Mezzo TV Hangi Ellerde?.. Ayhan Sarı


Toplam Okunma: 6235 | En Son Okunma: 29.04.2024 - 19:16
Kategori: Eleştiri/Kritik, Yazarlarımız: A.Sarı

Uluslararası çoksesli müzik yayını yapan Fransız Mezzo TV, Hotbird ve Thor uydularındaki şifreli yayınından başka -yayınlarını para karşılığı satan- Digiturk aracılığıyla seyredilebilmektedir. Daha doğrusu seyredilebilmekteydi. Ta ki senfonik müzik veya opera dinleme konsantrasyonunun ne anlama geldiğini bilmeyen bir digitürk yöneticisinin bu müzikler arasına reklam koydurmasına kadar… Ya o ara reklamın girişiyle müziğin içine girmiş izleyicide oluşan gergin çaresizlik hissi… Mezzo TV’nin yayın anlayışında “reklamın iyisi kötüsü olmaz” düşüncesi olduğunu sanmıyoruz…

* * * *

Her şeyin alaturkalaştırılması, Türkişleştirilmesi yazıla-söylene artık kanıksandı. İcralar Türkiş olunca yazılar da yazarların üslubu da Türkiş oldu. Olduk. O “çıtkırıldım edilgen yazı üslubu”nun, sözkonusu Türkiş uygulamaları dile getirmede eksik kaldığını düşünüyoruz.

İşte karşımızda yine alaturka bir uygulama!..

Digiturk Mezzo TV’deki ara reklam uygulaması ve ilgili yayınlardan rastlamsal tesbitler:

1) 23 Haziran 2010 akşamı saat 21.30 Nobel Ödül Konseri ortasında
2) 23 Haziran 2010 akşamı saat 23.13 İkinci bir Nobel Ödül Konseri ortasında.
3) 24 Haziran 2010 akşamı saat 21.30 da başlayan Paris’ten canlı olarak yayınlanan “Pelléas et Mélisande” operası yayını sırasında, 4 defa(*)
4) 25 Haziran 2010 öğleden sonra saat 15.00 teki konserin ortasında.
5) 26 haziran 2010 akşamı Hector Berlioz’un “Truvalılar” operasının birinci perdesi arasında artık gına getiren İstanbul Opera Festivali’nin minibüslü, şoförlü reklamı…

Bu Digitürk’ün paragöz yöneticisi Mezzo TV orijinal yayınlarını özel anlarında izlemiş midir acaba? Veya hayatında kaç kez bir operayı / sinfoniyi / konçertoyu başından sonuna kadar oturduğu koltuktan seyretmiştir?..

Biz seyrettiğini sanmıyoruz. Bu nedenle de müziğe konsantre anında müzik izleyicisinin nasıl bir irkilme yaşadığını tahmin bile edemiyeceğini düşünüyoruz.. Zaten ufacık bir fikri olsaydı o reklamı araya değil orijinal Mezzo TV yayınlarında yapıldığı gibi eser bitiminde koyardı.

Digiturk Mezzo TV izleyicilerinden yoğun bir tepki var.

Bu kadar yoğun tepkiyi “orijinal”(!) Mezzo TV’nin yöneticileri duyacaklardır.

O zaman Digiturk’ün opera veya senfonik müzik vb. dinlemek nedir bilmeyen, bu nedenle de müzik yayınlarının arasına reklam koyan, gözünü sanattan ziyade para hırsı bürümüş sanat “pardon, para” yöneticisine söyliyecekleri birkaç kelimeleri olacaktır.

Mezzo TV’nin Türkiye’deki izleyicileri düzeyli müzik dinlemenin ayırdında olan, reklamı nerede yayınlaması gerektiğini bilen bir digitürk yöneticisi hayal ediyorlar.

Mezzo TV hayal kelimesinin ne anlama geldiğini zaten bilir.

Ama bizim sözümüz bilene değil bilmeyene.

O bilmeyeni de o koltukta tutana!..
______________________________
(*) Teşekkürler sn. Ayşe Öktem




Hoşgeldiniz