38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde Yalçın Tura’ya Ödül…


Toplam Okunma: 3534 | En Son Okunma: 14.05.2024 - 03:49
Kategori: Haberler

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin 2010 yılı Onur Ödülü’nün sahibi Müzik dünyamızın gerek eser, gerekse fikir açısından en üretken isimlerinden Türk besteci, müzikolog ve teorisyen Yalçın Tura… 03 Haziran 2010’da düzenlenen festival açılış gecesinde Tura’ya ödülünü İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı verdi… “Festival’de Fazıl Say neden yok?” sorusuna festival direktörü Yeşim Gürer Oymak, temaya sadık kalmak için Chopin ve Schumann yorumlamayan Fazıl Say’ı festivale davet edemedikleri şeklinde yanıtladı…

38 yaşına basan Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 3 Haziran’da başladı. Sponsorluğunu 2006 yılından bu yana Borusan Holding’in üstlendiği ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 30 Haziran’a kadar devam edecek.

Festivalde, 21. yüzyılın Mozart’ı muammelesi gören ünlü Estonyalı besteci Arvo Pärt, üstün yetenekli genç Çinli piyanist Lang Lang ve klasik müziğin en önemli orkestralarından Viyana Filarmoni Orkestrası gibi ağır toplar da dâhil olmak üzere 600’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçı İstanbullularla buluşacak.

İstanbul Müzik Festivali’nde bu yıl, senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, oda müziği, resitaller ve caz uyarlamaları olmak üzere toplam 21 etkinlik yer alıyor. Festivalin Aya İrini Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk ve Süreyya Operası gibi klasikleşmiş mekânlarına bu sene Haliç Kongre Merkezi de katılıyor.

YALÇIN TURA’YA ÖDÜL
30 Haziran akşamı festivalin kapanışını, 18. yüzyılda büyük saraylarda yapılan görkemli kutlamalarda çalınan müziklerden oluşan bir repertuarla Hervé Niquet yönetimindeki Le Concert Spirituel yapacak.

Bilet fiyatları 20-300 TL arasında değişiyor. En pahalı konser 300 TL’lik fiyatıyla Viyana Filarmoni Orkestrası. (Bu konser için seyircilerin Viyana’ya uçakla götürülüp getirilmesi ve bir gece konaklaması dahil olmak üzere düzenlenmesi halinde bile daha ucuza geleceği kulaktan kulağa dolaşıyor…)

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin 2010 yılı Onur Ödülü, Türk besteci, müzikolog ve teorisyen Yalçın Tura’nın…

Bülent Eczacıbaşı ve Yalçın Tura Açılış töreninde…

Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise Arvo Pärt’in. Pärt’e ödülü, 7 Haziran akşamı Estonya Filarmonik Oda Korosu’nun, bestecinin ‘Âdem’in Yakarışı’ adlı yapıtının dünya prömiyerinin yapılacağı konserde verilecek. ‘Âdem’in Yakarışı’, şef Tonu Kaljuste yönetiminde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Estonya Filarmonik Oda Korosu ve erken dönem çoksesli müzik alanındaki yorumlarıyla tanınan Vox Clamantis tarafından seslendirilecek.

Festival, 3 Haziran Perşembe akşamı Aya İrini Müzesi’nde şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın vereceği açılış konseriyle başladı. Orkestra konserde, ‘Onur Ödülü’ne layık görülen Yalçın Tura’nın ‘Anadolu’dan’ adlı orkestra süitini seslendirdi. Törende, Wieniawski’nin iki numaralı Keman Konçertosu’nu 13 yaşındaki genç keman virtüözü Elvin Hoxha Ganiyev’in kemanından dinledik.

Festivale bu yıl, üç büyük müzik insanının önemli yaş dönümleri damgasını vuruyor. Romantik dönemin önde gelen temsilcilerinden Chopin ve Schumann’ın doğumlarının 200. yılı ve Arvo Pärt’ın 75. doğum günü dolayısıyla festivalin teması da bu üç bestecinin yapıtları olmuş.

Bu arada festival duyurusunun yapıldığı toplantı sırasında “Fazıl Say neden yok?” sorusuna festival direktörü Yeşim Gürer Oymak, “temaya sadık kalmak için Chopin ve Schumann yorumlamayan Fazıl Say’ı festivale davet edemedik” şeklinde yanıtladı.

ECZACIBAŞI ANISINA
İstanbul Müzik Festivali programında yer alan diğer özel konserlerden biri de uzun süredir CD çalışması yapmayan ve çağımızın efsane piyanistleri arasında sayılan Radu Lupu’nun şef Rengim Gökmen yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde doğumunun 200. yılında Schumann’ın piyano konçertosunu seslendireceği gece olacak. Lang Lang, 10 Haziran’da Haliç Kongre Merkezi’nde Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde festival sahnede olacak. Lang Lang konserini, Şakir Eczacıbaşı’nın anısına verecek. Viyana Filarmoni Orkestrası’ysa, 23 Haziran’da şef Riccardo Muti’nin yönetiminde ilk kez İstanbul’da sahneye çıkacak.

İstanbul Müzik Festivali’nde ilk kez yer alacak iki genç yıldız piyanist Ayşe Deniz Gökçin ve Furkan Yazıcı, ‘Mutlu Yıllar Chopin’ konserinde bestecinin en yüksek seviye yapıtları olarak nitelendirilen baladlarını seslendirecek. Piyano virtüözü Zeynep Üçbaşaran da ‘Chopin Romantizmi’ adlı konserde bestecinin solo piyano yapıtlarını seslendirecek.




Hoşgeldiniz