Ergican Saydam’ın Ardından…


Toplam Okunma: 6844 | En Son Okunma: 24.04.2024 - 07:53
Kategori: Bilgi

Türkiye’deki birçok piyanistin ve batı müziği öğrencisinin hocası olan ve Orkestra Dergisi’ndeki yazılarıyla da tanıdığımız Ergican Saydam(d.1929) 80 yaşında İstanbul’da vefat etti. Saydam, Amansız hastalık nedeniyle bir süredir tedavi görüyordu. Cenazesi, yarın (22 Aralık 2009, Salı) Zincirlikuyu Mezarlığı Camisi’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından burada toprağa verilecek… Saydam, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı piyano bölümünden emekli, bir tarihe tanıklık etmiş öğretim üyesidir.

1955-59 yılları arasında Münih Yüksek Müzik Akademisinde Friedrich Wührer’in öğrencisi olarak bu kurumdaki öğrenimini tamamladı. 11 yaşından beri konser veren Saydam, bütün Avrupa ülkeleri, Asya, Amerika ve Afrika’da 2000′i aşkın konser verdi. Jamaika, Venezüella, Trinidad, Barbados, St.Lucia, Guyana ve Surinam gibi ülkelerde ilk konser veren Türk piyanist oldu. İstanbul Filarmoni ödülü, Bad Gastein, Margrit Ramdohr, Simon Bolivar ödülleri sahibidir.

1975 yılında uluslararası Ravel konkuruna davet edildi. Ayrıca TRT’de 25 yıl görev yapmış, çalışmasına gümüş plaketle tamamlamıştır. 1986′da profesör olan Ergican Saydam, Liszt’in Abdülmecit Han için Marş Parafrazı ilk defa icra etmiş, konserlerinde de Türk bestecilerine özellikle yer vermiştir.

Cemal Reşit Rey’in Piyano Konçertosunun da besteci yönetiminde ilk çalınıışını gerçekleştirmiştir.

Saydam Mimar Sinan Üniversitesi devlet konservatuarı piyano bölümünden emekli öğretim üyesidir.
Dokuz yaşında piyanoya başlayan Prof. Ergican Saydam oniki yaşında iken 1943′de İstanbul Belediye Konservatuarına girdi.
1949 yılında “İstanbul Filarmoni Ödülü”nü aldı.
1953′de Tchaikovsky’nin si bemol minör piyano konçertosunu çaldığı diploma konkuru ile bitirdi.
Prof. Ferdi Statzer’in öğrencisi olarak mezun olan sanatçı aynı yıl “Hukuk Fakültesi”ni de bitirmiştir 1954 yılında “Münih Devlet müzik Yüksek Okulu”nda müzik eğitimine devam eden Ergican Saydam 1959 yılında Avusturyalı piyanist Prof. Friedrich Wührer’in öğrencisi olarak bu okulu ödülle tamamladı.

Aynı yıl İstanbul’a geri dönen sanatçı “Türk Radyo Televizyonu Müzik Bölümü”nün yöneticiliğini üstlendi.

Onbeş yaşında iken ilk dinletisini veren Saydam o günden bugüne dek yaklaşık binbeşyüz dinleti vermiştir.

Vefatına değin “Mimar Sinan Üniversitesi Piyano Bölümü”nde profesörlük yapmakta olup uluslararası festivallerden ve Avrupa radyo televizyon istasyonlarından sürekli davet alarak çağırılmaktaydı.

E. Peinemann, Hanna Ludwig, L. Streicher, D. Erlich, Lukas David ve Michael Grube gibi uluslararası birçok sanatçıyla dinletiler veren Prof. Ergican Saydam “Badgasteiner Musik” ve “Bolivar-Diplom” gibi birçok ödülün sahibidir.

Dağarı bütün piyano yaratılarını ve Beethoven’in tüm sonatlarını ve her zaman hazır bulundurduğu yirmibeş piyano konçertosunu kapsayacak derecede genişti…




Hoşgeldiniz