Fazıl Say Neden 2010′da Yok?.. Oray Eğin


Toplam Okunma: 2812 | En Son Okunma: 19.05.2024 - 16:53
Kategori: Basından

Antalya’da efsaneler geçidi… Bir yanda Tarık Akan, bir yanda Şerif Gören… Piyanonun başında Fazıl Say… Orkestrada her zamanki gibi Türkiye’nin en başarılı şeflerinden İbrahim Yazıcı…Fazıl Say Nazım Oratoryosu için cebinden para harcadı, tek kuruş kar etmedi ve sadece hayallerini gerçekleştirmek, Türkiye’ye bu eseri armağan etmek için uğraştı. Hiçbir destek almadı… 2010 etkinliklerinde Fazıl Say’ın önerdiği bütün projelerini reddettiler. Ona yer vermemek için her türlü ayak oyununu yaptılar, bıktırdılar…

Fazıl Say neden 2010′da yok?.. Oray Eğin (Akşam Gazetesi)

Antalya’da efsaneler geçidi… Bir yanda Tarık Akan, bir yanda Şerif Gören… Nazım Hikmet Vakfı Başkanı Rutkay Aziz… Arif Sağ… ‘Latife’yle gönüllerde taht kuran Dilek Türker… Edebiyatımızın yüz akı Füsun Akatlı… Ve daha kimler kimler…

Ama bir de sahnede olanları yazayım:

Piyanonun başında Fazıl Say… Orkestrada her zamanki gibi Türkiye’nin en başarılı şeflerinden İbrahim Yazıcı… Sertab Erener de var… Nazım’ı en güzel okuyan Genco Erkal da sahnede ve o efsane sesiyle şiirleri hayata döndürüyor adeta.

‘Nazım Oratoryosu’ için Antalya’dayız. Fazıl Say’ın ‘rüya projesi’ bu.

Fazıl Say, 2001′de koro ve orkestra için beş farklı bölümden oluşan bir oratoryo besteledi. Böylesi önemli bir eser, Türkiye’nin yüz akı olması gerekirken hem devlet katında, hem kültür sanat çevrelerinde siyasi nedenlerle dışlanıyor.

Sebebi Fazıl Say’ın yandaş olmaması, kimseye boyun eğmemesi ve bildiğini söylemekten çekinmemesi. Daha evvel de yazdım, eğer sık sık sayfalarında yer aldığı yabancı gazetelere ‘Ermenileri kestik, Kürtleri öldürdük’ deyip Atatürk’ü eleştirip Cumhuriyet’i suçlasaydı el üstünde tutulacaktı siyasi iktidar tarafından!

Oysa Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın - ki bildiğim kadarıyla Say Ailesi’ni tanır ve böyle bir şey yapmayacaklarını iyi bilir - maksadını fazlaca aşan ‘Nazım’ın sırtından para kazanıyorlar’ lafı unutulmadı bile.

Biliyor musunuz, Fazıl Say bu proje için cebinden para harcadı, tek kuruş kar etmedi ve sadece hayallerini gerçekleştirmek, Türkiye’ye bu eseri armağan etmek için uğraştı.

Para kazanmayı bırakın, para kaybetti. Hiçbir destek almadı.

Dahası, 2010 etkinliklerinde Fazıl Say’ın önerdiği bütün projelerini reddettiler. Ona yer vermemek için her türlü ayak oyununu yaptılar, bıktırdılar.

Kültür Başkenti İstanbul’da Fazıl Say yok, ne büyük bir skandal olduğunu düşünün.
Bir de Bakan’ın bu sözlerini ekleyin.

Günay, Nazım Hikmet için bir şeyler yapmak istiyorsa zor ayakta duran Nazım Hikmet Vakfı’na yardım etsin önce. Ancak kendisinden bu yönde herhangi bir adım görmedik. Öte yandan yandaşların projelerine her türlü alkış tutuluyor.

Ancak devlet reddetse de, ayak oyunlarıyla bıktırsalar da Fazıl Say yürüyüşüne devam ediyor. Her gittiği yerde alkışlarla inliyor salonlar. Giderek daha fazla insan sahipleniyor.

İyi ki varsın Fazıl.
___________________________________
Akşam Gazetesi, 04.06.2010
http://www.aksam.com.tr/2010/06/04/yazar/17682/oray_egin/fazil_say_neden_2010_da_yok.html




Hoşgeldiniz