Göksun Çavdar – Livaneli Şarkıları Albümü… Sercan Halili


Toplam Okunma: 6653 | En Son Okunma: 25.04.2024 - 11:17
Kategori: Eleştiri/Kritik

Türkiye’de Klarnet dendiği zaman akla gelenden çok farklı bir icra tarzı, tamamen olgun bir düşünce ile yapılmış albüm. Türkiye sınırları içinde, bir Batı sazını Caz, Blues, Türk Sanat ve Halk Müziği teknikleri, baskıları ile bu kadar iyi çalmanın önemini vurgulamak gerek… Her ne kadar kişisel fikir ayrılıkları yaşadığım bölümler olsa da, Arzu Aslan’ın yaptığı mixlerin güzel olduğunu söylemek isterim. Mastering piyasadaki birçok albüme göre çok güzel. Ama daha da güzel olabilirdi diye düşünüyorum…

Göksun Çavdar – Livaneli Şarkıları Albümü… Sercan Halili

Türkiye’de Klarnet dendiği zaman akla gelenden çok farklı bir icra tarzı, tamamen olgun bir düşünce ile yapılmış albüm. Türkiye sınırları içinde, bir Batı sazını Caz, Blues, Türk Sanat ve Halk Müziği teknikleri, baskıları ile bu kadar iyi çalmanın önemini vurgulamak gerek…

1974 yılında Fransa’nın Vernon şehrinde doğan sanatçı, yukarıda yazılan her tarzı orjinalinde olması gerektiği tat ile icra ediyor. 1984 yılında Kültür Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Modern Folk Müziği Topluluğu’nda göreve başlayan sanatçı, kariyerini 1986 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Çalgı Eğitimin bölümünü kazanarak devam ettirmiştir.

Sezen Aksu, Zülfü Livaneli, Fahir Atakoğlu, Zuhal Olcay, Candan Erçetin başta olmakla birlikte daha birçok popüler ve akademik müzik piyasasında bulunan sanatçıların albüm ve konser çalışmalarında eşlik etmiştir. Birçok beste çalışması bulunan Göksun Çavdar si bemol klarneti ve saksafonu; şahane duygusu ve yüksek icra tekniği ile bizlere duyuran sanatçının çaldığı kayıtları duyduğumuzda, diğer meslektaşlarından rahatça ayırt edebiliyor olmamız, kendisinin bu tarzda tek olduğunu kanıtlamaktadır.

2010 yılının başlarında sevenleri ile ile paylaştığı “ Livaneli Songs By Göksun Çavdar ” isimli projesi kendisinin ilk solo albümüdür. Proje aslında Göksun Çavdar’ın yanı sıra, Zülfü Livaneli ve Ferhat Livaneli’ye de aittir. Çünkü proje de baştan sona Livaneli besteleri icra edilmiştir.

Göksun Çavdar, si bemol klarnet ve saksafon’u ile Livaneli ailesinin yıllarca Türk Halkına hissettirmeye çalıştığı, bazen Türk Halk Müziği bazen de Klasik Türk Pop Müziği melodik yapısını bu iki batı sazı ile rahatlıkla icra etmiş.

Bu projenin aynı zaman da fikir babası da olan Çavdar, albümünün düzenlemelerinin büyük çoğunluğunu kendisi yapmıştır. Zaman zaman alt yapının üstüne bakır nefeslilerden oluşan bir topluluğa önderlik ederek, zaman zaman da diğer alt yapıların üstüne yaylılardan oluşan bir grubun si bemol klarnet’e olan eşliğini dinlemek gerçekten çok büyük zevk vermektedir. Ferhat Livaneli’nin de düzenlemelerde fikrini belirttiği güç olmuyor.

Göksun Çavdar’a bu projesinde, trompet’i ile Tevfik Kulak, trombon’u ve asma davul’u ile Hasan Gözetlik, tuşlu çalgıları ile Ali Koç, gitarı ile Ferhat Livaneli, perdesiz bas’ı ile İsmail Soyberk, keman’ı ile Ayda Tunç, ritm sazları ile Yaşar Akpençe eşlik etmiştir. Ayrıca, Göksun Çavdar ile aynı zamanda çıkardığı ve yine ilk solo albümü olan viyolonsel sanatçısı Özer Arkun’un da bazı parçalarda eşlikleri bulunmaktadır.

Her ne kadar kişisel fikir ayrılıkları yaşadığım bölümler olsa da, Arzu Aslan’ın yaptığı mixlerin güzel olduğunu söylemek isterim. Fakat, mastering için, piyasadaki bir çok albüme göre güzel olsa da, şahsi fikrim bu albümde daha güzel olabilirdi diye düşünüyorum. Özellikle etraftan aldığım duyumlar ve kendi göz zevkime göre grafik tasarımı başarısız bulduğumu söylemeden geçemeyeceğim. Hiçbir fikir ayrılığı ya da olumsuzluk “bu albümdeki sanat çıtasının ulaştığı yere ulaşamayacak ve bu emekleri gölgesi altına alamayacaktır” diye tahmin ediyorum.

Değerli klarnet icracısı ile bazı projelerde de birlikte çalıştım, kendisinin sazına ve müziğe olan hakimiyetini bu piyasada olup da bilmeyen yoktur. Bu çalışması için Göksun Çavdar’ı tebrik ediyorum. Benim gibi düşünen birçok kişinin adına söylemek isterim ki ikinci çalışmanın arası fazla uzun olmamalı.

Her ne kadar klarnet çalmasam da klarnet çalan meslektaşlarımın ve yeni yetişen gençlerin icra adına kendisinden öğreneceği çok şey var…




Hoşgeldiniz