MİAM & Kamran İnce, Cihat Aşkın & İstanbul Modern Müzik Topluluğu(İMME) Konseri ve Bir Dünya İlk Seslendirimi…


Toplam Okunma: 3991 | En Son Okunma: 17.04.2024 - 08:26
Kategori: Konserler

Yaylı çalgılar dördülü, perküsyon ve piyanodan meydana gelen İstanbul Modern Müzik Topluluğu(İMME), Cihat Aşkın’ın iki sene kadar önce Kamran İnce’den ısmarlamış olduğu keman ve perküsyon için “Partita in E” başlıklı yapıtın ilk seslendirimini/dünya prömiyerini gerçekleşti- recek… Konser, 22 Aralık 2009 Salı günü saat 20:00’de İ.T.Ü. Maçka Kampüsü, Mustafa Kemal Anfisi’nde…

İMME etnik çalgı ve seslerin enstrümantasyonuna yeni bir bakış açısı kazandıran eserlerin bestelenmesinde öncü bir rol üstleniyor.. MİAM Eşbaşkanı, keman sanatçımız C.Aşkın’ın iki sene kadar önce diğer MİAM eşbaşkanı besteci, orkestra şefi Kamran İnce’den ısmarlamış olduğu keman ve perküsyon için Partita in E … Yapıt, ruhani ve çılgın pasajları birbiri ardına sıralarken, Evrim Gökçe’nin koreografisi ve dansı Partita’ya eşlik ediyor…

Daha sonra icra edilecek olan Onur Türkmen’in “Bir Topluluk için Çizgiler” adlı eseri Türk Divan müziğinden(GTSM) esinlenerek yazılmıştır. Besteci, eserin polifonik çizgilerini heterofonik dokulara taşıyarak senkronunu bozmuş ve yeni bir doku yaratmıştır. ..Aynı yapıtın icrasında, ruhani ve çılgın pasajlar birbiri ardına sıralanırrken, Evrim Gökçe’nin koreografisi ve dansı Partita’ya eşlik edeceği belirtiliyor.

Dünyaca ünlü Estonyalı besteci Arvo Part’ın adeta hipnotize eden Fratres adlı eseri, Cihat Aşkın ve Karman İnce tarafından yorumlanacak. 20. yüzyılın en önemli bestecilerinden Alfred Schnittke’nin Piyanolu Kenteti de, klasik tınıları mikro tonlarda karıştıran, yer yer pırıltılı, ancak bütününe kasvetin hakim olduğu müthiş derin bir eserdir.

Konser Kaliforniyalı besteci Arthur Jarvinen’in büyüleyici Goldbeaters Skin adlı eseri ile devam edecek.
Program New York’lu besteci Marc Mellits’in son on yılın en romantik çizgilerini içeren Lullaby adlı eseriyle ise hem açılıyor ve de kapanıyor.

Orkestra:

Cihat Aşkın, keman
Sevil Ulucan, keman
Evrim Baştaş, viyola
Yelda Özgen Öztürk, çello
Amy Salsgiver, vurmalı çalgılar

Konser Programı:
Lullaby (2005) Mark Mellits
Bir Topluluk icin Cizgiler (2009)* Onur Türkmen
*bu düzenlemenin ilk seslendirilişi
Fratres (1980) Arvo Part
Kentet (1976) Alfred Schnittke
Partita in E (2007)* Kamran İnce
*Dünya promiyeri.
Goldbeaters Skin (1987) Arthur Jarvinen
Lullaby (2005) Mark Mellits

YER: İ.T.Ü. Maçka Kampüsü, Mustafa Kemal Amfisi
Tarih: 22.12.2009 Salı
Saat: 20:00

MIAM Istanbul Modern Music Ensemble (IMME)
İstanbul Modern Müzik Topluluğu, 2000 yılında Kâmran İnce tarafından İTÜ bünyesinde faaliyet gösteren Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmaları Merkezi’nin (MIAM) desteğiyle kuruldu.

Türkiye’nin önde gelen solist ve müzisyenlerinden oluşan topluluk üyelerinin bir kısmı aynı zamanda MIAM’da öğretim görevlisidir. Topluluk, son 20 yıl içinde bestelenmiş olan eserlerin yorumlanması ve kaydının gerçekleştirilmesi üzerine yoğunlaşmıştır. Özellikle, etnik saz ve seslerin enstrümantasyonuna yeni bir bakış açısı kazandıran eserlerin bestelenmesinde öncü bir rol üstlenmektedir.

Topluluğun amacı, geleneksel batı orkestrasının etkisinden sıyrılarak, görünüm ve içerik açısından farklı bir orkestra bütünlüğü oluşturmaktır.

IMME, Türkiye’de verdiği konserlerin yanı sıra Avrupa ve ABD’de de turlar gerçekleştirmektedir.




Hoşgeldiniz