Xinjiang(Şincan) ile Kazakistan Arasında Müzik Köprüsü…


Toplam Okunma: 2969 | En Son Okunma: 17.05.2024 - 15:22
Kategori: Haberler

Kazakların geleneksel çalgılarının keman gibi Batı çalgılarıyla birlikte seslendirdiği ezgi, Kazakistan’ın renkli milli özelliklerini ortaya koyuyor. Son yıllarda Çin ve Kazakistan arasındaki kültürel alışverişin önemli bir örneği olan Kazak Milli Müzik Akademisi Geleneksel Müzik Topluluğu Xinjiang’da(Şincan) konseri büyük ilgi topladı. Kazak Milli Müzik Akademisi öğretim görevlilerinden Prof. Karşiga Ahmediyarov, Xinjiang’a gelen müzik topluluğunun şefi. Bir dombra sanatçısı olan Ahmediyarov, Çin’e gelmekten büyük heyecan duyduğunu belirterek, şöyle diyor:

 

“Daha önce Beijing’de Çin Geleneksel Müzik Topluluğu’nun gösterilerini beğeniyle izlemiştim. Her ulus, kendi milli müziğini geliştirmek için yoğun çaba harcıyor. Dünyanın birçok yerinde seslendirdiğimiz Orta Asya Ovası ezgisini Çin’de de sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Çin’deki bazı üniversitelerde verdiğimiz seminerlerde müziklerimiz arasında büyük benzerlikler bulunduğunu tespit ettim. Çin müziğini, özellikle Xinjiang müziğini derinliğine incelediğimizde kendi müziğimizin tarihini daha yakından tanıyabileceğimize inanıyorum.”

Akademinin Geleneksel Müzik Bölümü Başkanı Kerime Şaharbayva, akademide öğrenim gördükten sonra öğretim üyesi oldu. Son yıllarda akademisine giren Çinli öğrencilerin kendilerine taze kan kattığını belirten Şaharbayva ise şunları söylüyor:

“Akademimiz 64. yılını doldurdu. Son yıllarda özellikle geleneksel müzik eğitimimizde önemli aşama kaydedildi. Akademimize gelenler arasında Çinli öğrenciler de var. Önce dil öğrenen bu öğrenciler, müzik eğitiminde çalışkanlıklarıyla çok büyük başarı gösterdiler.”

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nden giden Taşkın Garmehmet, Kazak Milli Müzik Akademisi’nde okuyan bir Kazak öğrenci. Akademinin bestecilik bölümünün üçüncü sınıf öğrencisi olan Taşkın, toplulukla birlikte geldiği memleketinde kendi bestesi olan Sanat Yolu adlı ezgiyi seslendirdi. Kazakistan’daki öğrenimin kendisi için çok yararlı olduğunu kaydeden Taşkın, şunları anlatıyor:

“Kazak Milli Müzik Akademisi’nin bestecilik bölümüne 2004′te girdim. Hocalarımın hepsi çok yetenekli. Öğretim ve bestecilik çalışmalarını sürdüren hocalarım, sık sık gösterilere de katılıyor. Kazakistan’da daha çok mensup olduğum etnik grubun müziğini öğrendim.”

Topluluğun yaklaşık 60 üyesi, Xinjiang’daki gösteriler için yoğun hazırlık yaptı. Topluluğun donbra sanatçısı Sabila Bibaterva, Xinjianglı izleyicilerin yoğun ilgisinden büyük heyecan duyduğunu belirterek şunları dile getirdi:

“Buraya gelmeden önce izleyicilerin müziğimizi beğenip beğenmeyeceği yönünde endişemiz vardı. Ancak buraya geldikten sonra beklenmediğimiz bir ilgiyle karşılaştık. Çin halkının bize gösterdiği yakın ilgi ve büyük destek, bizi çok duygulandırdı.”

Çinli izleyicilein, topluluğun gösterilerine hayran kaldığı gözleniyordu. Özellikle topluluktaki ses sanatçıları tarafından Çince seslendirilen “Ay Gönlümü Temsil Ediyor” adlı şarkı, yoğun alkış topladı. Xinjiang Sanat Akademisi öğrencilerinden Shang Xiaohu, hayranlığını şu sözlerle dile getirdi:

“İzlediğim bu konserle Kazakların sıcakkanlılığını yakından tanıma imkanını buldum. Onların müziği, insanlara coşku ve heyecan veriyor. Müzik, ülke sınırı tanımaz. Şarkı sözlerini pek anlayamama rağmen, onların müziğinden Kazakların milli ruhunu tanıdım. Bu tür gösterilerin daha çok olmasını dilerim.”
_______________________________________________
http://turkish.cri.cn/281/2007/11/28/1@84128.htm




Hoşgeldiniz