Fazıl Say’ın Türkiye’de Yaşadıklarına İlk Tepkisi: Kendi Bestesi “İstanbul Senfonisi”nin Dünya İlk Seslendirimi Almanya’da Gerçekleştirildi…


Toplam Okunma: 3695 | En Son Okunma: 08.05.2024 - 11:01
Kategori: Konserler

Dünyaca tanınmış piyano sanatçımız Fazıl Say’ın bestelediği “İstanbul Senfonisi”nin Dünya Prömiyeri, Almanya’nın Dortmund kentindeki Konzerthaus’ta (Konser evi) yapıldı. konserin ikinci bölümünde seslendirilen İstanbul Senfonisi Nostalji, Tarikat, Sultan Ahmet Cami, Hoş Giyimli Kızlar Adalar Vapurunda, Haydarpaşa Garından Anadolu’ya Gidenler Üzerine, Alem Gecesi ve final bölümünden oluşuyordu. Fazıl Say, konser sonunda dinleyiciler tarafından toplam 5 kez sahneye çağrıldı ve 16 dakika boyunca ayakta alkışlandı… Senfonide geleneksel Türk müziği (GTM) çalgıları ney, kanun ve vurmalı çalgıların da kullanılması Atatürk ve Cumhuriyet Türkiyesi’nin geleceğine bir gösterge gibiydi…

Fazıl Say”ın İlk Tepkisi: Kendi Bestesi “İstanbul Senfonisi”nin Dünya İlk Seslendirimi’ni Almanya’da Yaptı…

Dünyaca tanınmış piyano sanatçımız Fazıl Say’ın bestelediği “İstanbul Senfonisi”nin Dünya Prömiyeri, Almanya’nın Dortmund kentindeki Konzerthaus’ta (Konser evi) yapıldı. Say konserin ilk bölümünde Georg Gershwin’in “Rapsodi in Blue” ve Leonard Bernstein’ın “Candide” üvertürünü, Nostalji, Tarikat, Sultan Ahmet Cami, Hoş Giyimli Kızlar Adalar Vapurunda, Haydarpaşa Garından Anadolu’ya Gidenler Üzerine, Alem Gecesi ve final bölümünden oluşan İstanbul Senfonisi’ni, Alman dinleyiciler büyük bir ilgi ve coşkuyla dinledi. Say, konser sonunda dinleyiciler tarafından toplam 5 kez sahneye çağrıldı ve 16 dakika boyunca ayakta alkışlandı. GTSM çalgıları ney, kanun ve vurmalı çalgıların da kullanılması Cumhuriyet ve Atatürk Türkiyesi’nin geleceğine bir ipucuydu…

Say’ın İstanbul Senfonisinde Ney çalgısında Burcu Karadağ, kanun çalgısında Hakan Güngör, vurmalı çalgıda da Aykut Köselerli orkestraya eşlik etti.

İngiliz şef Howard Griffiths’in yönettiği ve Batı Alman Radyo Televizyon Kurumu (WDR) orkestrası tarafından çalınan senfoni, Alman dinleyiciler tarafından çok beğenildi.

Say’a, konserin sonunda, Konzerthaus Genel Sanat Yönetmeni Benedikt Stampa tarafından, Borussia Dortmund futbol takımının bir forması hediye edildi.

Konser sonrasında Alman dinleyiciler, konserin harika geçtiğini, Fazıl Say’ın büyük bir yeteneğe sahip olduğunu söylediler.

Say ise gecenin çok iyi geçtiğini ve orkestranın çok güzel çaldığını belirterek, eseri kendi yazdığı için bu konuda fazla bir yorum yapmak istemediğini ifade etti.

Say’ı Türkiye’den dinlemeye gelen gazeteci Güneri Civaoğlu da Say’ın bu gece Türkiye’nin göğsünü kabarttığını, Türkiye’nin tanıtımı için çok önemli bir gece yaşadıklarını belirtti.

Gazeteci-yazar Hıncal Uluç, “Türk dış politikasının ABD’de ve İsveç’te iflas etmesine rağmen bir Türk’ün Almanya’da baş kaldırdığını ve bu önemli gecede Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın bulunmamasının bir eksiklik olduğunu” savundu.(1)

Yapımcı Nebil Özgentürk de göz yaşları içinde Say’ın başarısını izlemekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.
______________________________________
(1) http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=137799




Hoşgeldiniz