Üniversite Yöneticilerinden Sanat Alanındaki Beklentiler… Göktan Ay


Toplam Okunma: 2777 | En Son Okunma: 14.05.2024 - 12:48
Kategori: Kongre.simp.panel

Geçen hafta Balıkesir Üniversitesi’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Balıkesir Belediyesi’nin, Motif Vakfı ile ortaklaşa düzenledikleri “Uluslararası Halk Kültüründe Göç” konulu sempozyum için Balıkesir’ deydim. Katılımcı Öğretim elemanlarının çalışmalarını, samimiyetlerini ve paylaşımlarımı, bildiri sunmak için 18 saatlik yoldan, 3-4 aktarma ile gelen akademisyenleri görünce bir kez daha insanımızla gurur duydum… Bilindiği gibi, Avrupa Komisyonunca desteklenen ve British Council tarafından yürütülen “benim kentim” projesi var…

Üniversite Yöneticilerinden Sanat Alanındaki Beklentiler… Göktan Ay

“Bir eylem insanı gibi düşün, bir düşünce insanı gibi eyleme geç.” H. Bergson

Bilindiği gibi, Avrupa Komisyonunca desteklenen ve British Council tarafından yürütülen “benim kentim” projesi “Mardin, Çanakkale, Trabzon, Konya ve İstanbul” da hayata geçiriliyor. Ancak, basında bu çok önemli proje ile ilgili bir haber göremiyoruz…

Dolayısı ile bu şehirlerdeki üniversitelerimizin ilgisi/bilgisi/yardımı/desteği var mı bilmiyoruz…

Bize göre; üniversitelerimize, sadece bu projede değil, diğer projelerde de çok önemli görevler düşmektedir.

Geçen hafta Balıkesir Üniversitesi’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Balıkesir Belediyesi’nin, Motif Vakfı ile ortaklaşa düzenledikleri “Uluslararası Halk Kültüründe Göç” konulu sempozyum için Balıkesir’deydim. Bu, yeşillikler içindeki şehrimizin yeni kurulan üniversitesinde görevli öğretim elemanlarının çalışmalarını, koşturmalarını, yöneticilerinin sürekli salonda olmalarını, samimiyetlerini ve paylaşımlarımı, bildiri sunmak için 18 saatlik yoldan, 3-4 aktarma ile gelen akademisyenleri görünce bir kez daha insanımızla gurur duydum…

Konuyu maddelersek;

1/ Her üniversite bulunduğu ilin özelliğine göre “araştırma ve uygulama merkezleri” kurmalı, Avrupa ve merkezi fonlarla, yörenin zenginlerinden alınacak bağışlarla yöreyi/şehri “marka” yapma yarışına girmelidirler.

2/ Üniversiteler, çeşitli illerden gelen ve aynı sıralarda oturan öğrencileri kültürel ve sosyal açıdan destekleyecek çalışmalar yapmalıdırlar. Bunlarında en önemlisi sanattır. Mesleği ne olursa olsun her gencin bir sanat dalı ilgilenmesi için imkanlar yaratılmalıdır.

3/ Dünyada konuşulan 4. dil olarak kabul edilen “Türkçemizi”, üniversitelilerin iyi bir diksiyon ile okumak/ konuşmak, dil haznelerini çoğaltmak için gereken önlem alınmalıdır.

4/ Gençlerin; gerçek sanatı ve sanatçıyı algılamasına yönelik seminer/toplantı/sempozyum v.b. yapılmalı, popüler kültür baskısından kurtarılması sağlanmalıdır.

5/ Gençlerin, ekonomik şartlardan etkilenmeden, alanı ile ilgili çalışmalar içine girebilmesi için; yurt, burs, yemek, kütüphane, spor tesisleri, bilgisayar v.b. imkanlar mutlaka sağlanmalıdır.

6/ Hem öğrencilerin hem de yöre insanlarının etkinlikleri için, kampus içinde veya il merkezinde, “çok amaçlı kültür merkezleri” yapımına gidilmelidir.

7/ Öğrencilerin; ırk, dil, din, mezhep farkı gözetmeden, vatanın bölünmez bütünlüğü ilkesinden hareket ederek geleceğe bakmaları, kendi geçmişinden kopmadan, kendi değerlerini inkar etmeden, çağdaş batı sanatları ile tanışmaları/bilgilendirilmeleri mutlaka sağlanmalıdır.

Demek ki, üniversite yöneticileri ve çalışanları, her çalışmaları ile, o ilde örnek ve önder olmalılar, iz bırakmalılar ki, ilerleme ve bilimsellik yaygınlaşsın ve kazansın….

Bu maddelerin kısmen veya tamamen uygulamaya geçmesi, iz bırakacak az hizmet olmasa gerek…




Hoşgeldiniz