Kültür Turizm Bakanlığı Müzik Kurumlarındaki Maaş Eşitsizliği…


Toplam Okunma: 10446 | En Son Okunma: 17.04.2024 - 19:13
Kategori: Eleştiri/Kritik, Haberler

Kamuda maaşlar eşitleniyor: Devlet Bakanı Hayati Yazıcı “…Kariyer uzmanlığı var. DPT’de, Başbakanlıkta, Çalışma Bakanlığında farklı ücret alıyor. Bunun izahı yok …” Kültür Bakanlığı Devlet koro ve senfoni orkestralarında ortaokul/lise mezunu sanatçı ile doktora yapmış sanatçı aynı maaşı alıyor. Ortaokul/Lise mezunu ile -uluslararası ölçütlerde bilim ve sanat açısından en yüksek düzey kabul edilen- doktora eğitimi almış bir insanın aynı düzeyde görülmesi, Kültür Bakanlığı değerlendirme ölçütlerindeki eşitsizliği gözler önüne seriyor… Biri ortaokulu bitirdikten sonra gelir getirici ortamlarda icrasının karşılığını para olarak almış, diğeri doktora eğitimi bitimine değin geçen ortalama 15 yıl boyunca durmadan para harcamış!.. Uygulama tartışılıyor: “Kültür Bakanlığı’nda eğitim önemsiz mi?”…

Kamuda maaşlar eşitleniyor…

Devlet Bakanı Yazıcı: Tasarı ile kanunda önemli değişiklikler yapıyoruz. Örneğin kariyer uzmanlığı var. DPT’de, başbakanlıkta. Çalışma bakanlığında farklı ücret alıyor. Bunun izahı yok…

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapan 26 maddelik bir yasa tasarısının, Bakanlar Kurulunda imzalandığını ve Anayasa değişikliklerinden sonra Meclise sunulacağını bildirdi.

Devlet Personel Başkanlığının (DPB) 50. Kuruluş Yıldönümü nedeni ile düzenlenen “Personel Yöneticilerinin Bilgilendirilmesi Semineri”nin açılışında konuşan Yazıcı, devletin temel işlerinin, kendisini oluşturan insanlara kaliteli hizmet sunmak olduğunu belirtti.

Kaliteli hizmetinde de bazı şartları olduğunu ifaden eden Yazıcı, “bunlar bilinir ama çoğu kez ıskalanır” dedi.

Kaliteli hizmetin birinci şartının nitelikli, yetişmiş elemanlarla hizmet sunmak olduğunu anlatan Bakan Yazıcı, bunun için de başta Devlet Personel Başkanlığı olmak üzere, kamuda insan kaynaklarında çalışanlara büyük görev düştüğünü vurguladı.

Verimli ve kaliteli hizmetin diğer bir şartını da, kamuda görev almış olan bireylerin, kendi donanımlarına en uygun pozisyonda görevlendirilmesi olduğunu dile getiren Yazıcı şunları söyledi:

“Siz kamu personelini, birikimine uygun yerde görevlendiremiyorsanız, o ortamda hizmet üretilmesinin önünü kapatırsınız. Kaliteli hizmetin diğer bir koşulu da, çalışanların ekonomik ve sosyal haklarının, ülkenin imkanlarına paralel olarak yürütülüyor olmasıdır. Biz burada son derece hassasiyetle politika izliyoruz. Çalışanlarımızın ücret artışını, hiç bir zaman enflasyonun altında bırakmadık. Elbette çok yeterli olduğunu düşünmüyoruz, ama önümüze böyle bir hedef koyduk. Sayın Başbakanımız da bunu yakından takip ediyor”

657’DE DEĞİŞİKLİK

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, konuşmasında, personel rejiminin çok karmaşık durumda bulunduğunu da ifade etti.

Aynı eğitimi almış insanlar arasında ücret farklılıklarının doğal olduğunu, ancak bu farklılığın çok fazla olmasının sorun oluşturduğunu anlatan Yazıcı şöyle devam etti:

“Bunun için 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun’da değişiklik yapan, 26 maddelik bir tasarıyı, Bakanlar Kurulunda imzaladık. Anayasa değişikliği sonrasında Meclise sunacağız. Tasarı ile önemli değişiklikler yapıyoruz. Bir örnek vereyim. Kamu kurumlarının birçoğunda kariyer uzmanlığı var. DPT’deki, Çalışma Bakanlığı’ndaki farlı ücret alıyor. Başbakanlık’taki farklı alıyor. Bunun izahı yok. Niçin farklı alsın? Bu uzmanlıksa, belli sınavdan geçirilerek buraya alınıyorsa, ücretlerdeki farklılığın izahı yok. Bunları giderecek şekilde yeni düzenleme yapıyoruz.Yeni toplu görüşmelerde mutabık kaldığımız konuları da bu tasarı ile karşılıyoruz.
Bir örnek vereyim:
“Memurun, bulunduğu yeri hafta sonunda izinsiz terk etmesi disiplin suçu”. Bu çağda bu olmaz. Bu ve buna benzer şeyleri kaldırıyoruz.

657’de bugüne kadar birçok değişiklik yapılmış, birçok madde uygulanamaz durumda. Bunları ayıklıyoruz. Yeni bir kanun yapalım ama bu zor. Bu bir adımdır. Kamu personel sisteminin daha etkin çalışması için gerekli yasal düzenlemeyi de inşallah gelecekte gerçekleştireceğiz.”




Hoşgeldiniz