Müjdat Gezen: “Hiç olduğuma karar verdim…”


Toplam Okunma: 3443 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:47
Kategori: Basından

M. Gezen’in Haber Türk gazetesinde Elif Key ile yaptığı röportajın ilgi çekici ve de deneyim aktarıcı diyaloglarından: “…hiç olduğuma karar verdim” cümlesi anlama tecrübesine ulaşabilmiş insan için hayatta bir dönüm gerçeğini yansıtıyordu.  50. sanat yılını kutlayan M.Gezen söylemlerinde Türkiye -adeta- yatıyor, bizler ve benzerlerimiz açısından yine döngüler/edvarlar çalışıyordu. Her döngüde gelişim, doğanın tersine işleyen bir kuralı olarak “kendini çabuk geliştirenler için” tam bir mutsuzluk oluyordu. Ve sonuç gele gele, M. Gezen gibi bir sanatçımızın bu kadar “kro”nun içinde kendini “hiç” hissetmesine dayanıyordu…

İşte Haber Türk Gazetesi Pazar ekinde yayınlanan Elif Pek Röportajından kesitler:

 Bütün öğrencilerime mutlaka enstrüman dersi koyuyorum. Çünkü sanat dallarının hepsinde bir enstrüman var…

 Bir şiirimde hiçbirşey olabilmeyi başardığımı yazdım… İnsan biraz yukardan bakma bilincine ulaşınca bir hiç olduğunu anlıyor.

 Avustralya’ya gidiyordum. Annemin elini öpmeye gittim. Bana “yavaş git” dedi… Artık hiçbirşeyi umursamıyorum diyebilirim. Mesleğimi, öğrencilerimi, dostlarımı umursuyorum ama genelde çok umursayan bir tip olmaktan çıktım.

 Kenan Evren bizi tutuklattı. Hakkımızda 21 yıl ceza istedi.

 Ben Zeki Müren taklidi yapıyorum diye Z.Müren bana küstü. Fakat sonra çok iyi oldu aramız. O’nu Bursa’ya ben gömdüm.,

 Yaşar Özel ile Ankara’da bir eve davetliydik. Y. Özel “Ankara’yı avucumun ici gibi bilirim” dedi. Dört saat dolaştık adresi bulamadık. Bu yüzden kendini çok iyi biliyor olması, bir başkasını çok iyi tanıyor olması çok görece kavramlardır.(1)
_______________________
(1) Elif Pek “Müjdat’ı korumak zor oldu” M.Gezen roportajı, Haber Türk Gazetesi, Pazar eki, 21 Şubat 2010, sf. 15




Hoşgeldiniz