Filibe Devlet Operası’ndan, Ankara Devlet Operası’na Bir Anı…


Toplam Okunma: 5204 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:07
Kategori: Eleştiri/Kritik

1998 yılında düzenlenmiş olan Cumhuriyetimizin 75.yıl kutlamalarının uluslararası kapsamında Edirne Devlet Korosu’nun Dr. Ayhan Sarı şefliği sırasında bir grup sanatçı ile birlikte konser vermek üzere gri pasaportla(*) Bulgaristan’ın Filibe(Plovdiv) kentine gidişinin –duyduğumuz- öyküsü geldi aklımıza: Türkiye’nin Filibe Konsolosluğu ve Bulgaristan işbirliğinde gerçekleşen konserin mekanı: Filibe Devlet Opera Balesi salonu…

 

Bulgaristan/Filibe Devlet Opera Balesi Önünde Edirne Devlet Korosu sanatçılarından bir grup: Soldan sağa: Aslı Kıvılcım, Yıldıray Öztürk, Ayhan Bal, Çınar Kaba, Topluluk Şefi Dr. Ayhan Sarı, Selahattin Ellek, Koro Md. Sezai Irmak, önde: Ayşin Ökmen (1998)

İki yürüyen sahneye sahip salondaki ilk izlenimler “bir zamanlar kartalmış” şeklinde dile geliyordu. Konsere sanatçı olarak katılanların anlattıklarına göre salonda eski model –çoğu yırtılmış- sentetik kaplamalı kontraplak koltuklar ve sahne arkasındaki atıl vaziyette dağ gibi tepelemesine yığılmış dekor artıkları -atsan atılamaz; satsan satılamaz; tamir etsen edilemez- misali öylesine duruyor.

Eskinin ileri sahne teknolojisinin -özellikle Bulgaristan’ın Rusya etkisinden/bağından ayrıldıktan sonra- geri kaldığı izlenimini ediniliyor.

Ankara Devlet Opera ve Balesi bina projesi haberini okuyunca –özellikle İstanbul AKM’nin konumu/durumu tartışılırken- aklımıza yukarıda aktardığımız Bulgaristan Filibe Devlet Opera Balesi yaşanımları geldi.

Ankara Devlet Opera ve Balesi bina projesi haber ve proje fotoğraflarını aktarıyoruz:

Ankara’nın Uluslararası Kimliğine Yakışır Yeni Opera-Bale Binası…

Tüm projeler hazır. Ama sekiz yıldır inşaat ihalesi yapılmıyor…

Hipodrom alanında uluslararası standartlarda planlanmış yeni Ankara Opera yapısının projeleri yarışma sonucu tesbit edildi. Uygulama ve detay projeleri uluslararası bir ekip tarafından 2.5 yılda hazırlandı.

Bu projeler 2001 yılından beri inşaat ihalesine hazır olarak bekletiliyor.

Ankara Kongre ve Kültür Merkezi 1400 izleyici kapasiteli Opera-Bale Salonu temsili resmi

Sekiz yıldır inşaat ihalesine çıkılmadı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, varolan ve planlanan tüm kültür yapılarının Hipodrom Alanı’ndan kaldırılmaları için çalışmalar yapıldığı duyumu alınmaktadır.

Ankara eski Hipodrom alanında planlanmış ama uygulanamıyan/uygulanmayan kültür yapıları plan / projesi
_____________________________________
(*) Gri pasaport: Devlet görevlisi pasaportu




Hoşgeldiniz