Karaman Valiliği Yunus Emre Şiirleri Beste Yarışması / 2010 …


Toplam Okunma: 9156 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:45
Kategori: Yarışmalar

Karaman Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yunus Emre(1240y-1320y) şiirlerinin bestelenerek müziğe kazandırılması amacıyla bir beste yarışması düzenledi. Son başvuru: 30 Nisan 2010 Cuma, saat 17.00. Seçici Kurul tarafından finale katılmaya hak kazandığı tespit edilen(3 Mayıs) 15 eser, 21 Haziran 2010’da Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri çerçevesinde sahnede seslendirilecek. Ödül töreni; 21 Haziran 2010 günü Karaman’da. 1’nci 6.000 TL, 2’nci 5.000 TL, 3’ncü 4.000 TL, 5 mansiyon 1.000’er TL ödül verilecek… Yunus Emre’nin mezarı olduğu iddia edilen pek çok mezar ve türbe vardır. Bunlar:

.

Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy;
Karaman’da Yunus Emre Camii avlusu;
Bursa; Aksaray ile Kırşehir arası;
Ünye; Kula ile Salihli arasında Emre Sultan köyü;
Erzurum, Duzcu köyü;
Isparta’nın Gönen ilçesi;
Afyon’un Sandıklı ilçesi;
Sivas yakınında bir yol üstü.
Ayrıca Tokat’ın Niksar ilçesinde bulunmaktadır.
Ayrıca, mutasavvıf Niyazi Mısri de Yunus Emre’nin mezarının (veya makamının) Limni Adası’nda bulunduğunu ifade etmiştir.
Bunlar arasında bilim adamlarınca tartışma, Karaman ve Eskişehir’deki türbeler üzerine yoğunlaşmışsa da, Hacı Bektaş-ı Veli ile ilgili menkıbe düşünüldüğünde Aksaray - Kırşehir arasındaki türbenin asıl Yunus Emre türbesi olduğu düşünülmektedir.

Doğduğu yer konusundaki tartışmalar ise Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy ile Karaman üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Yunus Emre adı, her Türk ve Türk kültürünü tanıyıp seven herkes için mutlaka bir şeyler ifade eder.
Karaman Valiliği de bu düşünceden yola çıkarak, Yunus Emre’nin şiirlerinin ve düşüncelerinin geleceğin dünyasına taşınmasını müzikle desteklemek ve Türk Müziği repertuarına yeni eserler kazandırmak maksadıyla, “Yunus Emre Şiirleri Beste Yarışması / 2010” adıyla bir yarışma düzenledi.

Karaman Valiliği tarafından düzenlenen “Yunus Emre Şiirleri Beste Yarışması / 2010” yarışması amaçları;

“-Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre Anma Etkinlikleri’nin daha geniş tanıtımını,
-Türk Müziği repertuarını zenginleştirmek için yeni besteler üretilmesini,
-Türk Müziğindeki güfte zenginliğinin ve çeşitliliğinin yeni eserlerle desteklenmesini,
-Yunus Emre’nin şiirlerinde yaşayan düşüncenin müzik yoluyla topluma kazandırılmasını sağlamak.”
“Yunus Emre Şiirleri Beste Yarışması-2010”a ait şartname Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden temin edilebilecektir

“YUNUS EMRE ŞİİRLERİ BESTE YARIŞMASI / 2010” ŞARTNAMESİ

Yarışmaya yurt içi veya yurt dışında yaşayan bütün Türk vatandaşları katılabilecekler ancak, Seçici Kurul ve Jüri Üyelerinin yakın akrabaları ile Karaman Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü çalışanları ve akrabaları katılamayacaklar.

Eserlerde aranacak nitelikler:
Eserlerin sözleri; Yunus Emre’ye ait olduğu akademik araştırmalarla tespit edilip yayınlanmış eserlerde bulunan şiirlerden bestelenmesi gerekli.

Kaynak gösterilmeden gönderilen güfteler, yarışma jürisi tarafından değerlendirilmeye alınmayacak. Ancak, güftelerde içerik ve biçim açısından herhangi bir şart aranmayacak.

Yarışmaya gönderilecek bestelerin, Türk Müziği karakterine uygun ve tek sesli olması, makam, usul, nağme-söz, anlatım v.b. yönlerdeki müzikal uygunluk Türk Müziğine göre biçimlendirilmesi, makam, usul ve form olarak yeni buluşlarla bestelenmiş olsa bile, Türk Müziğinin tarihsel akışı ve melodik yapısı ile uyumlu olması şartıyla yarışmacılar eserlerini tevşih, ilahi, nefes, durak, na’t gibi Türk Tasavvuf Müziği formlarıyla yarışmaya gönderebilecekler.

Şartnamede yarışmaya gönderilen eserlerin, diğer yarışmalara gönderilmemiş olması, eserin toplam süresinin 6 dakikayı geçmemesi ve eserlerin yerli veya yabancı eserlerle açık benzerlikler taşımaması isteniyor.

Karşılıklı haklar:
Şartnameye göre; gönderilecek eserde, eser sahibinin ve Karaman Valiliği’nin karşılıklı hakları bulunuyor. Bu haklar şöyle sıralanıyor:

“1.Yarışma gizliliğinin sağlanabilmesi açısından besteci ve söz yazarı, “ Yunus Emre Şiirleri Beste Yarışması / 2010’a gönderdiği eser veya eserlerini daha önceden hiçbir kurum ya da kuruluşa kayıt ettirmemiş olmalıdır.
2.Yarışmada ödül ve mansiyon kazanan eserlerin beste sahipleri, eserlerinin Karaman Valiliği’nin yazılı izni olmadan ticari amaçla kullanamaz. Bu eserlerin ticari amaçla kullanılması; Karaman Valiliği’nin yazılı iznine ve tespit edeceği bedelin ödenmesi şartına bağlıdır.
3.Karaman Valiliği “Yunus Emre Şiirleri Beste Yarışması / 2010’a gönderilen ve derece alan eserleri gerek görürse besteciye, başka hiçbir telif hakkı ödemeksizin (MESAM hakları saklı kalmak şartıyla ) video, kaset, cd, dvd, vcd, mp3 v.b materyaller haline getirme ve satma; notasını basma ve satma hakkına sahiptir.
4.Besteciler; eserin bütünüyle kendilerine ait olduğunu ve bugüne kadar düzenlenen hiçbir yarışmaya göndermediklerini, hiçbir kaset-cd-vcd-dvd-mp3 üründe yer alması için muvafakat vermediklerini, hiçbir kuruma kayıt ettirmediklerini; hiçbir şekilde hukuksuzluk olmadığını, noter tasdikli taahhüt edip, ‘Karaman Valiliği Yunus Emre Şiirleri Beste Yarışması / 2010’ Özel Şartnamesi’ni aynen kabul ettiklerini belirten yazılı ve imzalı EK-1 belgeyi Karaman Valiliği’ne göndermekle/vermekle yükümlüdürler.
5. ‘Yunus Emre Şiirleri Beste Yarışması / 2010’a gönderilen eserlerin, bu şartnamenin herhangi bir maddesine aykırılığının tespit edilmesi durumunda, söz konusu eserler yarışma dışı bırakılırlar.”

Eserlerin Teslimi
Şartnameye göre; Yarışmaya her besteci en fazla 3 eserle katılabilecek. Besteciler her bir eser için ayrı olmak üzere kendilerine en fazla 9 harften oluşan bir rumuz seçecek.
Besteciler, eserlerini bir tek büyük zarf ile gönderecekler. Zarfın dış yüzünde yarışmacının rumuzu yer alacak. Eserlerin nota ve güfte sayfalarında yarışmacıyı, besteciyi gösteren hiçbir işaret, isim, imza, rumuz v.s. bulunmayacak.
Bu zarfın içinde ayrı bir sayfada yarışmacının adı, adresi, telefonu ve kısa özgeçmişinin yer aldığı, yarışmacı tarafından imzalanmış bir sayfa bulunacak. Yarışmacı hakkında bilgi veren bu dokümanın bir sayfayı geçmemesi tercih ediliyor.
Bu zarfın içinde yarışmacı, eserlerin nota sayfalarını da bulunduracak. Bir veya daha fazla eserle katılan yarışmacılar her bir besteyi ayrı ayrı şeffaf dosyalarla gönderecek.
Bestelerde kullanılan güfteler de bu şeffaf dosyaların içinde ayrı bir sayfaya yazılmış olarak bulunacak. Güftenin hangi basılı eserlerden alındığı, sayfa ya da beyit numarası göstermek suretiyle, sayfada güfte metninin sağ alt tarafında gösterilmiş olacak.
Bestecinin, bu yarışmanın şartnamesini aynen kabul ettiğini belirten noter onaylı belge (EK-2) de bulunacak.
Bestecisi vefat etmiş olan eserler, ancak hak sahiplerinin muvafakatları ile yarışmaya katılabilecek.
Besteciler, eserlerini kendileri veya bir yakınları aracılığı ile; Karaman Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü adresine elden teslim edecek veya ettirecekler. Ayrıca Posta ile de gönderebilecekler. Ancak, postayla ya da başka bir yolla gönderilen eserlerde evrakların korunması ve yarışma şartlarına uygun olarak ulaştırılması hususunda Karaman Valiliği sorumluluk kabul etmiyor.

Yarışma Takvimi:
Başvurular 30 Nisan 2010 Cuma akşam saat 17.00’de sona erecek.
Seçici Kurul 3 Mayıs 2010 Pazartesi günü çalışmalara başlayarak katılan bütün bestelerin ön elemelerini yapacak ve finale katılabilir nitelikte olduğuna karar verilen 15 eseri tespit edecek.
Yarışmaya gönderilen eserler arasından Seçici Kurul tarafından finale katılmaya hak kazandığı tespit edilen 15 eser, 21 Haziran 2010 tarihinde Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri çerçevesinde sahnede seslendirilecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nce teşkil ettirilecek jüri değerlendirmesi sonucunda ödül ve mansiyona değer görülen eserler belirlenecek.

Yarışmada verilecek ödüller:
Ödül töreni; 21 Haziran 2010 günü Karaman’da yapılacak. Yarışmada ilk üçe giren eserlerle mansiyon kazanan eserlerin bestekârları ödül töreninde hazır bulunacak. Ödül töreninde ödül kazanan eserler seslendirilecek.
Finaller neticesinde; 1’nci olan esere 6.000 TL, 2’nci olan esere 5.000 TL, 3’ncü olan esere 4.000 TL ödül ve her katılımcıya katılım belgesi verilecek. Mansiyona layık görülen 5 beste sahibinin her biri ise 1.000’er TL ve katılım belgesi ile ödüllendirilecekler.

İletişim: Karaman Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tel: 338-213 01 92 , belgegeçer: 338-212 88 34 ile iktm70@gmail.com adresine başvurulabilir…




Hoşgeldiniz