Tekkeköy’de Yüzyıllardır Davul Çalınmıyor …


Toplam Okunma: 4935 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:19
Kategori: Haberler

Yerel kültür hayatımızda çeşitli ilginçlikler, anlayışlar, inanışlar bulunuyor. İşte bunlardan bir tanesi: “Denizli’nin Sarayköy ilçesine bağlı Tekkeköy’de Sultan Sarıbaba (7. yy) Tekkesi’nin bulunması nedeniyle yıllar, onyıllar değil; yüzyıllardır düğünlerde, Ramazan ayında dahi kültürümüzün en önemli çalgılarından olan davul icra edilmiyor. İcra edildiği takdirde köyde deprem ve fırtınaların meydana geleceğine inanılıyor…”

Türkiye’nin birçok bölgesinde davul çalarak vatandaşları sahurda uyandırmak geleneksel olarak devam ederken, Denizli’nin Sarayköy ilçesine bağlı Tekkeköy’de yüzyıllardır davul çalınmıyor. Sahura çalar saatle uyanıyorlar.

7′nci yüzyılda yaşayan Sultan Sarıbaba Tekkesi’nin köyde bulunması nedeniyle düğün, nişan ve sünnet gibi törenlerde dahi hiçbir şekilde davul çalınmasına izin verilmezken, vatandaşlar bu müzik aletinin çalındığı takdirde köyde deprem ve fırtına olacağına inanıyor.

ÇALAR SAATLE UYANIYORLAR
Türkiye’nin dört bir yanında, oruç tutmak için sahura kalkacak kişiler maniler eşliğinde davul sesleriyle uyanırken, Tekkeköy’de vatandaşlar sahura kalkabilmek için ya çalar saatlerini kuruyor ya da komşularının kendilerini uyandırması için ricada bulunuyor. Köye gelen davulculara ise sahurda davul çalmanın yasak olduğu söylenerek, hemen köyü terk etmeleri isteniyor.

Tekkeköylü Hüseyin Kozan, köyde yüzyıllardır davul çalınmadığını belirterek uzun zaman önce davul nedeniyle yaşanan korkunç bir olayı şöyle anlatıyor(1) :

“Geçmişte komşu Çubukdağ köyünden Tekkeköy’e gelin almaya gelirler. Konvoydaki davulcu, Sultan Sarıbaba Tekkesi’ni görünce davul çalmayı hemen keser. Konvoydakiler davulcuya çalması konusunda ısrar etse de davulcu çalmayı reddeder. Bunun üzerine bir grup davulcuyu döver ve zorla çalmasını sağlar. Kısa süre sonra köyde büyük bir deprem olur ve ardından fırtına kopar. Davulcu ve çalması için ısrar eden kişiler orada ölür.”

Köy muhtarı Süleyman Gülşah:
“Bu köye davulcu giremez. Küçüklüğümüzden beri anlatılan bu olay dolayısıyla davul çaldırmıyoruz. Köyde düzenlenen düğün, nişan ve sünnet gibi törenlerde de davul yerine org yada benzer müzik aletleri çalınıyor. Bu hikayeyi bilenler zaten köye davulla girmez.”

Tekkeköyü Muhtarı Gülşah sözlerini 7.yy’da Horasan’dan bölgeye İslamiyet’i yaymak için gelen Sultan Sarıbaba’ya olan saygı nedeniyle bundan sonra da köyde davul çalınmayacağını belirterek tamamlıyor.
_______________________________
(1) İbrahim Akaya – Sarayköy, Yeni Asır Gazetesi(İzmir), 11.08.2010




Hoşgeldiniz