Çalgı Kutusu Kalitesi ve Ergonomisinin Önemi Artıyor…


Toplam Okunma: 3601 | En Son Okunma: 16.05.2024 - 02:26
Kategori: Haberler, Çalgılar

Müzisyenlerin yolculuk esnasında bir zarar gelmesi tasasıyla çalgılarını yanlarında veya sarsılması az olan bir yerde taşıma istekleri hususunu, çalgısıyla seyahat etmiş tüm müzisyen dostlarımız bilirler. Viyolonsel, kontrbas veya benzeri büyüklükteki çalgılar için çoğu havayollarının ayrı koltuk bileti talep ettiklerini biliyorduk da keman için olanını duymamıştık. Ayakta yolcu uygulamasını başlatmak üzere olan Avrupa’nın İrlanda kökenli düşük maliyetli havayolu şirketlerinden Ryanair’in keman kutusunu kabin dışı bagaj sınıfına sokması, aksi durumunda ise üç ayrı koltuk bileti istemesi sanatçılar, keman öğrencileri ve amatörleri tarafından şaşkınlıkla karşılandı…

Çalgı Kutusu Kalitesi ve Ergonomisinin Önemi Artıyor…

Ucuz havayollarının bagaja ekstra ücret aldığı, kilo aşımı konusunda katı kurallar uyguladığı biliniyor. Bunlardan bir tanesi de Rynair.

Ayakta yolcu uygulamasını başlatmak üzere olan Avrupa’nın İrlanda kökenli düşük maliyetli havayolu şirketlerinden Ryanair’in keman kutusunu kabin dışı bagaj sınıfına sokması sanatçılar, keman öğrencileri ve amatörleri tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

Macar kemancı Agnes Langer (18) ile Rus kemancı Igor Tsinman (26), öğretmenleri Prof. Anne Shih ile birlikte kemanlarını el bagajı olarak yanlarına alıp uçağa binmeden 3 gün önce telefon çaldı.

Standart boyutun üzerinde oldukları gerekçesiyle el bagajı olarak alınmayacağı bildirilen 55×40x20 santimetre oranındaki kemanlara, üç ayrı uçak bileti alınması söylendi.
Şaşkına dönen müzisyenler, her biri yaklaşık 2 milyar değerindeki ender bulunan kemanlarına zarar gelmesini istemedikleri için mecburen 1.340 Sterlin’lik (3,178 TL) uçak bileti almak zorunda kaldılar.

Çalgı kutusu yapımcılarının kalitesinin önemi artıyor…

Çalgı yapımcılığı mesleğinde şimdiye değin yan meslek olarak nitelenmiş olan çalgı kutusu imalatçılığının önemi daha da belirginleşiyor.

Görülen o ki müzisyenler; çalgı kutusu ve kılıfı yapımcılarından çalgıyı bagajda taşıyabilecek güvenliği sağlıyan, hem insan taşıma gücüne, ergonomisine uygun, işlevsel, hem de en hafif çalgı kutularını geliştirmeleri konusunda atılımlar yapmasını bekliyor…

Ayhan Sarı




Hoşgeldiniz