Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, “7. Türk Dünyası Çocukları Ses Yarışması”nın Ardından… Dr. Ayhan Sarı


Toplam Okunma: 4799 | En Son Okunma: 12.05.2024 - 08:58
Kategori: Yarışmalar

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın geleneksel olarak düzenlediği “16.Türk Dünyası Çocuk Şöleni” kapsamında gerçekleştirilen “7. Türk Dünyası Çocukları Ses Yarışması” 04 Haziran 2010 Cumartesi akşamı İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleştirildi. Yarışmada Kırım’dan Reyane Kadirova birinci, Tataristan’dan Dinar Nizaniyev ikinci, Sahaeli/Yakutistan’dan Natalia Karnilova üçüncü oldu. Yarışmaya İran’dan katılan ve “Teşvik Ödülü” alan Sehend ABBASİ’nin Azeri müziği tarzındaki “Karabağ” başlıklı şarkısı hem güzel, hem de anlamlıydı…

 
Soldan sağa: Birinci Kırım’dan Reyane KADİROVA, İkinci Tataristan’dan Dinar NİZAMİYEV, Üçüncü Tuva’dan Natalia KARNİLOVA (Fotoğraf: Ayhan Sarı)

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, “7. Türk Dünyası Çocukları Ses Yarışması”nın Ardından… Ayhan Sarı

Jüri üyeliklerini Prof.Dr. Nevzat Atlığ başkanlığında Yrd.Doç.Dr. Sinem Özdemir, Yrd.Doç.Dr. Gözde Çolakoğlu, Yrd.Doç. Ayşegül Kostak Toksoy, Öğr.Gör. Zeynep Barut ve Bünyamin Aksungur’un yaptığı yarışmaya katılan çocuk şarkıcılar, ülkeleri ve şarkıları sahneye çıkış sırasına göre şöyleydi:

1- Berdibek MALİBEK, KAZAKİSTAN, “Akbulak isimli şarkı
2- İluza GALİULLİNA, TATARİSTAN, “Jırlarım(türkülerim)” (MANSİYON)
3- Batma ALDABEK, KIRGIZİSTAN, “Özümüz”
4- Diyana NURLANBEKKIZI, KIRGIZİSTAN, “Sanat”
5- Sehend ABBASİ, İRAN, “Karabağ” (MANSİYON)
6- Dinar NİZAMİYEV, TATARİSTAN, “Kettuk tuti”(İKİNCİ)
7- Reyane KADİROVA, TATARİSTAN, “Dağdan indi bir kuzu”(BİRİNCİ)
8- Nevina KUTSLEVA, BULGARİSTAN, “Şinkolö”
9- Abay SERİKOV, KIRGIZİSTAN, “Menin Enem”
10- Nisso MURZAYEV, KIRGIZİSTAN, Sıymık”
11- Diana AZANGULOVA, TATARİSTAN, “Gölgene”
12- Aygül MİNGALİYEVA, TATARİSTAN, “Sandogaçım”
13- Natalia KARNİLOVA, SAHA-YAKUTİSTAN, “Toyuk”(ÜÇÜNCÜ)
14- Cevat HASANOV, AZERBAYCAN, “Toprağın sesi”


Jüri Başkanı Prof.Dr. Nevzat Atlığ ödül kazanan çocukları tebrik ediyor: Soldan sağa - Tataristan’dan Dinar NİZAMİYEV, Üçüncü Tuva’dan Natalia KARNİLOVA ve Sehend ABBASİ, İRAN, (Mansiyon), İluza GALİULLİNA, TATARİSTAN,(Mansiyon)… (Fotoğraf: Ayhan Sarı)

Gece Saha-Yakutistan / Maya’dan Kıtalık Halk Oyunları Grubu’nun geyikler ve geyik çobanlarının anlatıldığı oldukça sevimli “Tunda Rağa” oyunuyla başladı. Başlarında beyaz geyik boyunuzu taçlarıyla müzik eşiğinde ordan oraya danseden minicik kızlar ve onları gütmeye çalışan erkek çocuk çobanların öyküsü sıcacık duygular uyandırdı.

Böylesine sevimli çocukların bir arada sanatlarıyla buluşmaları, tanışmaları bize Atatürk’ün “Türk birliğine inanıyor ve onu görüyorum…” sözünü hatıra getirdi. Birbiriyle tanışık bir Türk dünyası nesilinin geldiğini görmek güzeldi. Bu çocukların yetişkin olduklarında her şeyin daha güzel olacağını, Türk topluluklarının gelecekte daha samimi, aydın ve bilinçli bir şekilde daha da kaynaşacağını düşünüyor insan…

Gecede konuşan Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan, 16 yıldır kutlanan Türk Dünyası çocuk şölenlerinin amacının gelecekte Türk Dünyası’nın şekillenmesinde büyük rol oynayacağına inandığımız kardeş ülke çocuklarını Türkiye’deki kardeşleriyle tanıştırmak ve kaynaştırmak, aralarında dostluk köprüleri oluşturmak, Türk ailesini, Türkiye’nin tarihi ve turistik yerlerini tanıtmak; bu vesile ile Türk Dünyası’nın sağlam temellerini atmak olduğunu söyledi.

Yarışma gecesi birer konuşma yapan Türk Dünyası’ndan sorumlu vali yardımcıları çok zengin kritik ekonomik kaynaklara sahip olan Türk Dünyası’nın “Dilde birlik, işde birlik ve fikirde birlik” prensibi çerçevesinde el ele verdiklerinde küresel bir güç oluşturacaklarına inandıklarını ve Türk Dünyası Çocuk Şölenlerinin bu bakımdan çok önemli olduğunu belirttiler.

Yarışma öncesinde konuşan Güney Moldova’’da 200 bin Türk’ün yaşadığı özerk Gagauzeli Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Stephan Topal’da, “kardeşim, ağabeyim, önderimiz” diye hitap ettiği Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Kurucusu Prof. Dr. Turan Yazgan’a Gagauzeli Şeref Madalyası takdim etti.

Tataristan ekibinden İbuza Galiullina ve İran ekibinden Sehend Abbasi “Teşvik Ödülü”ne layık görüldüler.

Gecede ayrıca:
Tuva-Kızıl şehrinden “Hek-Davan” Halk Oyunları Grubu “Sam” oyunu,

Kazakistan-Kızılorda şehrinden Türk Dünyası Kızılorda Korkut Ata Kazak-Türk Lisesi “Tugan Jer” halk Oyunları Grubu “Sırmakşılar sırı” oyunu,

Tataristan-Kazan’dan Svetlana Matveyeva “Snekey buye” halk şarkısı,

Saha/Yakutistan Tehtür şehrinden Yevdokiya Maksimova “Toyuk” halk şarkısı,

Kırıgızistan Bişkek şehrinden Kırgız kumuzuyla Gülapiya Aldabekkızı “Can sırım” şarkısıyla ve Türkiye’den Zafer İşleyen kendi albümündeki şarkılarıyla sahne aldılar.


Ödül kazanan yarışmacılar birarada… (Fotoğraf: Ayhan Sarı)




Hoşgeldiniz