İlk Türk Orkestra Şefi Miralay Safvet Atabinen Anılıyor…


Toplam Okunma: 4802 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:09
Kategori: Konserler

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, Safvet Atabinen’i (1858-1939) anan ilk Devlet Sanat Kurumu. Osmanlı Devleti’nin yurtdışına eğitime gönderdiği ilk Türk ve dönüşünde ilk orkestra şefi olan bestecimiz Paris konservatuarında bir yıl okudu. 1885′de Saray’da bir orkestra oluşturmasının ardından 1908′de Mızıkayı Hümayun kumandanı oldu ve 70 kişilik bir bando kurdu. 1918′de emekliye ayrılarak görevini Riyaset-i Cumhur Orkestrası olarak Osman Zeki Üngör’e devretti. GTSM makamlarını da kullandığı Letafet opera-komik başlıklı bir operası bulunmaktadır… Konserin şefi Hakan Kalkan. Solist, keman sanatçımız Cihat Aşkın. Tarih:15 Ocak 2010 Cuma, saat 20.00. Yer: Bursa Fethiye Kültür Merkezi…

“Bale Zeybek” tarihin tozlu sayfalarından çıkarak, ilk kez BBDSO seyircisi ile buluşuyor!
Safvet Atabinen’in “Bale Zeybek” adlı kısa sahne müziği Müzikolog Ersin Antep’in düzenlemesiyle ilk kez seslendiriliyor. E. Antep, konserin öncesinde besteciyle ilgili bir sunu yapacak.

Konserin Şefi, Antalya Devlet Opera ve Balesi şefi, Conservatoire National de Musique de Perpignan Birincilik Ödülü sahibi Hakan Kalkan. Solist ise, Ünlü Keman Virtüözü Cihat Aşkın, Edouard Lalo’nun İspanyol Senfonisi adlı eserini seslendirecek.

Safvet Atabinen :
Türk bestecisi, flütist (İstanbul 1858-1939 İstanbul). Bahriye doktoru Tosyalı Ali Bey’in oğludur. 1863′te Muzıkayı Hümayun’a girdi. 1886′da kolağası (kıdem¬li yüzbaşı) iken Paris’e gitti ve bir yıl Paris konservatuarında okudu. Dönünce binbaşı, sonra miralay (albay) oldu. İyi bir flütist olarak tanındı. 1885′te Saray’da bir orkest¬ra kurarak İlk defa Beethoven’in senfoni¬lerini çaldırdı. 1908′de Mızıkayı Hümayun kumandanı oldu ve 70 kişilik bir bando kurdu. 1918′de emekliye ayrıldı. Çoksesli birkaç eseri, bu arada türk makamlarını da kullandığı Letafet opera-komik’i vardır,

Meşrutiyetin ilanı ile yabancı sanatçılar Osmanlı İmparatorluğu’nu terk edince kapanmaya yüz tutan opera orkestrasını yeniden yapılandırarak bugünkü Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na dönüştüren, ünlü besteci Saint-Saens’ in eser ithaf edecek kadar beğenip takdir ettiği flüt sanatçısı ve ilk Türk orkestra şefi Safvet ATABİNEN, ülkemizde senfonik müzik kurumlarının temellerini attı. Orkestra ile, kayıtlara geçen ilk konserinde Beethoven’in 7. Senfonisi’ni seslendirmiştir.




Hoşgeldiniz