Konferans: Türk Dünyası’nda Makam/Mugam Müziğinin Mukayeseli Tahlili…


Toplam Okunma: 3294 | En Son Okunma: 01.05.2024 - 07:55
Kategori: Etkinlikler

Orta Asya’dan Anadolu’ya, Balkanlara uzanan tarihsel kültür hayatımızda müziğimizin temel direğini oluşturan makam / tonallık kavramının; gerek tarih, gerekse siyasi olarak çeşitlenen toplumsal kültürlerde işlev ve yapı bakımından değişikliklere uğradığı gözlenmektedir. İzmir Azerbaycan Kültür Merkezi’nin düzenlediği etkinliğin katılımcıları Uygur Şincan Özerk Bölgesi’nde yetişmiş Bestecimiz Nuri Mahmut ve Müzikbilimci Dr. Ayhan Sarı… Tarih: 14 Nisan 2010 Yer: Fuar Alanı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik Tiyatro Salonu. Saat 20.00

 

Orta Asya’dan Anadolu’ya, Balkanlara uzanan tarihsel kültür hayatımızda müziğimizin temel direğini oluşturan makam / tonallık kavramının; gerek tarih, gerekse siyasi olarak çeşitlenen toplumsal kültürlerde işlev ve yapı bakımından değişikliklere uğradığı gözlenmektedir. Konferansta makam kavramı Batı Çin’deki Uygur-Şincan’dan Azerbaycan’a ardı ardına dizilmiş müzikler/danslar şeklinde yerleşmiş biçiminden geleneksel Türk müziğindeki tonallık anlamı ile geleneksel müzik tarihimizde bilgi olarak henüz aydınlanamıyan dönemlerine ait tesbitler gündeme getiriliyor.

Uygur (Çin/Sincan) Özerk Bölgesi’nde yetişmiş, ilköğreniminden Sincan Konservatuar’ının kompozisyon bölümü mezuniyetine ve ünlü “İpek Yolu” Belgeseli müziği bestecisi Kitaro’nun tema olarak kullandığı “Hasret Çektim” ezgisi üretimine dek o toprakların havasında yetişmiş bir bestecimizin, İslamiyetin kabulünden sonra hemen bin yıldır karanlık olan uzak doğu müzik etkileşimlerimizin belirgin noktalarına dair izlenimleri bizler için kazanım olabilir.

Tıpkı “oradaki köyden buradaki köye tarihsel süreç boyunca uzanan kültürel aktarım nedir?” Sorusunda olduğu gibi…

Ya Avazeler, şubeler, terkiblerin Anadolu’ya uzanan süreçte varyasyonlaşması!..

Bizim için artık çok uzak olan o topraklardan şimdi bir hoş sada, bir bağ almak / hissetmek …

Konferans:

Türk Dünyası’nda Makam / Mugam Müziğinin Mukayeseli Tahlili…

Nuri Mahmut
Dr. Ayhan Sarı…
İbrahim Anıl Yıldırım (kanun)

Tarih: 14 Nisan 2010
Yer: İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik Tiyatro Salonu. Fuar Alanı, 26 Ağustos ile Cumhuriyet Kapısı arası.
Saat 20.00




Hoşgeldiniz