İstanbul 2010′da AKM … Ayhan Sarı


Toplam Okunma: 3032 | En Son Okunma: 24.04.2024 - 06:33
Kategori: Fikir Yazıları, Yazarlarımız: A.Sarı

İstanbul, 2010 yılı boyunca Avrupa’nın Kültür başkenti. Görkemli kutlamalarla başladı. Atatürk Kültür Merkezi ise hala çivi çakılmamış halde tadilatta, restorasyonda… Ne derseniz deyin, AKM kapalı… “Bir yanda yıkalım, yerine çok daha görkemlisini yapacağız” diyenler, diğer yanda “siz yıkarsanız yerine yenisini yapmazsınız, oraya olsa olsa cami yaparsınız” diyenler. Yani güvensizlik… Şimdilerde ise “yıkılmasın” diyenlerin ağırlıkta olduğu klasik batı müziği ileti grubunda Sayın Topbaş’ın fikrimizle örtüşen önerisi olumlu yönde yoruma açıldı.  Anlaşılan o ki yeni bir zemin oluşturulabilir… 

Başbakan Erdoğan konuyu “İstanbul 2010-Avrupa Kültür Başkenti” etkinliklerinin açılış günü akşamı dile getirdi:

Dedi ki:“Biz çok daha güzelini yapacağız ama yargı izin vermiyor. Eğer yargı izin verseydi biz AKM’nin yerine çevresindeki arazileri de katarak çok daha güzel, İstanbul merkezine Taksim’e uygun görkemli bir kültür merkezi yapacaktık….

Biz 2007′deki yazımızda “..Taksim Meydanı’na insanların önünde fotoğraf çektireceği sanat simgesi, kişilikli bir bina yapılması.” şeklinde fikir beyan etmiştik.(1)

Ortada bir güvensizliğin, hakim olduğu gözleniyor. Şimdilerde ise “yıkılmasın, yerine ne yapılacağı belli değil, gitsinler başka yere istedikleri gibi yenisini yapsınlar” diyenlerin ağırlıkta olduğu kalsik batı müziği grubunda, yayın organı sahibi ve de grubun yöneticisinden geldi. Sayın Topbaş’ın fikrimizle örtüşen önerisini olumlu yönde yoruma açıyordu.

Bu mesaj neden geldi, bilemeyiz. Ya genel fikirlerde değişiklik oldu ya da bir şaka. Ama yine de ortak bir zeminde buluşma ortamının yaratılması isteğinin sinyallerini veriyor sanki…

Kanımızca doğrudur. Güvensizliklerin ortadan kaldırılacağı, bir netliğe ihtiyaç var. Sayın Topbaş’ın AKM yıkılırsa yerine ne tür bir yapı yapılacağını açıklaması ve vaadinin altına da tıpkı bir senetteki gibi imzasını atmasını, varolan güvensizliği ortadan kaldırması gerektiğini düşünüyoruz.

Mesaj şöyle:
“Topbaş’ın önerisi
“Bir kere o bölgeye çok kapsamlı bir proje yapalım. Yıkalım AKM’yi yerine tıpkı Paris, Londra ve Sydney’deki gibi Atatürk’ün adına yakışır bir Opera Evi inşa edelim. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak arka taraftaki otoparkı da bu sanat merkezinin içine katmaya hazırız. Dünyanın en iyi senfoni orkestralarını n gelebileceği bir Atatürk Opera Evimiz olsun. Hatta trafiği tamamen Taksim Meydanı’nın altına alıp üst tarafı İstanbul’a yakışır geniş bir meydan olarak yeniden kurgulayalım. Ve projeyi mutlaka dünyaca ünlü mimarların katıldığı bir yarışma ile hayata geçirelim. Hem Atatürk adına yakışır bir opera binamız hem de şehre nefes aldıracak bir meydanımız olsun.”
Kaynak: Hürriyet gazetesi yazarlarından Eyüp Can’ın 10 Ocak 2010, Pazar günü yayımlanan köşe yazısı
Başkan Kadir Topbaş’ı bu görüşünde sonuna kadar destekliyorum!
Siz ne düşünüyorsunuz
sevgili klasik müzikçiler? . . 10 Ocak 2010 (2)

Başbakan Erdoğan 16 Ocak 2010 günü akşamı açılışının en görkemli sanatsalı Yekta Kara koordinesindeki programlı sahne gösterisi sonrasında konuyu dile getirdi. Dedi ki:

“Biz çok daha güzelini yapacağız ama yargı izin vermiyor. Eğer yargı izin verseydi biz AKM’nin yerine çevresindeki arazileri de katarak çok daha güzel, İstanbul merkezine Taksime uygun görkemli bir kültür merkezi yapacaktık. Ama yargı elimizi kolumuz bağladı. Bu nedenden dolayı da İstanbul 2010’a AKM’nin bu kullanılamaz haliyle girmek zorunda kaldık.”(3)
_______________________________________
(*) Dr. Ayhan Sarı
(1) http://www.arsiv2007.musikidergisi.net/?p=94
(2) From: Serhan Bali
To: klasikbatimuzigi@ yahoogroups. com
Sent: Sun, January 10, 2010 7:16:01 PM
Subject: [klasikbatimuzigi] Belediye Başkanı Topbaş’ın Taksim AKM önerisi
(3) TRT 2 Haber saati yayını, 24.00-01.00 16 Ocak 2010




Hoşgeldiniz