Kahire 1. Uluslararası Müzik Eğitimi Konferansı’nda İki Türk Müzik Profesörü…


Toplam Okunma: 4870 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:01
Kategori: Kongre.simp.panel

1932 Kahire Kongresinden sonra ilk kez Müzik Profesörleri düzeyinde Mısır’dayız… Mısır Helwan University Faculty of Music Education’da 7-12 Şubat tarihleri arasında düzenlenen “The First International Conference Music Education” başlıklı uluslararası kongreye keman sanatçımız İTÜ TMDK Md Prof. Dr. Cihat Aşkın ve Müzikoloji bölüm bşk. Prof. Şehvar Beşiroğlu bildiri ve konserleriyle katıldı. Sözkonusu etkinlik Dünya’da “Music Education: a Vision for the Future (Müzik Eğitimi: Gelecek için bir Bakış Açısı)” başlığını taşıyan ilk kongre olma özelliğini taşıyor. Amacı “farklı ülkelerdeki müzik eğitimi metodlarını karşılaştırmak, analiz etmek, incelemek; yeni akım ve yaklaşımlar üzerine bakış açıları yaratmak.”

8 Mart 1932′de Kahire’de düzenlenen Műsıkî Kongresi’ne Rauf Yekta, Tanburi Cemil Bey’in oğlu, ilk GTSM koro disiplineri Mesud Cemil ile birlikte katılmış, yabancı delegelerle birinci planda yer almış, ortaya atılan müzikoloji sorunlarının üstesinden gelmiştir.

Bu toplantıdaki izlenimleri Mesud Cemil şöyle özetliyor:

“. . . Rauf Yekta Türk mûsıkîsi ses sisteminin mahiyetini, en büyükleri dahil, bir türlü kavrayamayan müsteşriklere ve hepimize yirmi dörtlü tabii sistemi fizik ve matematik esaslariyla ilk ögreten odur. Ondan sonra gelenler sadece ilerletmişlerdir. ”

“Music Education within National Frames” başlıklı oturumun başkanı olan Prof. Şehvar Beşiroğlu gelenekteki Türk Müziği kurumları ve meşk sisteminin önemini, Modern Türk Müziği Eğitim sistemlerini açıkladığı ve karşılaştırmaya yöneldiği “Turkish Music Education Institutes and Systems in Mediterranean Heritage” başlıklı çalışmasını sundu.

Aynı oturumun bir diğer konuşmacısı Yrd. Doç. Dr. Sezen Özeke’nin bildirisi ise “Historical Developments of Music Teacher Education in the Republic of Turkey”(Türkiye cumhuriyetinde müzik öğretmenliğinin tarihi gelişimi idi.

Prof. Dr. Cihat Aşkın ve Prof. Şehvar Beşiroğlu’nun konseri kongredeki önemli etkinlikler arasında idi.

Konferans “78 sene önce Rauf Yekta – Mesud Cemil katılımında düzenlenmiş Mısır’daki ilk kongrenin” ardından gerçekleştirilen ilk müzikolojik etkinlikti.
___________________________________
 Gerekirse bakınız:
http://www.helwan.edu.eg/musicconference2010/




Hoşgeldiniz