzanıyor. Böylece U2 kaynaklı, yıllara yayılmış ulusal-müzikal ezikliğimiz bir solukta sona eriyor.
Geçen hafta yapılan basın toplantısında değinildiği üzere Bonocan memleketteki insan hakkı ihlallerine bozulduğu için gelmiyor değilmiş. Ekonomik nedenlerle yolları bir türlü buralardan geçmemiş. Aman pek isabet buyurmuş. Öbür türlü olsa U2 konseri daha uzun yıllar bu topraklar için hayal olurdu. Konser şöyle dursun, gözlükspor Bonocan’ın bir ton da çenesini çekerdik. Fakat işte neyse ki insan hakkı ihlalleri tavan yapsa bile şartlar olgunlaşınca U2’nun konser vemekte beis görmediği bir ülkede yaşıyoruz.

Taksimat bilinci
Hazır böyle başlamışken U2 konseri şerefine, bugün size İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Gözde Çolakoğlu’nun 26 Ekim 2009 tarihinde musikidergisi.net sitesinde(1)  yayınlanan ‘Bona Nedir?’ başlıklı makalesinden alıntılar yapacağım.

“Bona… Müzikle tanışmaya başlamış hemen her öğrencinin yanı başında bulunması gerektiği öğretilen kitap. Nota değerleri taksimat bilinci. İster özel ders, ister müzik okulu öğrencileri nota öğrenmeye önce ezgisiz ritm alıştırmalarıyla başlar. Bona, müzik öğretmenlerinin nota öğretimine başlangıç için kullandıkları nota değerlerini öğreten bir metoddur. Kelime kökeni çoğu müzik uğraşanımız tarafından bilinmez, dolayısıyla da öğretilmez… Türkiye’deki müzik eğitiminin başlangıç aşamasındaki öğrencinin karşılaştığı ilk terimler bona ve solfejdir…”

Çolakoğlu’nun doyurucu makalesi, ‘bona’ terimine kaynaklık eden İtalyan besteci, ses sanatçısı ve müzik teorisyeni Pasquale Bona’nın ‘Metodo Per Divisione’ başlıklı kitabının 1945 tarihli baskısından bilgiler ve bona ile ilgili bilgi veren, vermeyen diğer kitaplardan örneklerle devam ediyor. Gerisini anlatmıyorum, ilgilenen gitsin okusun. İlgilenmeyen de ilgilenmesin yani, bana ne?

Ayrıca yine sevgili ilgilenenler için söylüyorum, musikidergisi.net sitesi akademik ve gündelik müzik bilgileriyle genel olarak takip edilesi derli toplu bir adres. ‘Canım Müziğim!’ linkine tıklarsanız da pek sevimli müzik videoları izleyebilirsiniz.. . .

Bono ile girip bona ile süren bu kozmpolit yazımıza, kimgelsin.com’da halihazırda 39 oy almış Damien Rice ile son veriyorum değerli okurlar. Ne de olsa o da bir İrlandalı.
Bu arada pek fena, bizim saçaklı Slash 2010’da yayınlamak üzere bir solo albüm hazırlığındaymış. Sitede öyle yazıyor. Yandık ki hem ne yandık! (2)
___________________________________
(1) “Bona nedir?” yazısı için bkz:
http://www.musikidergisi.net/?p=1210

(2) Yazının tümü için bkz:
Radikal Gazetesi, 31 Ekim 2009
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalYazarYazisi&ArticleID=961748&Yazar=ERAY%20AYT%DDMUR&Date=02.12.2009&CategoryID=41




Hoşgeldiniz