Antonio Stradivari, Meğer Basit Bir Cila Kullanıyormuş…


Toplam Okunma: 3886 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:47
Kategori: Basından

Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi keman yapımcısı Antonio Stradivari’nin müzik aletleri için -eski kanının(*) tam aksine- bu kez de basit bir cila kullandığı iddia edildi. Fransız ve Alman araştırmacıların 4 yıl süren ortak çalışmasında, Paris Müzik Müzesi’nde bulunan 5 keman incelendi ve Stradivari’nin cila için basit ve sıkça kullanılan maddelerden yararlandığı sonucuna ulaşıldı. Alman kimya dergisi “Angewandte Chemie”de yayımlanan araştırmaya imza atanlar, Stradivari’nin, 18. yüzyılda zanaatkarlar ve sanatçıların kullandığı, kolaylıkla bulunan maddelerden yararlandığını belirttiler…

Kızılötesi mikroskopla yapılan incelemeler sayesinde araştırmacılar önce çok ince iki katmana sahip cilanın kimyasal bileşimini belirledi.

Yağ bazlı ilk katmanın müzik aletine hafifçe nüfuz ettiği, bu katmanı, farklı boya maddeleriyle karıştırılan yağ ve çam reçinesi karışımı ikinci katmanın kapladığı ortaya çıktı.

Araştırmacılar, çalışmalarının, Stradivari’nin müzik aletlerine özgü kırmızı rengi kemanlarının parlaklığını ve cilanın dokusunu aydınlatabileceğini belirttiler.

Cilanın müzik aletinin sesine etkisine ilişkin bir veri bulunmadığı, ancak 4 müzik aletindeki boya maddelerinin cilaya renk verdiğini söylemenin mümkün olduğu kaydedildi.

Araştırmacılardan Jean-Philippe Echard, aynı tekniği tonları vurgulamak için Venedikli ressamların da kullandığına dikkat çekiyor.

Stradivari, ünlü keman yapımcısı Nicolo Amati’nin (1596-1684) öğrencisi ve çırağı oldu. Daha sonra oğulları Francesco ve Omobono ile birlikte çalıştıysa da, onlara önemsiz işleri verdi. Ölümünden sonra oğullarının yaptığı kemanlar, hiçbir zaman onun kemanlarının düzeyine erişemedi.

Özellikle 1700’den sonra yaptığı kemanlar usta işçilikleri, sağlam yapıları, zarif biçimleri, kusursuz oranları ve bu niteliklerin sağladığı ses güzellikleriyle ün kazandı.

Stradivari, kemanlarını genellikle köknar ağacından yaptı. Onun kullandığı turuncu ile kırmızı arasında değişen cila bileşiminin sırrı ise çözülememişti.(1)
____________________________
(1) “Keman ustasının şaşırtan taktiği” Radikal Gazetesi, 06.12.2009
(*) Detaylı bilgi için bkz:
http://www.musikidergisi.net/?p=582




Hoşgeldiniz