Özer Arkun “Çello & Me” Albümü… Sercan Halili


Toplam Okunma: 11453 | En Son Okunma: 25.04.2024 - 04:43
Kategori: Eleştiri/Kritik

Yeni bir albüm. Batı kültürünün değişmeyen enstrü- manı olan viyolonsel, bu kez çok farklı bir icra ile karşınızda… Viyolonsel ile Türk müziği icrasını birleştirip, gelecek nesilin Türk müziğiyle ilgilenen viyolonsel icracısı adaylarına, örnek teşkil edebilecek bir çalışma… Türk ve batı icra tarzının ikisinde de olması gereken duyguyu, tekniği en iyi şekilde dinleyiciye sunan viyolonsel sanatçımız Özer Arkun başarılı bir çalışmaya imza atmış: “Çello & Me”

Özer Arkun – Çello & Me … Sercan Halili

Yeni bir albüm. Batı kültürünün değişmeyen enstrümanı olan Viyolonsel, bu kez farklı bir icra ile karşınızda…

1973 yılında İstanbul’da doğan ve sekiz yaşında keman çalmaya başlayan sanatçı Özer Arkun, 11 yaşında girdiği konservatuvarda viyolonsel ile tanışarak, bu sazın değişilmez Türk icracıları arasında yerini bulmuştur. Konservatuara ilk girdiğinde Keman kontenjanının dolu olması ile istemeyerek seçtiği viyolonseli ilk gördüğünde çok şaşıran sanatçı:

“Hani ilk görüşte aşk derler ya, ilk dersimde viyolonseli gördüğümde hissettiğim duygularım inanılmazdı. Dehşete kapılmıştım, heyecandan kalbim yerinden çıkacak gibi oluyordu ve aşık oldum…” diye anlatıyor.

Özer Arkun viyolonsel ile Türk müziği icrasını birleştirip gelecek nesilin Türk müziği ile ilgilenen viyolonsel icracısı adaylarına, örnek teşkil edebilecek çalışmaları ile dikkati çekiyor.

Akademik ve Popüler kültürün birçok saz ve ses sanatçılarına, albüm kayıtlarında, yurt içi ve yurt dışı konserlerinde eşlik eden sanatçının hemen bütün Türk müzik albümlerine eşlik olarak katkısı vardır.

Arkun 1987 yılından beri edindiği müzik deneyimini, 2008 yılında başlayıp, 2009 yılının sonunda bitirdiği ve ismini Cello & Me olarak koyduğu çalışması ile dinleyicilerine ulaştırıyor.

2010 yılının Nisan ayında çıkan ve sanatçının ilk solo albümü olan “Cello & Me” de Türk halk müziğinin;

“Elif Dedim Be Dedim, Çakal Çökerten Zeybeği, Bozdoğan Zeybeği ve Giresun Karşılaması” eserlerini, Klasik Türk Sanat Müziğinden Sultan Abdulaziz bestesi olan “Hicaz Sirto” eserini ve günümüzde yaşayan yeni dönem bestecilerin Türk Müziği formundaki eserlerini seslendirmiş. Albümde ayrıcı bir de Batı Müziği formunda eser bulunmaktadır.

Çalışmada Gitarı ile Gökhan Barış Bölükbaşı, Bas Gitarı ile Emrah Günaydın, Güray Cantürk ve İbrahim Yilelek’in Ritm sazları ile eşsiz icraları bulunmaktadır. Ayrıca sesi ile Sezen Aksu, piyanosu ile Nevzat Yılmaz, kemanı ile Hakan Ersöz, asma davulu ile Özcan Gök ve Kempa Yaylı Grubu da birer parçada konuk olmuştur.

Cello & amp; Me, icracılara hem teknik hem de duygu olarak bir çok şey kazandırmaktadır. Bu çalışmayı çıktığında ilk alanlardan biri olarak Özer’in yaptığı icralarını sürekli takip etmeye çalıştığımı belirtmek istiyorum, ki O viyolonsel sazının icrasının Türk Müziğine uyabilecek en uygun şeklini baskıları ve yay tekniği ile senelerdir bize duyurmaktadır.

Albümdeki icralar ile ilgili kulağıma gelen bir takım eleştiriler oldu, bu eleştiriler bazen yapıcı, bazen de yıkıcı oldu. Sadece şunu söylemek istiyorum.

Viyolonsel icrasının Türk müziğinde ve batı müziklerinde nasıl olması gerektiğini, her iki icrada da olması gereken duyguyu, tekniği en iyi şekilde dinleyiciye sunan, belki de bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az olan viyolonsel icracıları arasında olan sanatçı Özer Arkun’u beraberken şahsen tebrik etmiştim.

Çalışmasının devamını sabırsızlıkla bekleyenlerden biri olduğumu ayrıca belirtmek istiyorum.




Hoşgeldiniz