Şişli Belediyesi “2010 Yılında Türk Halk Oyunları’nın Sorunları ve Çözüm Yolları Çalıştayı” Sonuç Raporu…


Toplam Okunma: 4115 | En Son Okunma: 08.05.2024 - 00:42
Kategori: Kongre.simp.panel

Şişli Belediyesi, Eğitim Kültür Müdürlüğü’nün Türk Müziği Dernek ve Vakıfları Dayanışma Konseyi ile birlikte düzenlediği “Çalıştaylar”ın ilki geçtiğimiz (12.02.2010) Cuma günü Şişli Belediyesi Binası’nda gerçekleştirildi. Çalıştay’ın Divan Kurulu’nda Prof. Fikret Değerli (Yeditepe Üniversitesi), Hasan Basri Canlı (THOF Kurucu Başkanı), Y.Doç.Dr. Göktan Ay-Koordinatör(İTÜ TMD Konservatuarı), Cihan Varlık (Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yrd.), Kemal Sekmen (Kültür ve Turizm Bakanlığı, Halk Dansları Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni) görev aldılar…

Düzenleyen kuruluş:
Şişli Belediyesi Eğitim Kültür Müdürlüğü
(Türk Müziği Dernek ve Vakıfları Dayanışma Konseyi işbirliğinde)
Tarih: 12.02.2010 Cuma

Divan Kurulu:
Prof. Fikret Değerli (Yeditepe Üniversitesi),
Hasan Basri Canlı (THOF Kurucu Başkanı),
Y.Doç.Dr. Göktan Ay - Çalıştay Koordinatörü ( İTÜ TMD Konservatuarı),
Cihan Varlık (Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yard.),
Kemal Sekmen (Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Halk Dansları Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni)

Sonuç Raporu:

THO bu ülkenin en önemli ve değerli kültür malzemeleridir. THO nın günümüze kadar gelmesinde emeği geçen kişileri ve kurumları saygı ile anmak gerekir.

THO ilk çalışmalardan günümüze “gelişerek” gelmiştir. Artık THO; lisans-yüksek lisans-sanatta yeterlik programları ile eğitimdeki yerini almış, federasyonlaşmıştır.

THO alanında faaliyet yapan her kuruluş işini doğru ve kaliteli yapmalı, hangi nedenlerle olursa olsun yozlaşmaya imkan vermemelidir. İyi niyetle, “ben”likten uzak, yardımlaşan kişiler/kuruluşlar THO na hizmetin ilk şartı olmalıdır.

Konservatuarlarda (Fakültelerde) bölümü olan birimlerin “örgün eğitimde” de “ders olarak yer alması” sistemin sağlıklı işlemesi açısından gereklidir. Bu nedenle; “halkbilim-halk oyunları derslerine” örgün eğitimde mutlaka yer verilmelidir.

Eğitim kurumları sadece eğitmek ve mezun etmek değil, mezunlarının görev yapacağı alanları hazırlamakla/özlük haklarını korumakla da mükelleftirler. THO Bölüm mezunlarının “halk oyunları öğretmenliği” konusunda mutlaka etkin çaba gösterilmelidir.

THO kurumları sadece kendi içinde değil, birbirleri ile “istişare ederek” güç birliği içinde, “ortak projeler” geliştirmeli, “aynı amaca” yönelik çalışmalar yapmalıdırlar. Bu konuda koordinasyon zaafı yaşanmaktadır.

THO nda yarışmaların “amaç” değil “araç” olduğunda birleşilmeli, yarışmalarda kültürlerin değil, yeteneklerin değerlendirildiği bireylere/ailelere anlatılabilmelidir.

THO nda kadrolu, usta öğreticilik ve kurs belgesi arasındaki farklar hala anlaşılamamıştır. Problem “belge almada” değil, “denetim” aşamasındadır. Denetim ciddi olarak ele alınmalıdır.

THO ile uğraşan kişiler mevsimlik işci değil, bir “kültür elçisidirler”. Bu nedenle buna uygun davranışlar içinde, paylaşımla çalışmalar yürütülmelidir.

Eski MİFAD arşivinin, konservatuarlara CD ile aktarımı yapılmalıdır. Aynı şekilde hazırlanacak protokolle, konservatuarlarda yapılacak tezlerin bir kopyasının Bakanlığa ulaştırılması sağlanmalıdır.

THO alanında, eğitimde yer alacak yörelerin “müfredatı” hazır değildir. Buna uygun olarak ilgili kuruluşlarda “müfredat oluşturma komisyonları” kurularak, çalışmalar yapılmalıdır.

THO kadrolu öğretmenlerinin -okullardaki halk oyunları çalışmalarını yürütecek yeterli sayıda öğretmen olmamasına rağmen- bir yönetmelikle, müzik öğretmenliğine geçirilmesi yanlış bir karardır. Bu şekilde okullardaki THO çalışmaları, alanda lisans eğitimi almış kişilerden alınıp, kısa kurslarla belge alan “usta öğreticilere” bırakılmaktadır. Bu konuda MEB yetkililerinin bilgilendirilmesine / yönlendirilmesine ihtiyaç vardır.

Halk Eğitimi Merkezlerinde THO kursları 3. sıradadır. Bu, ilginin ne kadar yoğun olduğunu, konuya ciddi yaklaşılması gerektiğinin açık bir göstergesidir. İptal edilmiş olan “norm kadrolar” HEM ne iade edilmelidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde görev yapan THO topluluklarındaki ve ilgili birimlerdeki elemanların alımında “konservatuar alan mezunlarına” öncelik verilmelidir.

Bakanlığın Devlet Tiyatroları’na yaptığı gibi, THO derneklerine de” devlet yardımı” için bir çalışma yapması acilen beklenmektedir.

AKM gibi merkezlerde, her kuruma salon verildiği halde, çeşitli nedenlerle THO derneklerine yer verilmemesinin “sebepleri” araştırılmalı ve çözüme gidilmelidir.

THO turizm amaçlıda (doğru-yanlış) kullanılmaktadır. Bu konuda da bir denetim/yaptırım söz konusu olamamıştır.

THO artık sahne sanatı olarak, uluslar arası tanıtımlarda da ilk sıraları almaktadır. Sahne devreye girince “sahnenin kurallarına” uygun olarak “uygulamalar” yapılmalıdır. THO ile her konu, iyi bir senaryo ile en iyi şekilde ifade edilebilmektedir.

THO derlemelerine yeniden can verilmeli, Üniversiteler-AB fonları-Bakanlık işbirliğinde acil taramalar/derlemeler yapılmalıdır.

Çalıştay sonuçlarının ilgili kuruluşlarca değerlendirilerek, gerekli çalışmaların yapılacağına inanıyor, katkıda bulunan katılımcılara Şişli Belediye Başkanlığı adına teşekkür ediyoruz.

Şişli Belediyesi Eğitim Kültür Müdürlüğü




Hoşgeldiniz