Avaze; Neveser Kökdeş(1904-1962) Şarkıları ve Kadın Sağlığına Katkı…


Toplam Okunma: 4683 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:19
Kategori: Haberler

2005 yılında İTÜ TMDK bayan öğretim üyeleri, mezunları ve öğrencilerinin bir araya gelmesiyle kurulan Avaze Türk Müziği Kadınlar Topluluğu’ nun “Neveser Kökdeş Şarkıları” CD’si, hem geleneksel Türk sanat müziği, hem de besteci- miz Neveser Kökdeş eserlerinden bir seçki edinmek isteyen müzikseverlerin beğenilerine sunuldu (Ocak2010). Albümün diğer bir önemli yanı da CD geliri- nin, kadınlarımızı meme kanserinin erken tanısı konusunda bilinçlendirme faaliyetlerinde kullanılmak üzere Europa Donna’ya “Meme Hastalıkları Koalisyonu Derneği”ne aktarılacak olması…

 

Avaze Türk Müziği Kadınlar Topluluğu 2005 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı öğretim üyeleri, mezunları ve öğrencileri tarafından kuruldu.

Topluluğun önemli özelliği üyelerinin tamamının hanım olmasıdır.

Böylece, çok ince bir müzik olan Türk müziği ile temel niteliği incelik olan hanımlar bu tür bir çalışma ile bir bütünlük oluşturdular.

Yaklaşık iki bin yıllık bir geçmişi olan Türk kültürünün en önemli öğelerinden sayılabilecek ve Osmanlı’nın belki de uygarlığa en büyük katkısı olan müziğimizi yaşatmak, en doğru ve estetik icrasını yapmak, geniş halk kitlelerine ulaştırmak, gelecek nesillerde ilgi ve heves uyandırma çabası topluluğun kuruluş amaçlarıdır.

Çok güçlü sanatsal nitelikleri olduğuna inandığımız müziğimiz toplumda yeterli yankıyı bulmuyor ve özellikle gençler bu müziği bilmiyor ve dolayısıyla bu müziğe ilgi duymuyorlar.

Topluluk seçtiği repertuarla, iyi ve doğru bir icra ile aslında övüncümüz olan bu müziği sevdireceği inancıyla çalışmalarını sürdürmektedir.

Grubumuz bundan sonraki projelerinde de daima popüler bir anlayış ve icradan uzak durarak, sığlığı reddeden, düzgün ve temiz bir icra ile eserlerin özgünlüğünü ön plâna çıkaran bir perspektifi esas alacaktır.

Bkz: http://www.avaze.org/#anasayfa




Hoşgeldiniz