“TRT TV” Bıraktı, Sahiplenenler Var*…


Toplam Okunma: 3313 | En Son Okunma: 18.04.2024 - 03:49
Kategori: Fikir Yazıları

ATV kanalında “Yaşamdan Dakikalar” başlıklı sohbet programı vardı. Tertemiz, yepyeni, üstelik de akademik özellikleri içinde barındıran sanatçımız Serkan Çağrı klarnet çalıyor, şarkılar söyleniyordu. Oradakiler kendinden geçmişti… Şimdi yeni trend TRT’nin bıraktığına sahip çıkmak. Burada konu TRT değil. Serkan Çağrı da değil. Klasik medyanın klassız hali desek o da değil… TRT TV4′ün çocuk kanalına dönüştürülmesi, yerine birşey konmaması, geleneksel Türk müziği(GTM) severler için tam bir hayal kırıklığı oldu.

Bir zamanlar geleneksel müziğimiz açısından okul olan TRT, GTM kadrolu sanatçılarını pasifize ediyor. Kendince prezentâbl yeteneğinde olanları, veya o tarza dönüştürdüklerini ise –sözüm ona- muhafaza ediyor. Program veriyor. Cevap olarak GTM’ni TRT Radyolarına aktarmasını söyleyebilir. Nostaljik müzik programları ayrı, Türk müziğini yaşatma, canlı tutma programları ayrıdır. Bu müziğin müzelik olduğunu söylemek mümkün müdür?.

Millet TRT eğlence programlarına hasret kaldı. Eskilerine bile razı.

Bir zamanlar halk Arap radyoları dinlemişti. Şimdi de Yunan TV ve Radyolarına yönelirse hiç şaşırmam doğrusu.

Aslında açın Yunan TV’lerini ‘halk geleneksel eğlence programlarıyla nasıl eğlendiriliyor’ görün.

. . .

Gelinen durum neresinden bakarsanız bakın, GTM’nin yokoluşuna zemin hazırlamaktır.

Gerçi o küllerinden canlanır…

Mevcut kadrolu hiçbir TRT sanatçısı konuşamaz. Hakkını arıyamaz.

Sanatçı eğer gerçekten sanatçıysa Zaten TRT’ye bağımlı olamaz. Tabii ki paraya da!..

Ama sanatçıyı doğru yönlendirecek, isabetli program tasarlıyabilecek müzik beyinlerine de ihtiyaç var.

Kimi TRT yöneticisi sanki bünyesindeki yaratıcı fikirleri yok etmekle görevlendirilmiştir. Yani bu sistem öyle olgunlaşmıştır ki kendilerine göre başka iş trendleri gelişmiştir.

İş düşe düşe, bizim çocukluğumuzda kulağa dinletilirken gördüğümüz çalgı ve ezgilerin yeniden serimlerinin havasını atan medyacılara kaldı. Çalgıcıyı öttürüp, çalgıcının etrafında olgun kritikçi rollerinde olanlar. Bunlar çoklar. Geleneksel Türk müziğinin başka bir alemindedirler.

TRT sanatçıları kendileri bir özel TV/Radyo kanalı kursalar -birazcık da şöyle Yunan/Balkan Tv’lerindeki eğlence/kültür vs programlarını izleseler, azıcık da kopyalasalar(!)- şimdikinden daha fazla maaş alırlar.

. . .

TRT istemiyor… İstemesin. Ne olacak ki? Önemli olan sen kendini istiyor musun?

Hiç belli değildir…
_______________________________________
* Dr. Ayhan Sarı




Hoşgeldiniz