“Bedestan Türk Halk Müziği Orkestrası ve Solistleri” Konseri…


Toplam Okunma: 4996 | En Son Okunma: 08.05.2024 - 12:54
Kategori: Konserler

Türk halk müziği icrasında yıllar sonra yeni bir pencere daha açılıyor. Her çalgının yapısına ve ses genişliğine göre yazılmış partiler, yöre okuyuş üslubuna sadık solistler, yöre tavrını duyuran çalgılar ve tüm bu özelliklerin birleştiği orkestra. Hayal edilen birçok Türk müziği idealini sanat anlayışında uygulayan “Bedestan Türk Halk Müziği Orkestrası ve Solistleri”’nin şefliğini Yrd.Doç.Dr. Göktan Ay yapıyor. Gala Konseri : 21 Ocak 2010 Perşembe, saat 20.00, Yer: CRR. Konserin misafir solistleri Hüseyin Turan, Pınar Sağ ve Mustafa Keser…

Tanıtım duyurusu’nu aktarıyoruz:

“Türkiye Folkloru’nun en önemli kolu olan Halk Müziği; kaynak kişilerden, aşıklardan derlenerek günümüze gelmiş, çalgıları/ dizileri / sözleri/ ritimleri /anlamları / tavırları/ağız ve şiveleri ile, değişimlere ayak uydurarak yaşayan bir kültür haznesi olmuştur…

Uzun yıllar TRT Kurumu’nun, (konservatuarların olmaması nedeni ile) okul olarak görev yapması ile ezgiler notaya alınmış, düzene sokulmuş, birlikte çalmanın prensipleri oluşturulmaya çalışılmıştır. Üniversitelere bağlı Türk Müziği Devlet Konservatuarları’nın kurulması, Eğitim Fakülteleri Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı’nda geleneksel müziklerin de eğitime alınması ile 2010 Türkiye’si daha sağlıklı, olumlu, paylaşımlı çalışmalar içine girmiştir.

Günümüzde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan Devlet koroları ve toplulukları, TSM ve THM alanında kendi anlayışları çerçevesinde konserler vermeye devam etmektedirler. Ancak, kaset ve CD çalışmalarında çok değişik düzenlemelerin yapıldığı ve beğenildiği de görülmektedir. Bizim anlayışımıza göre, yeni yapılacak çalışmalarda THM eserlerinin yöresel çalış tavırları, okuyuş üslupları mutlaka korunmalıdır.

Şişli Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Sarıgül’ün isteği ve desteği ile kurulan “Bedestan Türk Halk Müziği Orkestrası ve Solistleri” ile “ülkemizde ilk defa yapılan özgün bir çalışma” sizlere sunulacaktır.

Bu konserimizde;
Şelpe bağlama, Kopuz, Bağlama, Klasik kemençe, Divan, Bas bağlama, Tenor bağlama, Tar, Lavta, Tanbur, Klarnet, Kemane, Karadeniz Kemençesi, Cura, Tanbura, Kaval, Mey, Zurna, Balaban, Klasik gitar, Ritim perküsyon çalgıları yer almaktadır.

Her çalgının yapısına ve ses genişliğine göre partileri yazılmıştır.
Solistler yöre okuyuş üslubuna bağlı kalacak, çalgılar yöre tavırlarını eserler içinde mutlaka göstereceklerdir. Konservatuar eğitimi almış, özenle seçilen orkestra üyeleri ve solistleri; heyecan duyan, ülke müziğine katkıda bulunmak isteyen sanatçılardan oluşmaktadır.

Eserlerin çalgı notasyonu ve düzenlemeleri Sinan Ayyıldız’a (Şef yard.),

okuyuş notasyonu Seval Eroğlu’na (Şef yard.) aittir.

Orkestra Şefliğini Y.Doç. Dr. Göktan Ay yapmaktadır.

Topluluk “Gala Konseri”ni, 21 Ocak 2010 Perşembe günü, saat 20.00 de,
Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda, misafir sanatçılar Hüseyin Turan, Pınar Sağ ve Mustafa Keser’in katılımıyla gerçekleştirecek…

Davetiye:




Hoşgeldiniz